Een glutenvrij bruin brood recept

Hoi allemaal,
Vandaag bakken we een bruin brood. Uiteraard geheel glutenvrij! Ik maak dit brood regelmatig. De melk in het recept kun je makkelijk vervangen door een plantaardige variant. Wat betreft de eitjes: die kun je vervangen door No Egg, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies weet wat het met het deeg doet. Als je No Egg gebruikt in plaats van blije eitjes, moet je waarschijnlijk zorgen voor wat extra vloeistof, want het deeg moet redelijk nat blijven. Ik hoor graag van jullie of het lukt.
Je hebt wel redelijk wat ingrediënten nodig, maar daarmee bak je een lekker groot, luchtig brood dat zich makkelijk laat snijden en erg lekker smaakt met…tja. Alles eigenlijk.

Je hebt het volgende nodig:

  • 350 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram teffmeel
  • 100 gram glutenvrij havermeel
  • 10 gram xanthaangom
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel baksoda
  • 15 gram gist
  • 2 eetlepels fibre husk
  • 4 eetlepels lijnzaad (optioneel)
  • 40 gram glutenvrije havervlokken (optioneel)
  • Een snufje zout
  • 1 eetlepel suiker of honing
  • 1 groot, blij ei
  • 1 eiwit van een groot blij ei (heb je alleen kleine blij eitjes, dan gebruik je twee eiwitten.)
  • 400 ml handwarme (plantaardige) melk
  • 2 theelepels appelazijn
  • 80 gram halvarine, margarine of kokosolie (gesmolten)
  • 1 flinke eetlepel appelstroop

Voor je begint, bekleed je vast een broodblik met bakpapier. Je hebt echt een broodblik nodig; een cakevorm is te klein voor dit brood!
Eerst gaan we de gist activeren. Dat doe je door de gist in een aparte kom samen met de suiker te mengen. Verwarm de (plantaardige) melk en giet bij de gist. Met een garde klop je even totdat alle klontjes verdwenen zijn. Laat rustig even staan.
Meng in een ruime kom de melen en de andere droge ingrediënten. Ook de havervlokken en het lijnzaad gaan gewoon door het meel. Meng goed! Maak een kuiltje in het midden van het meel. Smelt de boter of de olie en giet in het kuiltje. Ook de appelazijn en de stroop mogen erbij. Het ei en het eiwit doe ik meestal bij de melk waarin de gist al geactiveerd is. De dooier die je over hebt, hou je natuurlijk apart om het brood straks mee af te strijken.
Nu gaan we de melk met de gist bij het meel gieten. Roer goed. Ook voor dit brood geldt dat je de mixer rustig in de kast kunt laten staan. Omdat het deeg redelijk nat blijft, laat het zich prima mengen met een spatel. Natuurlijk mag je ook je handen gebruiken; maak ze dan wel even nat! Zo voorkom je dat het deeg aan je handen blijft plakken. Goed. Klaar? Dan schep je het deeg over in het broodvorm/bakblik en druk je het met natte handen wat aan. Dek af met huishoudfolie en een vochtige doek. Verwarm de oven op zo’n 40 à 45 graden en laat het brood een uur of twee zijn gang gaan. Als het warm is buiten, kun je het brood ook buiten laten rijzen.
Als het brood lekker gegroeid is, strijk je de bovenkant af met een mengsel van eidooier en wat (plantaardige) melk. Strooi er eventueel nog wat lijnzaad over heen. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak in ongeveer een uur gaar. Controleer even met een satéprikker of het brood goed gaar is. Je kunt er ook op kloppen: het is goed als het hol klinkt.
Laat helemaal afkoelen voor je het snijdt. Smakelijk!

*Door Suzy Do

  1. Ellen van Schaik

    Goedenavond,

    Dit glutenvrije bruin brood ziet er heerlijk uit.
    Ik zou dit graag voor mijn schoonzusje willen maken, daarom heb ik 2 vragen als het mag:
    – ze mag ook geen eieren. Hebt u misschien ervaring met ei vervangers in het brooddeeg
    – Kunt u een goede website noemen waar deze glutenvrije produkten te koop zijn of een winkelketen?

    Alvast heel hartelijk dank voor uw antwoord.
    Met vriendelijke groeten,

    Ellen

  2. Bakers and Fakers

    Hoi Ellen,

    Wat lief! dat je een vers brood gaat bakken voor je schoonzusje :-)

    Je kunt het ei vervangen met de ei vervanger No Egg van Orgran, heb het zelf al regelmatig gebruikt in broodrecepten en het werkt perfect! Winkelen doe ik meestal bij een biologische supermarkt, bijvoorbeeld Ekoplaza. Online zou ik voor deze webwinkel gaan. http://webshop.thefreefromshop.nl/

    Succes met bakken!

    Emmelou

  3. Hallo,
    Dit ziet er lekker uit. Wel heb ik twee vragen. Wat is de functie van de appelwijn? Kan ik dit ook vervangen? Verder een vraag over de gist. Is de 15 gram gist in het recept verse gist of een zakje droge gist?
    Alvast bedankt.
    Groetjes, Marlous

  4. Hoi Marlous,

    Het is ook echt een heel lekker brood! Om vergissingen te voorkomen: we gebruiken appelazijn in het brood, geen wijn dus! De appelazijn is bedoeld om het brood een echte ‘broodsmaak’ te geven. Je ruikt het ook meteen als je de appelazijn toevoegt (waarschijnlijk komt dat omdat het reageert met de gist): het deeg gaat dan naar ‘echt’ brood ruiken. Je kunt de azijn weglaten, maar dan is de balans er een beetje uit. Eventueel zou je de appelazijn kunnen vervangen door een andere vruchtenazijn, zolang het maar wit, geel of rosé van kleur is. Azijnsoorten die (donker)rode vruchten of pruimen bevatten, zijn meestal niet zo geschikt. Ik kan me overigens ook voorstellen dat je de appelazijn kunt vervangen door een witte wijnazijn. Probeer het eens uit, wij zijn benieuwd! Wat betreft de gist: ik gebruik alijd de gewone instant gist. Werkt prima en is makkelijk te bewaren. Succes met bakken en smakelijk!

  5. Blij ei is dat net zoiets als diervriendelijk vlees?

  6. Bakers and Fakers

    Met blij ei bedoelen we idd een biologisch eitje :-)

  7. Kan dit brood ook in een broodbakmachine gebakken worden?

  8. Hi Margreet,
    Ik werk zelf helaas nooit met een broodbakmachine dus ik zou het eigenlijk niet weten.

    Gr. Emmelou

Laat een leuke reactie achter!