Een snel en makkelijk bruin brood recept met druivenpitmeel. Glutenvrij natuurlijk!

Brood is nogal een puntje sinds ik glutenvrij moet eten. Helaas is hier geen ambachtelijke glutenvrije bakker in de buurt.
Nooit meer verse croissants in de straten van Parijs.
Behalve taartjes bij glutenvrije patissier ‘Helmut Newcake’ in ‘rue Vignon 28’ moet ik al mijn broodjes en liefhebberijen toch écht zelf maken (sniksnik). Maar dat is met dit recept geen enkel probleem hoor. Beloofd!

Glutenvrij bruin brood

Dit recept maakt een luchtig en snel glutenvrij bruin brood. Brood dat ‘s ochtends nog warm is en lekker vers en luchtig smaakt maar ook brood dat het een paar dagen later nog prima doet als bruschetta of toast.
Met dit broodrecept hoef je niet te kneden. Snel en makkelijk.
Voor een rustieke smaak gebruik ik druivenpitmeel, dat geeft ook die mooie donkerbruine kleur.
Ik gebruik ook wat havermeel en vlokken, voor de vezels. Heel belangrijk bij een glutenvrij dieet.
Als smaakmakers kies ik voor gemalen komijn en venkelzaad. Venkelzaad is trouwens een bewezen hongerstillend kruid.  Men nam het vroeger mee de kerk in, bij een lange en (meestal) saaie mis kon je dan onopgemerkt op zo’n zaadje kauwen. Dan weet je dat ook weer ;))

 

 

Een snel en makkelijk bruin brood
Recipe Type: brood
Cuisine: glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Verwarm de oven voor op 220 graden
Ingredients
  • 600 ml lauwwarm water
  • 1 zakje droge gist
  • 1 tl rietsuiker
  • 150 gram druivenpitmeel
  • 100 gram teffmeel
  • 100 gram rijstmeel
  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram havermeel
  • snufje zout
  • 1 el venkelzaad
  • snufje gemalen komijn
  • 30 ml milde olijfolie
  • 1 blij eitje
Instructions
  1. Gebruik een hoge ronde vorm van zo’n 20 cm.
  2. Schenk in een grote kom 600 ml lauwwarm water.
  3. Voeg de gist, de olie en de suiker toe en laat dit zo’n 5 minuten staan.
  4. Meng in een andere kom alle melen en kruiden tot een mooie meelmix.
  5. Voeg het ei toe.
  6. Meng alles goed door.
  7. Het deeg blijft best nat en lobbig.
  8. De oven verwarm je voor op 220 graden.
  9. Bekleed je bakvorm met bakpapier en bestuif met bloem.
  10. Schenk je deeg in de vorm en laat deze afgedekt met een vochtige theedoek staan.
  11. Na een half uurtje bestuif je ook de bovenkant met wat bloem. Ik gebruik een glutenvrij havermeel.
  12. Plaats je brood in het midden van de oven en bak deze in zo’n 40 a 50 minuten donkerbruin.
  13. Het brood zal in formaat verdubbelen en als alles goed gaat boven je bakvorm uitstijgen.
  14. Als het brood hol klinkt is hij klaar.

Suggestie voor óp het brood:

Gegrilde paprika
1 cherrytomaatje
verse koriander
(zelfgemaakte) humus
Grof zeezout
En een goede olijfolie

Ik beleg een dikke snee met zelfgemaakte humus. Daarop plaats ik wat plakjes gegrilde zoete paprika. Samen met de tomaat, de koriander wat versgemalen zeezout en een goede olijfolie komt dit brood nóg beter tot z’n recht. Heerlijk als stevig ontbijt, lunch of gewoon wanneer je zin hebt in een dikke plak smaakvol glutenvrij brood. Genieten dus.

  1. Het ziet er zo heerlijk uit, maar bij mij verdubbelt er niets en is het nu voor de tweede keer een dure baksteen geworden. Heb je tips?

  2. Wat vervelend Diana, Ik maak het brood regelmatig zelf. Ovens verschillen wel altijd. Misschien kun je de baktijd verminderen. Komt het brood helemaal niet omhoog?

  3. Zou het kunnen dat het water te warm was. Heb ik bij deeg een aantal keer gehad. Ook wachten tot je gist bubbelt voor je verder gaat, kan helpen.

  4. Dianavw

    Hoi Emmelou, heb jij een tip waar ik rijstebloem kan kopen? Of maak je dit zelf?

  5. Hi Diana, Ik koop het zelf online of in de toko. Daar heet het ketanmeel.

Laat een leuke reactie achter!