Muffins of Cupcakes?

 

Muffins of cupcakes? Wie weet het verschil? Het schijnt dat de cupcake verzonnen werd in Amerika en traditioneel in een kopje werd gebakken, vandaar de cup in cupcake. Een cupcake heeft een echte cake textuur. De muffin is Brits, denken we… Er zijn ook aanwijzingen dat de Duitsers óf de Fransen het luchtige broodje zonder gist al eerder uitvonden. Wie zal het zeggen. Het verschil is in ieder geval dat cupcakes op cake lijken en muffins meer op zoete broodjes. Mijn recept voor deze vegan variant noem ik maar gewoon muffins. Stiekem zijn ze best cake-achtig dus cupcake mag ook ;-)

Voor mij zijn ‘blueberry muffins’ een van de allerlekkerste cakejes op aarde. Je zag ze vast weleens naar je lonken bij Starbucks, ik ken iemand die haar koffie nooit zonder blueberry muffin koopt ;-). Omdat ik dan altijd straf op het spreekwoordelijk houtje moet bijten deel ik vandaag een recept voor muffins die iedereen mag hebben. Of je nu glutenvrij, veganistisch of lactosevrij moet eten. Deze muffins hebben het helemaal -of juist allemaal niet! Die allergenen dus! If you catch my drift! Qua suikers zijn ze ook nog best acceptabel. Zonder de frosting zijn ze bijna gezond te noemen. Maar ik zou die frosting gewoon wél doen hoor.

* Note to self * Blauwe bessen zijn nu dus helemaal NIET in het seizoen en ik had mij nu juist voorgenomen om meer in het seizoen te koken en bakken. Deze bessen komen “gewoon” helemaal uit Chili, dat is toch te idioot voor woorden. Foei!

Ingrediënten

Voor de muffins:

240 ml amandelmelk
1 tl appelazijn
260 gram glutenvrij bloem
75 gram gesmolten kokosolie (of een andere plantaardige olie)
1 banaan
vanille
citroen biologisch, wat rasp en sap
1 el agavesiroop (of een andere zoetstof)
snufje zout
1 tl bakingsoda
1 tl bakpoeder

Blauwe bessen, heel veel:-)

Voor de topping:

1 blikje kokosmelk: Minstens een nacht gekoeld bewaren en niet schudden! Gebruik een volvette natuurlijke kokosmelk zonder toevoegingen of bindmiddel. Anders kun je het water en de room niet splitsen!
Het merg van 1 verse vanillepeul
100 gram poedersuiker

Aanwijzingen:

Doe eerst de appelazijn met de amandelmelk en de olie in een grote kom, prak de banaan en mix alles goed door elkaar. Voeg de rest toe. Zorg dat je een luchtig beslag krijgt. Verwarm de oven voor op 180 a 200 graden en bekleed een muffinblik met 9 a 10 muffinvormen. Schenk ze BIJNA tot aan de rond vol en verdeel over elke muffin zoveel blauwe bessen als je wilt, veel dus! Plaats de muffins voor zo’n 30 minuten in het midden van de oven. Terwijl de muffins afkoelen maak je de kokosroomfrosting. Splits de room van het kokoswater, niet weggooien hoor! Gewoon opdrinken. Meng de kokosroom met de vanille en de suiker tot een mooie pasta. Schep alles in een spuitzak en decoreer je muffins naar wens. Tot gauw.

 

 

  1. Je kan blauwe bessen ook uit de diepvries kopen ;-).
    Ziet er lekker uit, deze muffins.

  2. Hey Mirjam, wat een goed plan! Dank voor de tip :-)

  3. Dit is zo lekker! Ik maak wel eens iets wat hier op lijkt, deze variant ook maar eens proberen :D

  4. Zien er heerlijk uit! Muffin of cupcake… tjah. Ik noem zou dit muffins noemen en als er iets van frosting boven op zit dan noem ik het cupcakes. Geen idee of dat correct is :’)

Laat een leuke reactie achter!