Double chocolate nibb koekjes

double_choc_nibb (23)

Voor het eerst sinds lange tijd maakte mijn adem wolkjes in de koude ochtendlucht. Heerlijk! Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar ik ben- net als Emmelou- blij dat die ergste zomerhitte nu voorbij is. Ik Hou van frisse luchten, stevige wind en koele temperaturen.
Vandaag stond ik in de keuken om voorbereidingen te treffen voor twee verschillende taartjes die ik binnenkort zal maken. De afzonderlijke stappen zijn echter ook heel smakelijk!
We beginnen met double chocolate nibb koekjes. De superfoodkoekjes die ik laatst maakte waren na ruim een week (!) nog steeds knapperig (!!), dus dat recept vormt het uitgangspunt. Met wat tweaks links en rechts, dat wel. Ik moest een behoorlijke hoeveelheid maken en mijn havermeel was bijna op; aanpassingen waren dus noodzakelijk.
Je kunt, als je wilt, gewoon het superfoodkoekjes-recept volgen. Laat het hennepzaad weg en voeg er (rauwe) cacao aan toe. Je kunt er ook voor kiezen om het nieuwe recept te volgen.

Dat ziet er zo uit:

  • 100 gram hazelnootmeel
  • 30 gram glutenvrij havermeel (het laatste restje, toen was het echt op!)
  • 70 gram ‘gewone’ of ‘all purpose’ glutenvrije bloem
  • 30 gram maizena ( plus wat extra)
  • 3 gram baksoda
  • 9 gram xanthaangom
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • Één theelepeltje vanillepoeder of het merg van een vanillepeul
  • Snufje zout
  • 45 gram (rauwe) cacao
  • 4 eetlepels rauwe cacao nibbs
  • 125 gram gesmolten kokosolie
  • 1 heel ei en 1 eiwit

Je mengt alle ingrediënten tot een mooi deegje: droge ingrediënten natuurlijk éérst, de olie en de eitjes gaan er als laatste bij. Zet even in de koelkast om te laten opstijven; het deegje- dat een beetje kruimelig is door het notenmeel- laat zich beter verwerken als het koud is.
Verwarm je oven vast voor op 200 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier.  Maak je handen wat vochtig, draai bolletjes van het deeg en druk ze plat in je handpalm. Leg op de bakplaat en druk ze nog een beetje aan. Indachtig aan de functie die deze koekjes later zullen krijgen, maakte ik bewust 12 enorme en robuuste exemplaren. Daarnaast maakte ik nog 8 koekjes van een kleiner formaat: gewoon lekker voor mezelf. Als je jumbo-sized koekjes maakt, is dit recept genoeg voor zeker 16 stuks. Maak je ze wat kleiner, dan moet je er minstens 30 kunnen bakken.
Ook deze koekjes mogen ongeveer een half uurtje de oven in. Keer ze halverwege de baktijd en laat ze goed afkoelen.
Geniet ervan! (Of bewaar er een paar en….wordt vervolgd…)

*Door Suzy Do

  1. […] Double chocolate nibb koekjes […]

  2. […] Double chocolate nibb koekjes […]

Laat een leuke reactie achter!