Winterse cupcakes met frisse frosting. Vegan én glutenvrij!

Ik had gisteren eindelijk het gevoel dat het winter was. Waar het de dagen ervoor nog idioot warm was voor deze tijd van het jaar, (neen dat komt niet door de klimaatverandering hoor ;-), was het nu eindelijk koud en guur, heerlijk! Nu heb ik pas écht zin in de kerstdagen. Nu iedereen met fijngebreide mutsen loopt en dikke winterjassen. Iedereen met rode wangen en wanten. Binnen is het lekker warm. Helaas geen haardvuur, maar een mens mag dromen. Ik sprak al eerder mijn liefde voor speculaas uit, (lees hier die liefdesverklaring). Met dit recept gaan we nog een stapje verder. Deze cupcakes zijn voor smaakfanatica. Niet voor doetjes! De combinatie van een kruidige cupcake en rijke frosting van vegan roomkaas met citroen, daaroverheen nog wat gekarameliseerde hazelnootjes en chocolade Jackson Pollock uitingen, onweerstaanbaar. Dit alles ook nog glutenvrij, vegan en dus ook lactosevrij. Wie doet er mee? Gisteren schreef ik trouwens mijn eerste gastblog voor het leuke Foodless, vegan Panna Cotta’s gemaakt van lychees, het recept kun je ook hier teruglezen. Ik oefende ook alvast met het maken van glutenvrije oliebollen, dat deed ik met de handige mix van Lisa’s Choice, als limited edition verkrijgbaar bij ‘The Glutenfreewebshop’ mijn eerste indruk :-) nomnomnom! Later meer. Nu gauw terug naar deze winterse cupcakes met een frisse vegan frosting.

Nodig:

cupcake blik 12 cupcakes
papieren muffinvormpjes of gewoon bakpapier
spuitzak

‘Ingrediënten’

Voor de cupcakes:
250 gram glutenvrij meel (gezeefd)
100 gram fijne rietsuiker (ik doe mijn ‘gewone’ rietsuiker eerst even in de keukenmachine)
1 el dadelstroop
2 tl speculaaskruiden
125 gram kokosolie (of andere plantaardige olie)
eivervanger van Orgran t.v.v. 4 eieren
1 tl bakpoeder
1 tl bakingsoda
1 tl xanthaangom
125 ml amandelmelk
het merg van een vanille peul
snufje zout

Voor de vegan frosting:
1 bakje Soyananda Vegan roomkaas naturel
het merg van een vanille peul
zest en sap van een biologisch gewassen citroentje
poedersuiker ongeveer 100 gram (aanpassen naar gewenste frosting-dikte)

Voor de decoratie:
gesmolten chocolade met wat kokosolie
hazelnoten gekarameliseerd en fijngemalen (nougatine)

‘Aanwijzingen’
We maken natuurlijk eerst de cupcakes. Laat de oven alvast voorverwarmen op 180 graden. Smelt je kokosolie op laag vuur in een pannetje en laat weer een beetje afkoelen. Klop de ei-vervanger samen met de suiker en de amandelmelk tot een luchtige massa. Voeg dan ook de dadelstroop, alle kruiden en je bakpoeders etc. toe. Voeg nu de olie toe en roer alles goed door. Op het laatste zeef je de bloem erbij. Roer alles nog een keer goed door en verdeel het beslag dan netjes over je cupcakevormen. Je kunt er nu al een spuitzak bijnemen en daarmee het beslag in de vormen spuiten, maar zelf doe ik het gewoon met een ijsschep. Met natte vingers druk ik het beslag zachtjes aan. Plaats de muffins in het midden van je oven en bak ze in een half uurtje op 180 graden goudbruin. Elke oven is anders dus de baktijden kunnen altijd afwijken van de mijne.

Nu je muffins of cupcakes klaar zijn laat je ze eerst helemaal afkoelen op een rekje. Ondertussen maken we de vegan frosting, mix gewoon alle ingrediënten met een handmixer en plaats je frosting in een spuitzak. Leg de spuitzak even in de koeling. je kunt de frosting ook in je koelkast bewaren en de cupcakes pas opmaken als je ze gaat serveren.

Het decoreren spreekt voor zich. Maak er gewoon iets moois van. Ik smelt mijn chocolade altijd met een beetje kokosolie, daar gaat ie mooi van glimmen en hij stolt net iets minder hard. Ideaal bij het decoreren van taarten en cupcakes.

Veel kant en klare taartdecoraties, verkrijgbaar bij bakwinkels of supermarkten, bevatten helaas gluten of niet-vegetarische kleurstoffen. Ik ben erg benieuwd hoe jullie dat zelf oplossen en/of er bakwinkels zijn die wél een glutenvrij of vega assortiment hebben. Alle tips zijn welkom :-)

Voor nu…veel bakplezier!

 

Neem ook eens een kijkje op de receptenpagina van Bakers & Fakers. (klik hier)

Laat een leuke reactie achter!