Bagels, een glutenvrij recept

Het is een zondagochtend  en je hebt even een paar vrije uurtjes. Wat doe je dan? Juist! Bakken!
Op deze zondag was het een beetje druilerig. De kat raasde met een dikke staart door het huis, klom in de parasol, miauwde klaaglijk tegen de deurklink en glibberde met natte poten over de vloer. Zo’n ochtend was het dus. Het duurde even voor het beestje wat gekalmeerd was; hij is net zes maanden en zit volop in de kattenpuberteit. Dan weet je het wel. Maar goed, uiteindelijk kalmeerde hij en ging- moe van alle inspanning- uitgeteld op de bank hangen. Voor mij een teken dat ik nu- in betrekkelijke rust- aan de slag kon.
Ik maakte bagels, uiteraard met zonder gluten . Bagels zijn wat mij betreft echte weekendbroodjes: heerlijk  op een luie ochtend, als ze nog een beetje warm zijn. Krantje erbij, kopje  koffie…  Maar op een doordeweekse dag smaken ze minstens zo goed. Bovendien vind ik dat ze er leuk uitzien. Een broodje met een gat in het midden heeft toch iets speciaals.

Bij Bagels & Beans kun je trouwens ook glutenvrije bagels krijgen, erg handig want ze zitten zo’n beetje in elke grote stad. Op zich wel een uitkomst voor onderweg maar erg droog en zeker niet te vergelijken met deze huisgemaakte bagels.

Een bagel is net even een ander broodje dan een ‘gewoon’ gistbolletje: voor je ze gaat bakken, worden ze namelijk even in water gekookt. Dat geeft een bagel zijn karakteristieke smaak en structuur. Dat gezegd hebbende: zet alvast een hele ruime pan en een schuimspaan klaar, die heb je straks nodig.
Voor het deeg gebruikte ik de volgende ingrediënten:

 • 150 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
 • 100 gram glutenvrij havermeel
 • 60 gram volkoren rijstemeel
 • 90 gram kastanjemeel (te vervangen door teffmeel of boekweitmeel)
 •  50 gram glutenfree glutensubstituut (Orgran)
 • 1 theelepel xanthaangom
 • Als je wilt: 1 eetlepel fibre husk
 • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • ½ theelepel baksoda
 • Snufje zout
 • 10 gram (instant) gist
 • 10 gram ongeraffineerde suiker
 • 1 blij ei, gesplitst
 • 60 gram olie of gesmolten boter (ik gebruikte trouwens gewone huis-, tuin en keukenhalvarine, wel biologisch uiteraard)
 • Een theelepel appelazijn
 • 160 ml (plantaardige) melk

In een aparte kom activeerde ik de gist met de suiker en de (plantaardige) melk. Warm de melk dan wel een beetje op. Hij hoeft niet loeiheet te zijn; handwarm is prima. Roer even goed door en laat staan.
In een andere kom mengde ik alle droge ingrediënten. Oh! En wees voorzichtig met de baksoda! Echt maar een half theelepeltje gebruiken. Gebruik je te veel, dan gaat de baksoda overheersen en dat wil je beslist niet.
Maak een kuiltje in het midden van het meel. Smelt de olie of boter en giet in het kuiltje. De appelazijn mag er dan ook al bij. Ondertussen splits je het ei. Het eiwit kun je het best even vermengen met de melk (die ondertussen wat is afgekoeld en waarin de gist al flink zijn best doet). De dooier hou je apart, die heb je later nog nodig. Het melk-mengsel gaat nu bij het meel. Roer en kneed goed. Het deeg moet mooi bij elkaar komen en goed te hanteren en te kneden zijn.  Is je deeg te droog en wil het niet hechten: giet er dan een scheutje water bij. Blijft het erg plakkerig: voeg dan wat extra zelfrijzend bakmeel toe.
Als je eenmaal een mooie bal hebt gemaakt van het deeg, verdeel je het in 8 à 10 –ongeveer gelijke- stukken.  De stukken rol je op een werkvlak (eventueel bestuiven met een heel klein beetje meel) uit tot ‘worstjes’ van ca. 15 cm in lengte. De uiteinden mag je best iets platter en dunner maken; die plak je namelijk op elkaar zodat je een ring krijgt. Gebruik een beetje water om de ‘plakrand’ goed weg te werken. Daarmee voorkom je dat de bagels loslaten als je ze gaat koken.
Als dat eenmaal gelukt is, leg je de bagels op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af onder een stukje huishoudfolie èn een natte theedoek en laat ze rustig een uurtje rijzen. Ik zet mijn oven daarvoor op ca. 45 graden en laat ze daar een uur in staan.
Ondertussen zet je vast de pan klaar. Doe er ruim water in en voeg er een eetlepel suiker aan toe. Als de bagels gerezen zijn, breng je het water aan de kook. Haal de bagels voorzichtig van je bakplaat en bekleed je bakplaat met een stukje vers bakpapier. Als het water kookt, doe je de bagels erin. Ik kookte er vier tegelijk gedurende ongeveer een minuutje. Misschien waren het er ook twee, maar hou het kort! Draai ze halverwege een keer om met behulp van een schuimspaan of spatel. Haal de gekookte bagels met een schuimspaan uit de pan, laat even uitlekken en zet ze op je bakplaat.
Laat even rusten en afkoelen.

Verwarm je oven vast voor op 180 graden.
De bagels krijgen nu nog een topping!

Daarvoor heb je nodig:

 • 1 eidooier vermengd met een beetje plantaardige melk of een scheutje water
 • Wat maanzaadjes, sesamzaadjes, gepeld hennepzaad of lijnzaad.

Strijk de bagels af met de eidooier en bestrooi ze met een topping naar keuze. Als je voor een zoete variant gaat, kun je eventueel ook kiezen voor wat grove korstsuiker.
Bak gedurende 20 minuten. De onderkant van de broodjes moet ook goed gaar worden en mag niet meer nat of vochtig zijn, daarom haalde ik ze van de bakplaat en zette  ze nog tien minuten terug in de oven op een bakrooster.
Laat minimaal een half uurtje afkoelen voor je ze eet. Ze zijn overigens prima in te vriezen en lekker met vanalles en nog wat…
Cheers!

*Door Suzy Do

 1. Ik heb ze geprobeerd maar moest echt veel meer vocht toevoegen. Klopt die 160 ml wel?
  Groet,
  Marlene

 2. Hoi Marlene,
  Het recept is van gastblogger Suzy. Ik heb ze zelf nog niet geprobeerd.
  Maar zal ze gauw eens testen en dan hoor je van me :))
  Gr, Emmelou

Laat een leuke reactie achter!