Crunchy quinoa granola

Crunchy quinoa granola voor misschien wel de hele week (1 persoon, ongeveer 5 porties)

Granola!! We willen het allemaal. Vroeger hadden we muesli, dat kwam van de Zwitsers en de Zwitsers eten gezond, dus muesli mag er wezen. Maar het was wel een beetje saai en taai. Daarom ontstond opeens cruesli, de krokante variant van muesli. Goed idee, maar helaas is de muesli daarmee meteen ook ‘lekker toegankelijk’ gemaakt voor de zoetekauw… En zit het dus vol met ongezonde suikers.

Sinds enige tijd heeft iedereen het over granola: Gezonde ingrediënten, maar mét een crunchy smaakervaring. Wij kunnen natuurlijk niet achterblijven en hebben vandaag een lekkere glutenvrije variant gemaakt. Want helaas, op veel plaatsen vind je vaak nog granola’s met tarwevlokken; nergens voor nodig! Ik kies voor een combinatie van quinoavlokken en havermout omdat ik dat twee superingrediënten vind. De quinoa zorgt voor een uitgesproken smaak en de havermout geeft de mix wat meer ‘body’.

Crunchy quinoa granola
Recipe Type: Granola
Cuisine: Glutenvrij
Author: Bea Mung Bean
Prep time:
Cook time:
Total time:
Een heerlijke granola van haver en quinoa vlokken
Ingredients
 • 300 gram quinoavlokken ( of boekweitvlokken)
 • 200 gram glutenvrije havermout
 • 3 flinke eetlepels kokosolie
 • Verantwoorde huisgemaakte suikersiroop van een klein kopje (1 cup) kokosbloesemsuiker + scheutje water (50ml) + kneepje citroensap
 • 2 eetlepels chiazaadjes
 • 1 snuf zout (niet verplicht, werkt smaakversterkend)
 • 4 eetlepels amandelen of andere noten, liefst rauw en grof gehakt *apart houden
 • 4 eetlepels dadels, abrikozen of ander gedroogd fruit, in kleine stukjes *apart houden
 • 2 eetlepels kokosrasp en/of rauwe cacaonibs *apart houden
Instructions
 1. Verwarm de oven voor tot 180 gr. Verhit in een kookpannetje het water en smelt er de kokosbloesemsuiker in. Je hebt maar heel weinig water nodig voor best wel veel suiker. Dat heeft iets met moleculen te maken en dat is best fascinerend, maar ik weet niet meer precies hoe het zit. Als je nu een kneepje citroensap toevoegt, zul je zien dat dit de suikersiroop een beetje bleekt. En het werkt ook nog smaakversterkend. Lekker bezig!
 2. Mix dan, terwijl de pan nog op laag vuur staat, de kokosolie erbij. Proef even. Niet verkeerd he? Neem een grote bak, bijvoorbeeld je grootste slakom en doe daar de quinoavlokken, de havermout en het snufje zout in en hussel het goed door elkaar. Giet dan de nog hete siroop in de grote bak. Roer het meteen goed door met 2 lepels. Ga door totdat ongeveer alles bedekt is met je heerlijke kokossiroop en er geen klonters meer in zitten.
 3. Verspreid het mengsel nu over een met bakpapier beklede bakplaat en voeg dan de 2 eetlepels chiazaadjes toe. De chiazaadjes zullen een beetje poffen; daardoor wordt de granola nog spannender qua structuur.
 4. Het mengsel moet nu ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven. Je kunt nu het fruit en de noten fijnhakken. Ik kies deze keer voor medjoul dadels, gojibessen en amandelen. Tussendoor moet je de granola twee of drie keer met een houten lepel een beetje door elkaar husselen.
 5. Als het mengsel lekker knapperig is geworden, mag het uit de oven. Nu moet je deze heerlijke crunchy quinoa granola laten afkoelen… Daarna mogen de andere ingrediënten erbij en kun je de mix in een weckpot stoppen.

Je kunt deze granola zeker 2 weken bewaren, maar ik denk dat je `m eerder op hebt.

Serveer met lekker frisse citroenkwark of -yoghurt. Of met zelfgemaakt ijs, bijvoorbeeld van banaan en dadels, mmm… En vers fruit natuurlijk. Passievrucht maakt er een heerlijke zomers snack van!

Hoe dan ook: Geniet ervan!!

*Door Bea Mung Bean

 1. Ga ik zeker maken! Klinkt heeeerlijk….

Laat een leuke reactie achter!