Abrikozenkoeken van kokosmeel.

abrokikozenkoekenAbrikozen zijn heerlijke steenvruchten. Gedroogd zitten ze vaak in mijn muesli, maar vers zijn ze minstens net zo lekker.
Deze stevige koeken (of eigenlijk repen) zijn het ideale tussendoortje. Gemaakt van kokosmeel en zonder geraffineerde suiker, zijn ze ook nog behoorlijk gezond. Het recept is lactosevrij, glutenvrij en met een paar kleine aanpassingen ook vegan. Geen zin in abrikozen? Probeer ze eens te maken met een andere vrucht. Versgeplukte aardbeien, perziken of kersen, eigenlijk alle fruitsoorten in het seizoen zijn een heerlijke toevoeging op deze koeken/repen gemaakt van kokosmeel.

 Wat heb je nodig:

  • een cakeblik
  • bakpapier
  • 4 a 5 verse abrikozen, gewassen en ontpit
  • 100 gram gesmolten kokosolie
  • 200 gram kokosmeel
  • 2 eieren (of eivervanger)
  • 4 el honing (of agavesiroop)
  • 1 snufje zout
  • wat geraspte citroen
  • citroencompote (of een andere compote of jam)
  • geschaafde amandel

Smelt je kokosolie en voeg je honing (of andere zoetstof) toe. Meng in een beslagkom je kokosmeel met een snufje zout en 2 losgeklopte eieren, voeg ook de geraspte citroen toe. Voeg nu al roerende de olie met de honing toe en meng alles tot een mooi deeg. Gebruik je handen en kneed het deeg tot een soepel en samenhangende bol. Kokosmeel blijft een beetje kruimelig aanvoelen, dat is geen probleem. De abrikozen had je al gewassen en ontpit. Snijd ze in 4 plakjes. Bekleed een cakevorm met bakpapier en warm je oven alvast voor op 175 graden. Druk het deeg nu in je cakevorm. Je krijgt een plak van ongeveer 3 cm dik. Bestrijk je koek met citroencompote (of een andere jam) en verdere je abrikozen over de bovenkant. Strooi wat geschaafde amandelen over de bovenkant en bak de koek in 40 min in het midden van je oven goed gaar.
Laat de koek goed afkoelen en snijd deze dan pas in mooie repen of stukjes.

De repen zijn vrij broos, maar als je ze in de koeling bewaard worden ze vanzelf weer stevig. Dit komt door het gebruik van kokosolie. Je kunt de repen of abrikozenkoeken gemakkelijk individueel invriezen.

Nog een goeie tip voor in ’t weekend. De Taste of Amsterdam. Van 4 t/m 7 juni is het Amstelpark heel even foodieheaven en goed nieuws! Want ook de glutenvrije mens kan terecht. Zo is er bijvoorbeeld Vrij Voedsel’s food truck te vinden. Hier is alles lactose en glutenvrij. Gauw meer over deze glutenvrije verwennerij op wielen!

FinalCover-lo-resBy Erin GleesonIk kocht trouwens ook het kookboek The Forest Feast van Erin Gleeson. Het staat vol met prachtige kiekjes uit haar betoverende boshut/zomerwoning. Alle gerechten zijn vegetarisch. Het zijn eenvoudige maar verassend lekkere gerechten, helaas niet allemaal glutenvrij maar we zijn inmiddels handig genoeg om deze te ‘hacken’ naar wél glutenvrij. Het boekje is niet zo duur (€14,95) en een vrolijke aanvulling op mijn kookboekenkast. Ik heb echt een zwak voor sprookjesachtig aangeklede tafels en tierlantijnen. Ben wel ontzettend jaloers op haar houten (zomer!?) huis in de bossige heuvels nét buiten Californië. Een beetje sfeer doet wonderen en ik kan me zo voorstellen dat al haar gerechtjes, daar in die buitenlucht, op die houten veranda, nóg lekkerder smaken. Oh Erin! Mag ik eens bij je aanschuiven?

  1. Edith Goossens

    Wat ziet dat er weer lekker uit zeg!

Laat een leuke reactie achter!