Bosbessen scones

Bosbessen sconesglutenvrije sconessconesandmore

Deze scones met bosbessen wil je absoluut een keertje maken. Ze zijn natuurlijk glutenvrij maar zélfs als je niet glutenvrij hoeft te eten zijn deze scones het perfecte ontbijtje.

Nu het weer kouder is heb ik altijd zin in serieuze ontbijtjes. De smoothie waarmee ik in de zomer nog zo tevreden was is nu gewoon niet meer voldoende. Meestal ontbijt ik met havermoutpap maar vooral in het weekend bak ik nu vaak pannenkoeken, koffiebroodjes of deze heerlijke scones. Ditmaal met bosbessen en dat pakt gigantisch goed uit. Ze komen niet zoveel omhoog als de scones waar wel gluten inzitten maar ze zijn hoog genoeg om toch nog doormidden te snijden en te beleggen met je favoriete scones beleg. Ik serveer er zelf alleen maar een beetje roomkaas bij. Omdat er al bosbessen inzitten is de traditionele jam eigenlijk niet nodig en roomkaas met bosbessen en zoete broodjes gaan écht heel erg goed samen.

Ingrediënten:
250 gram glutenvrij meel *Ik gebruik een combinatie van rijstmeel en amandelmeel (zorg altijd voor wat extra meel voor op je werkblad)
20 gram suiker
1,5 tl bakpoeder
75 gram boter op kamertemperatuur
1 ei + een losgeklopte eierdooier om de bovenkant mee te bestrijken
150 ml gecondenseerde melk
Een paar druppels vanille extract
Snufje zout
Bosbessen ongeveer 100 gram

Aanwijzingen:
Verwarm je oven alvast voor op 180 graden. Meng eerst het meel samen met de suiker en het bakpoeder. Voeg nu ‘in kleine blokjes’ de boter, de gecondenseerde melk en het ei toe. Ook de vanille en het snufje zout mag bij het deeg. Kneed alles tot een flexibel deeg. Het is vrij plakkerig dus bestuif je handen tijdens het kneden regelmatig met nog wat bloem. Vorm ongeveer 9 scones van hetzelfde formaat en druk nu voorzichtig de bosbessen in je deeg. Strijk de scones in met je losgeklopte eierdooier en bak ze voor ongeveer 30 minuten op 180 graden in het midden van je oven. De scones zijn klaar zodra ze goudbruin kleuren en de bosbessen een beetje beginnen uit te lopen. Eet de scones nu ze nog warm zijn en serveer ze met wat roomkaas, echte roomboter of lemon curd.

  1. Hi Emmelou, Wat ziet dit er lekker uit! Ik ga dit recept zeker uitproberen! Volgend weekend hebben we namelijk het hele huis vol met visite. Twee vriendinnen van mij moeten ook glutenvrij eten. Ik vind het dan altijd zo raar als ik dan voor hun helemaal niets op tafel heb staan. Nu zijn er talloze verschillende glutenvrije recepten te maken, maar ik wilde wel graag eens iets anders maken. En, zo kwam ik op jouw site terecht. Ik denk alleen dat ik ze wel met Frambozen ga maken, daar houd ik zelf zo van, in plaats van bosbessen. Ben benieuwd naar het resultaat. Bedankt voor je recept Emmelou! ;)
    Groetjes Hanneke

  2. Hi Hanneke, dankjewel voor je fijne berichtje.

  3. Denk je dat dit ook lukt met gecondenseerde kokosmelk? Mijn dochter mag namelijk geen koemelk.

  4. Waarom gebruik je gecondenseerde melk? Kan je ook iets anders gebruiken want ik mag geen lactose? Grt en alvast bedankt

  5. Hoi Linda, Ik gebruik de gecondenseerde melk vanwege de vetten en werking op het deeg. Het lukt ook met gecondenseerde kokosmelk. Alleen zal het de smaak natuurlijk wel beïnvloeden. Ik ben zelf dol op kokos dus dat is meestal geen probleem ;-)

  6. Sorry voor mijn late reactie. Het kan ook met gecondenseerde kokosmelk. Maar dan smaakt het natuurlijk wel anders. Veel bakplezier.

Laat een leuke reactie achter!