À la & chocoladetaart met fudge en nougatine. Glutenvrij én Vegan.

plateau-a-la.jpg

Boffen wij even, vorige week kwam er hier een “klein maar fijn” kerstpakketje aan. De lieve meiden van À la stuurde ons de meest dromerige tafelaccessoires. Speciaal voor deze gelegenheid bakken we een best gezond chocolade taartje met fudge zonder geraffineerde suikers en nougatine. En kaneel! want al die mooie koperen bakjes zijn ideaal voor je allermooiste kruiden. Erg leuk om daarna ook gewoon op tafel te zetten. Het recept voor de mooie panna cotta met lychees staat hier.
Voordat ik het recept met jullie ga delen, nog heel even iets over dit mooie merk.  À la vertelt graag mooie en verre verhalen. De sieraden van À la, die werkelijk prachtig mooi zijn en ook super draagbaar, worden bijna allemaal gemaakt in Indonesië. In een klein zilverfabriekje komen deze mooie ontwerpen nog steeds ambachtelijk tot stand. De producten van koper worden door Jumbo gemaakt. Een Indonesische man die Australische munten omsmelt om er vervolgens deze prachtige voorwerpen van te maken. Sommige producten komen helemaal uit Afrika, andere weer uit India. Souvenirs van verre reizen. De dames vinden het soms maar moeilijk om deze vaak unieke exemplaren te verkopen. Maar ze doen het toch! Waarom? Omdat ze die mooie verhalen graag met ons delen. À la is zo Fair als het maar zijn kan. Met alle productiebedrijfjes is nauw contact. À la zorgt voor eerlijke werkomstandigheden en dat vertaalt zich weer in de afwerking. Deze accessoires en sieraden worden met liefde gemaakt. Bakers and Fakers is alvast fan.

 

“Two women who want to relive instead of renew. Two travellers who are boundless in different ways. Two collectors who want to reinvent identities. À la is the answer to the questions: what do we love and what do we like to share with others? A la tells stories of products, people and cultures. The need to travel, to discover and to meet equals around the world. À la is curious and is therefore always searching for unique pieces with a special story that will create new memories with you. Being aware of a certain feeling; the feeling that emerges when we find a product that fits our imagination. À la satisfies the desire for this feeling. À la wants to make you curious and would like to share the passion for jewellery and lifestyle products. Our passion to travel makes it possible for us to search for items with a rare identity and impressions to share. There are some products that we duplicate to make them accessible for everyone and products we have collected ourselves.
We create and curate. Give and take. Adopt and share. We want to present our products À la others, not keeping everything for ourselves. We give you the opportunity to make our products À la your own.”        – À la

Ik word zelf ontzettend blij van de twee hertjes, de kandelaars komen uit een klein dorpje in India en ze zijn gemaakt van gerecycled koper. Ze wegen best veel en staan dus lekker stevig. Ontzettend leuk voor tijdens de kerstdagen! Maar hier blijven ze daarna ook gewoon staan hoor :-)

 

Chocoladekaneeltaart met fudge en nougatinetopping.
Glutenvrij, vegan én lekker!

Voor de taart:
180 ml amandelmelk
1 tl appelazijn
3 el appelmoes
2 el koffie
80 ml gesmolten kokosolie
verse vanille
150 gram glutenvrij bloem
80 gram suiker of vervanger (ik gebruik agave en gembersiroop)
60 gram cacao poeder
1 tl bakpoeder
1 tl baking soda
snufje zout
snufje kaneel

Voor de fudge of karamelsaus (150ml):
1 liter vers geperst appelsap (gebruik een juicer) óf ongezoet biologisch appelsap
2 el kokosolie
zeezout, naar smaak

Voor de nougatine:
hazelnoten
agavesiroop
1 tl kokosolie

Mix eerst de amandelmelk met de appel azijn en laat even staan.
Voeg dan de olie, koffie, vanille en appelmoes toe en mix alles luchtig met een handmixer of keukenmachine.
Nu mag de bloem, suiker en de rest erbij. Mix alles goed door en spatel je beslag in een ingevette taartvorm.
bak de taart voor een half uur op 175 graden in het midden van je oven.

De fudge of karamelsaus op basis van appel maak je het beste al van te voren. De appelsap laat je langzaam op het vuur een beetje indikken,
voeg dan de kokosolie, zout en de agavesiroop naar smaak toe en schenk in een jampot. Bewaren doe je in de koelkast. Ook lekker op je brood!
Ik kwam het recept tegen bij “Blij Zonder Suiker” een heerlijke website!

De nougatine is zo gemaakt. Neem wat hazelnoten (of andere noten) en karameliseer ze kort in de agavesiroop (of gewone suiker). Even laten afkoelen en dan in de keukenmachine.
Je hebt nu een heerlijke en gezonde nougatine die bijna overal bij past, op een muffin, in de yoghurt zelfs als cheesecake bodem. Maak zoveel als je wilt, want in een weckpot kun je de nougatine prima en lang bewaren. Tot gauw!

Liefs,

             Emmelou

Laat een leuke reactie achter!