Een glutenvrij gistbrood

glutenvrij gistbrood

Hoi allemaal,
Het is weer tijd voor ons dagelijks brood! Een glutenvrij mais-zonnebloem- en pompoenpittenbrood. Okay, -eerlijk is eerlijk- ik deed er ook nog wat lijnzaad in, maar dat hoeft niet.
Deze keer wordt het een brood op basis van gist. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een tijdje geen glutenvrij gistbrood meer gemaakt heb. Ik heb zo mijn ‘buien’. Soms bak ik elke week een brood op basis van gist. Als ik een tijd lang gistbrood gegeten heb,  ben ik ‘gistbrood-moe’ en wil ik weer iets anders. Nu –na een aantal maanden van kokos-amandelbroden, hennepbroden (dat recept komt gauw!) en zuurdesembroden- weer eens een lekker gewoon gistbrood.
Wees overigens gewaarschuwd (maar laat het je niet afschrikken  ): dit recept bevat zowel zuiveringszout, wijnsteen bakpoeder als gist. Dat lijkt wat veel van het goede, maar ik doe het met een reden: glutenvrije broden hebben vaak wat moeite met rijzen. Door deze ingrediënten te combineren, help je het een deeg een heel eind op weg!

Goed, daar komt ie. Je hebt nodig:

  • 320 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel
  • 170 gram glutenvrij maismeel (verpakking moet vermelden dat het meel glutenvrij is! Let daar op!)
  • 15 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zuiveringszout (baksoda)
  • 1 theelepel wijnsteen bakpoeder
  • 10 gram droge gist
  • 8 gram xanthaangom
  • 80 gram margarine (halvarine of kokosolie mag uiteraard óók)
  • 1 flinke eetlepel appelstroop
  • 1 theelepel appelazijn
  • Ongeveer 350 ml handwarme melk (of plantaardige melk)
  • 2 blije eitjes
  • Flink wat zonnebloempitten en pompoenpitten.

Zo doe je het:

Meng alle droge ingrediënten in een ruime kom. Meng goed. Maak een kuiltje in het midden. Voeg eerst de azijn toe. Daar bovenop komt een heel ei. Het andere ei splits je. Het wit voeg je toe aan het meel, de dooier hou je apart (daar kun je straks het brood mee afstrijken). Smelt de olie of margarine en voeg toe. Ook de appelstroop mag er al bij. Begin vast met mengen. Vervolgens gaat de melk erbij. Goed blijven mixen! Het moet een plakkerig deeg worden; het is niet zo nat als een beslag, maar ook niet zo vast en consistent als een ‘gewoon’ deeg. Bekleed vast een broodblik met bakpapier. Je kunt uiteraard het blik ook invetten, maar bakpapier werkt gewoon makkelijk. Als het brood klaar is, kun je het namelijk zo uit het blik tillen. Ideaal!
Schep het deeg in het broodblik. Als je je handen nat maakt, kun je het gemakkelijk nog een beetje goed in de vorm duwen, zonder dat het deeg aan je vingers blijft plakken. Dek het deeg nu af met een stuk vershoudfolie en een schone, natte theedoek. Zet het deeg op een warme plek en laat minstens een uur rijzen. Anderhalf uur is nog beter. Ik kan mijn combi-oven op 40 graden instellen en laat het brood daar in rijzen.
Als het brood goed gegroeid is, haal je de theedoek en de folie ervan af en verwarm je de oven voor op ca. 180 graden. Ook hier geldt: iedere oven werkt weer een beetje anders.  Je kunt beter een brood iets langer op een wat lagere temperatuur bakken en na enige tijd- als je merkt dat het niet snel genoeg gaart- de temperatuur verhogen dan ‘te hoog’ inzetten. Dat laatste heeft meestal tot gevolg dat je brood aan de buitenkant erg hard wordt  terwijl de binnenkant niet gaar is. Bij glutenvrij bakken is dat –omdat de ingrediënten toch wel kostbaar zijn- dubbel zonde!
Goed, ca. 180 graden dus. Strijk de bovenkant van het brood af met een mengsel van eidooier en een beetje melk. Strooi er eventueel nog wat zonnebloempitten op. Het brood mag ongeveer een uur tot 70 minuten bakken. Het is gaar als het slaagt voor de tandenstoker-test en het enigszins hol klinkt als je erop klopt.
Laat helemaal afkoelen voor je gaat snijden. Smakelijk!

*Door Suzy Do

  1. Beste Suzy,

    Folie op het deeg bij het rijzen, als je het er dan afhaalt, blijft dan het deeg niet plakken aan de folie? Dat is nl mijn grootste frustratie, dat de bovenkant van het deeg een rotslandschap lijkt ipv de strakke korst die ik graag zou willen, en die ik bij de foto van jouw brood volgens mij zie, en als ik dit met plastic probeer blijft dat plakken aan het deeg. Ben benieuwd naar je antwoord en groet, Antoine

  2. Bakers and Fakers

    Hoi Antoine,

    Wij gebruiken meestal een bakblik om het brood in te bakken, hier laten we het ook in rijzen. Meestal gaat dat gewoon goed en komt het brood niet zo hoog dat het kan gaan plakken.
    Als je hier wel bang voor bent kun je het deeg altijd een beetje bestuiven met nog wat glutenvrij meel.

    Succes ermee!

    Gr. Emmelou

Laat een leuke reactie achter!