Bananenbrood, een glutenvrij recept.

Daar liggen ze dan… twee vergeten bananen pikzwart geworden. Nu moet ik wel een bananenbrood bakken :-) Een glutenvrij recept had ik zo gauw niet bij de hand dus ik deed maar wat. Het resultaat is een heerlijk bananenbrood gemaakt van rijstmeel en een geheim ingrediënt, komijnzaad. Ik weet dat het een beetje gek klinkt maar het is echt een succesje! gewoon eens uitproberen dus.

Wat heb je nodig:

  • 2 hele rijpe bananen
  • 150 gram rijstmeel (glutenvrij)
  • 1 ei of ei-vervanger
  • 100 ml plantaardige olie of gesmolten grasboter
  • 1 el honing
  • vanille
  • een flinke handvol noten en zaden, rozijnen, ( ik gebruik pecan, pinda en rozijnen) even in heet water wellen
  • een tl bakingsoda
  • snufje zout
  • een halve tl komijnzaad (echt waar!!!)

* Verwarm je oven alvast voor op 175 graden

Eerst prak je de bananen tot een gladde massa, gewoon met een vork. Voeg dan je ei of ei-vervanger toe en meng nog eens goed. Nu mag de olie en de honing erbij, dan de vanille. Dit zijn dus alle natte ingrediënten eerst. Nu de rest nog, eerst het rijstmeel, de baking soda en het zout en de noten als laatste. Goed mengen! Als het goed is heb je nu een beslag dat doet denken aan een muffinbeslag. Iets dikker dan pannenkoeken beslag en zeker geen brooddeeg. Ik doe mijn beslag in een ovenschaal die de maat heeft van een klein broodblik, een half broodje. Je kunt ook een kleine cakevorm gebruiken of muffinvormpjes. Ik beleg mijn ovenschaal met bakpapier, dan kan ik het brood er gemakkelijk uittillen en laten afkoelen. Het bananenbrood moet ongeveer 45 min. op 175 graden in de oven. Hij mag lekker bruin aan de bovenkant, en hij veert terug als je even op de bovenkant duwt. Wees geduldig en laat helemaal afkoelen, een beetje warm is wel lekker maar het komt het snijden niet ten goede. Ik vind dit brood een zeer geslaagd experiment, de subtiele hint van komijn, samen met de lekkere noten, zijn echt verrukkelijk met een grote kop groene thee bij de lunch. Vanaf nu vergeet ik vaker per ongeluk twee bananen.

 

Laat een leuke reactie achter!