Citroen maanzaad cakes met kikkererwtenmeel en kurkuma

citroenmaanzaadkurkumacakemaanzaad

Deze maanzaad cakes met citroen en kurkuma zijn behalve glutenvrij ook veganistisch en daarom vrij van lactose. Door de combinatie van kikkererwtenmeel en amandel krijgen de cakes een nootachtige ondertoon en dat is samen met de citroen en de maanzaadjes heel erg lekker!

Neen… deze foto’s zijn niet bewerkt! De cakes zijn écht zo geel van kleur! Door het kikkererwtenmeel en de kurkuma krijg je een prachtig rijk saffraankleurig gebakje. Ze zijn smeuïg, zoet en zuur tegelijk. Met een beetje bite van de maanzaadjes is dit cakeje niet alleen een lust voor het oog. Ze zijn oprecht heerlijk.

Nu de dagen weer korter worden kunnen we wel wat extra zon gebruiken. Ik herstel nog steeds van een flinke herfstgriep en daarom is alle vitamine c meer dan welkom. Daarom gooi ik de citroentjes uit dit recept ook niet meteen weg. Die gebruik ik namelijk gewoon nog voor een verse pot thee met lekker veel thijm en honing! Als ik ziek ben -en te veel tijd heb om na te denken kom ik altijd terecht een vreemde denkexperimenten zoals; waarom lopen de nieuwe afleveringen van de Gilmore Girls niet synchroon met mijn verkoudheid en kijk ik nu naar allerlei slechte series op Netflix terwijl ik bij elke scene denk…’ dat zou zoveel beter zijn als ze veel sneller zouden praten. En wie heeft verzonnen dat alle hoestsiroop naar drop of suiker smaakt. Waarom heb ik geen dikke shawls die niet van wol zijn en die niet prikken? En ken je die tapmachines in de supermarkt waar je vers sinaasappelsap in je flesje kunt doen? Waarom hebben ze die niet voor warme soep? Waarom?

We beginnen maar gauw met het recept want zoals je leest heb ik verder weinig nieuws te melden. Behalve het uitzicht vanuit mijn bed, bank en keuken kwam er weinig in mijn zichtveld en nu ik weer ietsje beter ben probeer ik vooral veel werk in te halen (oftewel saai) dus…. bakken maar!

Ingrediënten:

200 ml amandelmelk
1 tl citroen zest
3 tl citroensap
100 gram fijne suiker
150 gram kikkererwtenmeel
50 gram maismeel
50 gram amandelmeel
90 ml olijfolie (of gesmolten kokosolie)
Snuf zout
Vanillemerg van 1 peul
1 tl kurkuma/gemalen geelwortel

*Glazuur van poedersuiker en citroensap, optioneel.
Blauwe maanzaadjes en citroenschil (gekonfijt) ter decoratie

Aanwijzingen:
Meng in een grote kom alle ingrediënten goed door elkaar. De volgorde is in dit recept niet zo belangrijk. Je krijgt als alles goed gaat een medium dik beslag. Dus het blijft wel aan je lepel hangen… maar niet zo heel erg lang. verwarm je oven voor op 180 graden. Ik gebruik een siliconen bakvorm met zo’n 16 kleine cake vormpjes. Maar je kunt natuurlijk ook een andere vorm gebruiken. Vet ‘m wel goed in. Met kokosolie bijvoorbeeld. Of gebruik bakpapiertjes. De cakes mogen zo’n 40 minuten in het midden van de oven. Ze zijn gaar zodra ze goed terug veren as je er even op drukt. Laat ze wel helemaal afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt anders gaan ze stuk. Als je wilt kun je nu nog besprenkelen met een glazuur van poedersuiker en een paar druppels citroensap. Strooi er dan nog wat maanzaad overheen en maak af met een dun strookje (gekonfijte) citroenschil. Lekker met verse muntthee en heel veel leuke vriendinnen. Tot gauw!

Laat een leuke reactie achter!