Cake met verse vijgen en appels

cakemetappelsversevijgenstukcake

Deze cake met verse vijgen en appels is lekker smeuïg. De cake is natuurlijk glutenvrij maar dat zou je zeker niet zeggen als je ‘m proeft.

Eindelijk herfst! Ik ben het absolute herfsttype. De kleuren, de gure wind, shawls om je in te verstoppen en wel 10 verschillende gebreide mutsen om uit te kiezen. Als ik mag kiezen tussen weken lang op een warm en tropisch eiland vertoeven of een lang weekend in een knusse hut met haardvuur en temperaturen onder de 5 graden, dan kies ik altijd voor dat laatste. Met de herfst komen ook meteen de kruidige baksels op tafel. Kaneel, steranijs en kardemom, ik kan er geen genoeg van krijgen. Keukentafels vol met boeken, een grote pot thee en heel veel koekjes. Buiten de gure wind en kale takken die tegen het raam aan tikken. Soms vraag ik mij of het geen tijd is om naar Scandinavië te verhuizen. Dan droom ik van zo’n authentieke tegelkachel en kaplaarzen in het halletje. Niet geheel onbelangrijk, ze liggen daar vele malen voor ‘wat betreft glutenvrij eten’ en op elke hoek van de straat koop je daar doodgewoon een glutenvrij broodje. Tja….dagdromen, herfst, heerlijk!

Terug naar de cake want na een foto op instagram kwamen er zelfs mails binnen met de vraag om het recept. Helaas lag ik er heel even uit want na een vervelende ervaring in een restaurant waarbij mijn dieet niet al te serieus werd genomen kreeg ik natuurlijk ook nog de griep omdat mijn weerstand dan al laag is. En dit was zo’n griep waarbij je echt even knock out gaat en rillend onder de dekens moet kruipen met vage dromen en koudzweet en op momenten zelfs het vermoeden dat je stervende bent. Ik ben niet zo goed in ziek zijn. Dat lees je wel. Al steunend en kreunend werp ik mij dan op een berg van zakdoekjes en als mijn lieve lieve mams mij geen zelfgemaakte soep was komen brengen dan lag ik daar waarschijnlijk nog steeds.

Maar ik ben weer bijna beter en zelfs mijn reukvermogen komt langzaam terug. Dus vandaag weer aan ‘t werk en meteen het recept voor deze herfst cake. Geniet ervan en voor iedereen die net als ik de griep heeft -HEEL VEEL BETERSCHAP!

Ingrediënten:

250 gram glutenvrije bakmix (doves farm)
2 tl bakpoeder
snufje zout
150 gram rietsuiker (extra fijn gemalen)
2 el appelmoes
80 ml gesmolten kokosolie of een andere plantaardige olie
250 ml amandelmelk ongezoet
2 tl speculaaskruiden

4 fris zure appels in mooie dunne schijfjes
4 verse vijgen in schijfjes
*en de ahorn siroop voor de ‘drizzle’

Aanwijzingen:
Meng eerst het meel met het bakpoeder en ‘t zout en de kruiden in een grote kom. In een andere kom meng je de olie, amandelmelk, suiker en appelmoes tot een mooi mengsel. Nu mag alles bij elkaar. Klop kortstondig goed luchtig tot een egale massa. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag voorzichtig in de vorm. Breng, beginnende in de buitenste ring, je schijfjes appel en vijg aan. Als een spiraal, werk je langzaam naar binnen toe. Giet er nadien nog wat ahornsiroop overheen en plaats de cake in het midden van je oven. De cake mag zo’n 50 minuten bakken, of tot hij goudbruin van kleur is. Laat de cake eerst een half uurtje in z’n vorm afkoelen. Extra tip: Bestuif de cake met poedersuiker gemengd met een beetje kaneelpoeder!

PS:
Lees ook eens wat ik altijd doe na een glutenfout (klik hier)

Voor het allermooiste Scandinavische blog (klik hier)
Slaapliedjes voor als je ziek bent (klik hier)

  1. Heb eerlijk gezegd nog nooit vijgen gegeten :O maar als het in cake met appels zit moet het wel goed smaken :P

  2. Klopt dat er geen eitjes nodig zijn ? Kan ik een ander soort glutenvrije bloem gebruiken ipv doves farm (vb nogluten) ?

  3. Erg lekker, aanrader!

Laat een leuke reactie achter!