Een glutenvrij pompoenbrood of pompoencake?

Er zijn weer volop pompoenen! Je kunt er natuurlijk soep van maken, maar je kunt ook andere dingen doen met pompoen.
Een glutenvrij pompoenbrood maken, bijvoorbeeld. Of liever gezegd: pompoencake. Of nog beter: een pompoencakebrood. Of pompoenbroodcake. Nouja, kies zelf maar een leuke uit!
Om te beginnen heb je een pompoen nodig. De voorkeur gaat uit naar een oranje. Als je de pompoen goed wast, hoef je hem niet eens te schillen. De pitten haal je er  even uit. Zorg dat je 200 tot 300 gram aan vruchtvlees hebt, dat je in kleine blokjes snijdt. Zet vast een pannetje op het vuur en smelt er wat kokosolie in.

Verder heb je nodig:
Scheutje water
Sap van een half limoentje
Wat gembersiroop of honing
Eventueel kaneel en gember naar smaak
Fruit de pompoenblokjes even aan in de kokosolie, dat mag best op hoog vuur. Draai daarna je vuur wat lager en giet er een beetje water bij. De pompoen mag nèt onder staan. Vervolgens mogen het limoensap, wat gembersiroop en de kruiden er ook bij. Laat de pompoen gezellig pruttelen, ongeveer 20 minuten. Proef even of de smaak in orde is. Draai het vuur uit en pureer de pompoen met een staafmixer.  Het lijkt dan qua structuur een beetje op appelmoes. Laat even afkoelen en schep in potjes of bakjes. Een deel van de pompoenmoes heb je nodig, maar wat over is, kun je zonder problemen enkele dagen bewaren in de koelkast. Je kunt het restant overigens ook invriezen.

Voor het cakebrood heb je nodig:
200 gram glutenvrij bakmeel
100 gram glutenvrij havermeel
50 gram tapiocameel
3 gram xanthaangom
20 gram Fiber Husk
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda
1 theelepel appelazijn
2 grote blije eitjes of 3 kleintjes
85 gram boter of kokosolie
100 ml karnemelk
80 gram donkere basterdsuiker
Snufje zout
En natuurlijk: 130 gram pompoenmoes
Eventueel: wat pompoenpitten

Meng eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar. (Je kunt natuurlijk ook gewoon 350 gram glutenvrij bakmeel gebruiken, het havermeel en het tapiocameel laat je dan weg.) Voeg de appelazijn toe, smelt de boter en voeg ook toe. Ook de eieren en de karnemelk en het pompoenmoes mogen erbij. Heel goed roeren nu! Het wordt een soort dik beslag of een wat slapper deeg. Het is maar net hoe je het bekijkt.
Bekleed een cakevorm met bakpapier. Daar mag het beslag in. Verwarm de oven voor op ca. 175 graden en bak ca 45-50 minuten. Een tandenstoker moet er schoon uit komen, dan is ie gaar!

*recept van Suzy Do

Laat een leuke reactie achter!