Een glutenvrij recept voor notenbrood

notenbrood (8)

Soms heb ik zo’n zin in een notenbrood… maar ik had nog geen goed glutenvrij recept. Wel diverse soorten meel, noten en zaden in de voorraadkast waarvan een aantal dingen nu eens echt op moesten (dat krijg je als je alles zelf bakt en experimenteert met verschillende producten), dus ik ben gewoon maar weer eens aan het puzzelen en proberen geslagen.
Ik had ook nog twee ongeopende potten pijlwortel (arrowroot) in de kast staan. Arrowroot is prima te gebruiken als bindmiddel in glutenvrije baksels. Meestal gebruik ik xanthaangom, omdat het een stuk ‘krachtiger’ is dan arrowroot, maar ik bedacht dat het voor de afwisseling wel weer eens leuk was om het anders te doen.
Dit is trouwens een groot recept. Echt groot. Je maakt er een ‘boule’ van bijna 2 kilo mee, dat wil zeggen dat je eigenlijk twee broden bakt. Twee-in-één dus. Zo beschouwd is het dan een redelijk voordelig recept, ondanks de grote variëteit in ingrediënten. Oké, daar gaan we…

Dit haal je in huis:

  • 200 gram grof gehakte noten, ik gebruikte cashewnoten en walnoten (walnoten doen het erg goed in dit brood!)
  • 30 gram glutenvrije havervlokken (plus een beetje extra voor de korst)
  • 30 gram chiazaad vermengd met 30 gram lijnzaad (of 60 gram lijnzaad)
  • 240 gram zelfrijzend bakmeel
  • 120 gram teffmeel
  • 120 gram glutenvrij havermeel
  • 120 gram volkoren rijstmeel
  • 120 gram kastanjemeel
  • 50 gram fibre husk
  • 110 gram glutenfree glutensubstitute (Orgran)
  • 45 gram arrowroot
  • 2 theelepels wijnsteen bakpoeder
  • 15 gram instant gist
  • 10 gram suiker (helpt de gist activeren)
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels zout (dat lijkt heel veel, dat weet ik. Maar op deze hoeveelheid is het dat niet!)
  • 80 gram (gesmolten) halvarine, margarine of kokosolie
  • 1 heel ei
  • 1 eiwit
  • 200 ml melk (of plantaardige melk)
  • 400 ml water
  • 1 theelepel appelazijn

En zo doe je dat:
Neem een ruime kom. Doe daarin de gist met de suiker. Meng de melk met het water, verwarm een beetje tot handwarm en giet bij de gist. Roer even goed en laat staan. Je bent de gist nu aan het activeren. Na een minuut of 10 à 15 gaan de honing, de chiazaadjes en het lijnzaad erbij. Laat nog eens 10 minuten staan.
Bekleed vast een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op ca. 40 graden. Zet ook alvast de huishoudfolie klaar en zorg dat er een schone doek in de buurt is.
In een andere kom meng je nu de droge ingrediënten. Het wordt best een hele berg, dus zorg voor een grote kom en blijf steeds goed mixen of roeren! Probeer er ook voor te zorgen dat de noten enigszins gelijkelijk door het meel verspreid worden. Maak een kuiltje in het midden van het meel. Eerst gaat de appelazijn erbij. Smelt de margarine of kokosolie en voeg toe. Nu ga je de vloeistoffen – waarin de gist inmiddels geactiveerd is – toevoegen terwijl je goed blijft roeren of mixen. En dan… gebruik je handen! Lekker kneden! In dit stadium is het deeg erg plakkerig. Merk je dat er heel veel deeg aan je vingers blijft kleven: laat het deeg dan even staan en doe niets. Ik weet niet precies waarom het zo werkt, maar als de kleverige massa een minuut of 5 gestaan heeft, laat het zich meestal een stuk gemakkelijker bewerken.
Oké, voeg nu ook het eitje toe. Splits het andere ei, hou de dooier apart voor de afwerking. Het eiwit mag bij het deeg. Nog eens heel goed kneden. Nu moet het beter gaan! Als het goed is, is je deeg mooi samengekomen. Is het nog erg kleverig, doe er dan een heel klein beetje extra meel bij (om het even welk meel). Kneed het deeg tot een mooie bol.  (Voelen jullie het al in je armspieren? Brood kneden is een prima training… hihi)
Leg je bol op de met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met huishoudfolie (niet te strak!) en een hele vochtige doek. Het brood mag nu een uur of drie rijzen.
Is het brood klaar met rijzen: meng de overgebleven eidooier met een scheutje (plantaardige) melk. Snij het brood aan de bovenkant wat in. Strijk de bovenkant af met de dooier en bestrooi met een handvol havervlokken. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bak minstens een uur. Daarna mag de oven op 180 graden. Bak nog eens 30 minuten. (ik gebruik een combi-oven, het kan dus zo zijn dat je een andere baktijd hebt met een andere oven.)
Laat helemaal afkoelen voor je het gaat snijden.
Smakelijk!

*Door Suzy Do

Laat een leuke reactie achter!