De starter van een glutenvrij zuurdesem brood…

Dag lieve Fakers,

Zie hier de instructies voor een desemstarter. Het recept voor het bijbehorende brood vind je ook op ons blog.  zuurdesem brood

Een starter wil goed verzorgd worden en woont het liefst in een glazen weckpot, want hij kijkt graag naar buiten. Zorg dat je een grote weckpot gebruikt, liefst eentje waar minimaal een liter vloeistof in past.

Het is wel even een werkje, en je moet hem twee maal per dag doorroeren. Eén keer nadat je hem te eten hebt gegeven en één maal voor je gaat slapen. Gebruik daarvoor een houten lepel!

DAG 1: meng 100 gram teffmeel (donker) met ongeveer 120 gram handwarm water. Het moet een soort dikke pap worden. Doe je papje in de weckpot en zet het weg op een plek waar de temperatuur ongeveer 20 graden is en de luchtvochtigheid vrij hoog. Mijn starters wonen daarom in de badkamer. De pot laat je lekker open staan. Eventueel kun je hem half afdekken met een schone, vochtige doek.

Aan het eind van dag 1 roer je de starter een keer goed door.

DAG 2: de starter heeft honger! Voer hem daarom opnieuw 100 gram teffmeel vermengd met ongeveer 120 gram handwarm water. Roer goed door. Aan het einde van dag 2 roer je de starter opnieuw goed door.

DAG 3: Voer je starter 80 gram teffmeel met ongeveer 100 gram handwarm water. Doorroeren. Ook aan het einde van deze dag roer je hem goed door. Is je papje erg dik, voeg dan -eetlepelsgewijs- wat lauw water toe. Misschien zie je al actie! (beetje afhankelijk van het huisklimaat)

DAG 4: als het goed is, begint je starter al friszuur te ruiken en zijn er al belletjes ontstaan. Mogelijk is hij ‘s nachts al wat gegroeid. Beloon de melkzuurbacteriën door ze opnieuw te voeren. Weer met ongeveer 80 gram teff en 100 gram handwarm water. Roer goed door en roer aan het einde van de dag weer goed door.

DAG 5: je zou nu echt al actie moeten zien. Je starter groeit afentoe flink, zakt dan weer wat in en groeit wellicht weer opnieuw. Nu geef je de starter 50 gram teff vermengd met ongeveer 80 gram handwarm water. En zoals in de vorige stappen beschreven: blijven roeren, twee maal daags.

DAG 6: zie dag 5

DAG 7: zie dag 5

DAG 8: de starter is nu klaar. Hij moet flink wat belletjes produceren en friszuur ruiken. Doet hij dat niet of stinkt hij heel erg, gooi hem dan weg en begin opnieuw. Ook als de starter al heel vroeg (bij dag 2 of 3) enorm gaat groeien en erg sterk ruikt, gooi je hem weg. Je hebt dan waarschijnlijk een bacterie gevangen.

Na gebruik kun je het restant starter ‘opsluiten’ in een schone weckpot en enkele weken in de koelkast bewaren. Als je weer een desembrood gaat maken, haal je hem uit de koelkast en maak je hem wakker door hem opnieuw eten te geven, ik ga ervan uit dat dit via de bovenstaande stappen moet.

gauw meer over ons zuurdesem avontuur!!!

*Suzy Do

  1. […] De desemstarter maak je natuurlijk lekker zelf. Heb je dat nog niet eerder gedaan, dan kun je hier lezen hoe dat moet. Je moet dan wel even geduld hebben voor je dit brood kunt bakken. Een […]

  2. HALLO SUZY DO

    kan de desem starter ook met boekweit meel zo ja hoeveel gram water er bij

    mvg riny

Laat een leuke reactie achter!