Brownies met olijfolie

Van brownies kun je houden. Vooral de brownies gemaakt van de allerpuurste chocolade zijn om van te dromen zo lekker. Elke dag brownies eten is natuurlijk geen goed idee. Alhoewel!?! ;-) nee toch niet. Dit brownie recept word gemaakt met een goede olijfolie. Bij voorkeur een biologische extra vierge en koudgeperste. Zo krijgt de brownie een heerlijke nasmaak. Het klinkt misschien gek, maar dit is een van de lekkerste brownies die ik ooit heb gegeten en helemaal niet zo ongezond. Naja een beetje dan, want er zit wel gewoon suiker in. (Voor een suikervrije en gezonde brownie kun je deze eens proberen!) Naast glutenvrij is deze variant ook nog lactosevrij. De bosbessen en walnoten maken de brownie helemaal af, met als resultaat de meest smeuïge brownie die je ooit geproefd hebt!

Wat heb je nodig:

 • Ovenschaal of bakvorm, 20 bij 20 cm
 • 60 gram walnoten
 • 80 gram glutenvrij bloem
 • 50 gram cacao
 • 100 gram suiker
 • 100 gram gesmolten pure chocolade
 • 1 groot ei of 2 kleintjes
 • 3 el olijfolie
 • verse vanille
 • 60 gram bosbessen

*Verwarm je oven tot 175 graden

Meng je ei(eren) met de vanille en suiker en klop tot een luchtige massa, voeg al roerende je gesmolten chocolade de olijfolie en de cacao toe. Hierna kun je het bloem toevoegen, blijf het beslag rustig doorkloppen. Neem nu een spatel en voeg ook de walnoten en de bosbessen toe. Bekleed je bakvorm met bakpapier en giet je browniebeslag in de vorm. Zorg ervoor dat het beslag evenredig verdeelt is. Met natgemaakte vingers druk je het beslag netjes naar beneden zodat ook de noten en bessen goed zijn aangedrukt. Je brownies mogen ongeveer een half uur in het midden van de oven. Laat je brownies nadien goed afkoelen en snijd ook pas aan als ze volledig gekoeld zijn. Je kunt deze brownies gemakkelijk invriezen, haal ze dan een uur voor het opdienen even uit.

Smakelijk

 

 1. Inderdaad kun je alles bakken in extra virgin olijfolie en gebruiken voor de huid!. In de echte kun je makkelijk bakken en koken en kun je eigenlijk zo op je huid smeren. Vaak zie je dat extra virgin verkocht wordt als puur, maar let op dat er ook veel gemengde olijfolien op de markt zijn. Je herkend echte extra virgin olijfolie aan de “vlokkerigheid”als de olie onder 8 graden komt. Dan gaan de bestanddelen wat “klonteren”. Dit betekent dat je de echte en pure extra virgin olijfolie hebt. Als deze helder blijft dan is deze absoluut vermengd en is niet aan te raden om in te bakken of in salades te gebruiken. Meestal zitten er dan teveel residuen (andere stoffen, vervuiling) in, die het vlokken tegengaan. Dus de tip van de vakman, vraag als je olijfolie koopt bij welke temperatuur deze gaat vlokken. Als er geen antwoord komt of dat gebeurt niet , dan weet je dat je niet de echte extra virgin olijfolie koopt!

  Andreas Van Beek
  Olijfolie Manolakis

Laat een leuke reactie achter!