De Foodhallen in Amsterdam

Tja, de Foodhallen, die moet ik natuurlijk ook even gaan bekijken, nu ik ook al de Rotterdamse markthal gezien heb… In Rotterdam viel het klein beetje tegen: het enige dat glutenvrij en vegetarisch waren de macarons… Maar daar zat dan weer heel veel suiker in. (klik hier voor mijn review over de Rotterdamse markthal.)

Eens zien of in de Amsterdamse Foodhallen de glutenvrije vegetariër toch beter aan z’n trekken komt. Ik kies er een regenachtige namiddag voor uit en ga met mijn zoontje op pad. Het is voor hem natuurlijk geen ideaal uitstapje, want hij moet in de buggy blijven zitten, maar ja, ideale uitstapjes voor peuters zijn nou eenmaal lastig te bedenken nu de dagen zo kort zijn. In de zomer ging ik vaak in de namiddag een stuk fietsen of gezellig naar de speeltuin, maar nu het om half 5 al donker begint te worden, moeten we iets anders verzinnen. Food dan maar! Dus wij stappen om 4 uur in de tram richting De Hallen, waar niet alleen veel eten is, maar ook een bioscoop en een hotel gevestigd zijn.
Als we daar aankomen is het werkelijk stampvol. Ik krijg een flashback naar de mensa van de universiteit: De geur van allerlei eten door elkaar, plus de geur van heel veel mensen op elkaar. Ach, even wennen, best gezellig!

Het eerste dat opvalt als ik met de buggy tussen de kraampjes doorwandel, is dat er vooral heel veel lekkere drankjes zijn. Overal zitten en staan mensen dan ook vooral te drinken. Daarvoor zijn wij echter niet gekomen: we gaan meteen op zoek naar een vegetarisch en glutenvrij hapje. Vegetarisch lijkt alvast geen probleem. De mensen van Green Brothers verkopen bijvoorbeeld een uiterst duurzame zeewierburger: the Dutch Weed Burger en bij het mediterrane Maza is het groenteaanbod ook riant: “Give peas a chance”, staat op een uithangbord. Maar helaas is de falafel niet vrij van tarwe…

In het midden van de hal vind ik Petit Gâteau, helaas hebben ze ook hier geen glutenvrije opties, maar ik doe er wel inspiratie op. Wat ziet dit er prachtig uit zeg! Dat is weer eens wat anders dan die eeuwige cupcakes of die kunstmatig gekleurde macarons…
Ik koop voor mijn zoontje, die eigenlijk helemaal geen suiker krijgt, een paar mini-madeleines, omdat hij nog steeds zo braaf in de buggy zit en inmiddels ook wel nieuwsgierig wordt naar wat al die grote mensen toch aan het eten zijn! Misschien denkt mijn zoon dan ooit nog wel eens onvrijwillig terug aan de Amsterdamse Foodhallen, als hij ooit nog eens een Madeleine eet, ergens in Parijs wellicht? Ik droom weg… In de winter lees ik zo graag dikke boeken, boeken die onze dagelijkse belevingswereld even onder een dik pak sneeuw leggen, terwijl tegelijkertijd juist daardoor onze blik verscherpt.

Emmelou, als ik Virginia’s The Waves uit heb, ga ik “Op zoek naar de verloren tijd” met Proust, ga je mee? En wie weet welke mémoires involontaires bij ons opkomen als we onze glutenvrije madeleines in de thee dippen… Want herinneringen, zo blijkt maar weer, komen zelden op verzoek.

Friska_JonvanSchaik-181-e1417618504656
Na deze sneeuwdromerij kom ik langs de hut van “Friska”. Was ik hier net niet ook al langsgelopen? Ja, dat moet haast wel, maar ik had ze niet opgemerkt. Terwijl dit nou juist helemaal ons plekje is. Want let op:
Ze maken rollen van zeewier of sojapapier die gevuld worden met verschillende vullingen. De wrap is gegarandeerd glutenvrij en gelukkig geldt dit ook voor de vulling. Een korte blik op het aanbod hier in de Foodhallen leert ons dat er ook een vegetarische variant is. Het is gelukt! Missie geslaagd!! Ik moet 5 minuutjes wachten, maar dan krijg ik een heerlijke, verse en gezonde zeewierwrap met bietjes, quinoa en zachte geitenkaas. Heerlijk!
Fijn dat Friska weet dat gluten niet noodzakelijk zijn voor een makkelijke take away maaltijd. Ze profileren zich niet eens heel expliciet als glutenvrij, ze hebben de gluten gewoon niet nodig! Overigens zijn alle ingrediënten vers en biologisch en is de wrap niet eens zo duur: 4 euro, en dan heb je geen hele avondmaaltijd, maar wel een aardige lunch. En de smaak is echt heel goed. Lekkere detoxdrankjes hebben ze ook.

Wij gaan tevreden naar huis, en maken nog even een extra gezond groentensoepje ter compensatie voor de madeleines….
Wil je meer weten over Friska of de andere aanbieders in de Foodhallen, kijk dan maar eens op http://www.friska.co en http://www.foodhallen.nl/standhouders.html 

Tot gauw!
Liefs,

Bea Mung Bean

Laat een leuke reactie achter!