Brownies van zoete aardappel

Je weet werkelijk waar niet wat je proeft!
Dit recept is glutenvrij, suikervrij en zo gemaakt.
Een smeuïge gezonde brownie met een rijke chocoladesmaak en een subtiele hint van aardsheid, dat komt omdat we ze maken met zoete aardappelen. Zoete aardappelen zijn eigenlijk geen groente maar knollen, bataat genoemd. Ze zijn stiekem een soort van superfood. Er zit veel vitamine A (dit zorgt voor een gezonde en stralende huid) en C in, een hoop calcium, magnesium en kalium en (als we de verhalen mogen geloven) wel twee keer zo veel anti-oxidanten als de blauwe bes. Ze zijn helemaal niet zo duur en vanwege de rijke en zoete smaak in een hoop gerechten te gebruiken. Zo ook in desserts en in deze fantastische brownies!
Bataten bevatten meer koolhydraten dan de gewone aardappel maar omdat ze zo vezelrijk zijn heb je aan minder al gauw meer dan genoeg, hoe dan ook super!

Wat haal je in huis;

  • 2 zoete aardappels
  • 3 eitjes
  • 3 el honing
  • 3 el plantaardige olie, kokos of zonnebloem
  • 4 el cacao (ik gebruik zelf biologische rauwe cacao)
  • 55 gram glutenvrij meel ( ik gebruik rijstemeel maar kokos of amandelmeel is ook goed!)
  • 1/2 tl baking soda of bakpoeder

Zo doe je dat;

Kook je bataten of zoete aardappels geschild en in stukken in 20 minuutjes gaar.
Pureer ze even kort met een blender of vork.
Als je mooie bataten puree (knaloranje van kleur) is afgekoeld mag de rest er bij.
Goed mengen en dan in een bakvorm, ik gebruik een taartvorm/ springvorm van 24 cm. maar een bakblik is ook goed!
Ik bekleed deze altijd met ongebleekt bakpapier, wel zo makkelijk.
Ongeveer 30 minuten op 180 graden, maar elke oven is anders dus blijf in de buurt, kijk na 20 minuten even of hij al terugveert en niet meer uitloopt.
Nu even geduldig laten afkoelen want hij is koud het allerlekkerst. Nog wat cacao op de bovenkant en geniet van deze heerlijke en suikervrije brownie.
Hij blijft zeker nog wel een paar dagen goed in de koelkast, maar invriezen is geen probleem en een beetje bevroren is eigenlijk nog lekkerder.

Smakelijk!


brownie courgette

Maak ook eens deze gezonde brownies van courgette. (klik hier)

 

  1. […] Italië schijnt het gebruikelijk te zijn, een zoete aardappeltaart. Na de heerlijke brownies met zoete bataat ging ik op zoek naar recepten met de gewone aardappel. Glutenvrij meel is best […]

  2. […] een beetje dan, want er zit wel gewoon suiker in. (Voor een suikervrije en gezonde brownie kun je deze eens proberen!) Naast glutenvrij is deze variant ook nog lactosevrij. De bosbessen en walnoten […]

  3. Hoi,

    Ik zou dit gerecht graag een keer willen proberen. Ik ben benieuwd naar het gewicht van de 2 zoete aardappelen, bij mijn supermarkt verschillen de zoete aardappelen namelijk nog weleens qua grootte. Ik zou dus graag willen weten waar ik vanuit kan gaan met dit recept.

    Alvast bedankt!
    Suzanne

  4. Bakers and Fakers

    Hoi Suzanne,

    Je gebruikt er twee van medium formaat, ongeveer 400 gram ongekookt.
    Maar met iets meer of minder lukt het net zo goed!

    Groetjes!

  5. Dit recept is toch niet suikervrij als er honing inzit?

  6. Ingrid Blenk

    Klinkt heerlijk, ik ga hem graag eens maken. Maar rauwe cacao heeft weinig toegevoegde waarde als het de oven in gaat, kun je net zo goed gewone gebruiken. En het mag zonder geraffineerde suiker heten, maar niet suikervrij als er honing in zit. En kokosmeel kun je niet een op een vervangen voor een andere meelsooort. Sorry, bedoeld als opbouwende kritiek… Hoop dat je er wat mee kan :-)

  7. Bakers and Fakers

    Hoi Ingrid,

    Opbouwende kritiek is altijd fijn :-)

    Normaal kun je de melen idd niet 1 op 1 vervangen maar in dit geval gaat het om zo’n kleine hoeveelheid meel en omdat de basis van bataat is maakt het weinig tot geen verschil. Ik vind de rauwe cacao zelf lekkerder omdat er na het bakken een meer pure chocoladesmaak overblijft, maar het heeft inderdaad geen gezondheidsvoordelen. Wat betreft de natuurlijke suikers moet ik je gelijk geven :-) Honing bevat inderdaad suikers.
    Ik hoop dat je hem toch gaat maken, je zou de honing eventueel kunnen weglaten, de bataat geeft wel al een zoete ondertoon. maar ik kan niet beloven dat hij dan net zo lekker van smaak is ;-)

  8. Wat ziet dit er heerlijk uit! Ik wil ze morgen gaan maken alleen hoeveel brownies haal je hieruit? Ik hoor graag je reactie!

  9. Bakers and Fakers

    Hoi Eva, ik haal er ongeveer 8 uit. Veel plezier met bakken!

  10. Marianne

    Dus in totaal 400 gram of 2 X 400 gram? Ga ze zo maken!

  11. Bakers and Fakers

    Je gebruikt 2 bataten van middelgroot formaat, dat is ongeveer 400 gram.

  12. judith hartman

    kun je ook gewone bloem gebruiken het gaat mij niet om de gluten?
    Bedankt Judith

  13. Hi Judith,

    Ja hoor! Geen probleem.

  14. […] zelf wat chocolade cake of bak deze heerlijke gezonde brownies (klik) en steek er een mooie lolly in. Met een groen blaadje van fondant maak je het helemaal af. Als je […]

  15. […] misschien wat gek. Zoete aardappel in je gebak. Maar ik deed het eerder ook al. Bij dit gezonde brownies recept. Bij deze heerlijke muffins resulteert dat in een smaak die mij doet denken aan spekkoek. […]

Laat een leuke reactie achter!