Biet en burgers

bietjes burgerbosbietenburgerdark

De ultieme groenteburger gemaakt van bieten. Samen met quinoa en lekker veel verse kruiden is deze bietenburger onweerstaanbaar. Ik doe de bietjes vooraf even onder de gril samen met wat rode ui. Dat doe ik eigenlijk altijd als ik groente ergens in verwerk. In tegenstelling tot het koken van groenten, behoudt de biet nu al zijn smaak en wordt zélfs nog intenser. Bosbieten zijn overal verkrijgbaar en met overal bedoel ik ‘bij de betere groenteman of biologische super. Het is een jonge biet die zoeter van smaak is. Ook erg lekker om sap van te maken. De broodjes die ik gebruik zijn van Schär. Ik kwast ze even in met wat eigeel en bestrooi ze met sesamzaad en gerookt zout. Even in de oven en dan heb je de allerlekkerste glutenvrije hamburgerbroodjes die er zijn. Ik serveer de bietenburger met heel veel verse rucola uit eigen tuin, koriander en een dressing gemaakt van yoghurt en za’tar. We eten de burgers dit keer als lunch maar ze zijn ook zeker geschikt als avondeten.

beets1

Ingrediënten:
(Voor 4 bietenburgers)

2 flinke bosbieten
180 gram quinoa of rode rijst
2 tl olijfolie
1 ei (of eivervanger)
1 rode ui
2 knoflookteentjes uitgeperst
2 el glutenvrij bloem
1 flinke el lijnzaad
2 tl citroensap
1 tl grof zeezout
snufje gemalen komijn
verse koriander

Glutenvrije hamburgerbroodjes
sesamzaadjes
losgeklopt eigeel

Dressing van yoghurt, honing, limoensap, olijfolie en wat zeezout en za’tar.

Aanwijzingen:

Eerst gaan we de bietjes en de rode ui even garen onder de gril. Maak dunne plakjes zodat ze snel klaar zijn. Besprenkel met wat olie, zout en peper en haal ze weer uit de oven zodra de bietjes gaar zijn. Ondertussen kun je de quinoa (of rode rijst) alvast koken en laten afkoelen. Doe dan alle ingrediënten samen in de keukenmachine en laat draaien tot er een fijn groentegehakt ontstaat. Je wilt geen puree, het is lekker als er nog iets te bijten valt. Zet het mengsel even in de koelkast terwijl je de broodjes klaarmaakt. Je kunt de broodjes van Schär gewoon meteen gebruiken maar zelf doe ik ze graag nog even in de oven. Om het helemaal speciaal te maken en nét iets lekkerder smeer ik ze in met wat eigeel en strooi ik er nog wat sesamzaad en gerookt zout op.  Plaats de broodjes zo’n 5 minuten op 180 graden in het midden van de oven.

Nu je bietenmengsel gekoeld is kun je gemakkelijk burgers vormen. Gebruik een beetje extra bloem als ze nog erg plakkerig zijn. Verhit een laagje olie in een goeie koekenpan en bak de burgers aan beide kanten tot ze goed bruin en knapperig zijn. Je kunt de burgers natuurlijk ook in de oven bakken.

Serveer de burgers op wat rucola met koriander en vergeet de dressing niet. Lekker met nog wat frieten van zoete aardappel of ovengebakken aardappelchips met grof zeezout en witte balsamicoazijn. Nu ga ik aan de slag met mijn prachtige zwarte bessen, ze groeien hier in de tuin en ik kan niet wachten om er iets lekkers mee te maken. Tot gauw!

hamburgerbroodje_schar

 

*Dit zijn de glutenvrije hamburgerbroodjes die ik in dit recept gebruikt heb. Extra lekker met een topping van sesamzaadjes.  Bak de broodjes nog even kort af in de oven en eet ze meteen op, als ze nog een beetje warm zijn. (klik hier) voor alle product informatie.

 

 

 

 

 

 

*Dit artikel is in samenwerking met Schär tot stand gekomen.

Laat een leuke reactie achter!