Een glutenvrij vlechtbrood

In de kast vond ik een boekje met recepten dat ik ooit van mijn schoonmoeder cadeau kreeg. Toen ik het doorbladerde, vond ik ook een aantal eenvoudige broodrecepten, waaronder een recept voor vlechtbrood. Dat moet ik toch ook glutenvrij kunnen maken, dacht ik.
Het was even puzzelen, want welke meelsoorten en bindmiddelen gebruik je om tarwebloem te vervangen? Het moest in ieder geval een goed kneedbaar deeg opleveren, zoveel was me wel duidelijk. Er kwamen uiteindelijk twee pogingen aan te pas. Het eerste vlechtbrood was prima van structuur maar de smaak liet nog wat te wensen over. Ik paste het recept links en rechts een beetje aan en voilà: mijn eerste echte glutenvrije vlechtbrood! En eigenlijk is het niet eens zo moeilijk.
Daar gaan we dan! Wat haal je in huis:

  • 250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram tapiocameel (echt het MEEL gebruiken, géén tapiocazetmeel! Verkrijgbaar bij een Toko)
  • 80 gram volkoren rijstemeel
  • 20 gram aardappelmeel (ook hier geldt: gebruik echt het meel, niet het zetmeel!!)
  • 20 gram Fiber Husk
  • 8 gram xanthaangom
  • 9 gram instant gist
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baksoda
  • Snufje zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 dessertlepel honing (of twee theelepeltjes)
  • 1 theelepel appelazijn
  • 45 gram neutrale olie (ik gebruikte rijstolie, maar een milde olijfolie of druivenpitolie is ook prima)
  • 350 ml handwarm water
  • Als je wilt: 1 eidooier vermengd met een beetje water om het brood af te strijken
  • Maanzaadjes om te bestrooien

Dit is hoe het gaat:
De gist doe je samen met de suiker en een deel van het water (ongeveer de helft) in een aparte kom. Klop even door met een garde totdat de klontjes verdwenen zijn en laat ca 10 minuten staan.
In een andere kom meng je de droge ingrediënten. Meng heel goed, zodat de xanthaangom en de rijsmiddelen goed over het meel verdeeld zijn. Vorm een bergje van het meel en maak een kuiltje in het midden. De geactiveerde gist giet je in het kuiltje. Meng een beetje met wat meel zodat er een dik papje ontstaat in het kuiltje en laat zeker tien minuutjes rusten.
Je zult zien dat de gist meteen zijn werk gaat doen! Na de rusttijd mag de appelazijn, de olie, de honing en de rest van het water erbij. Meng het geheel goed  (tot het bij elkaar komt) en kneed het met je handen tot een stevig deegje. Als het goed is, merk je dat het deeg nauwelijks plakt. Haal het deeg uit de kom en leg het op een (schoon!!) werkvlak. Bestuiven met meel is niet nodig.
Het deeg ga je nu heel goed kneden. In normaal –glutenvol- deeg is het kneden noodzakelijk om de gluten te activeren, zodat je een mooi en soepel deeg krijgt. Gluten hebben we natuurlijk niet, maar wel de xanthaangom die ongeveer dezelfde functie vervuld en ook min of meer hetzelfde werkt: hoe beter je het deeg kneedt, hoe soepeler je deeg en hoe beter de structuur.
Ik geloof dat ik me bijna tien minuten heb uitgeleefd op het deeg voor ik tevreden was. Goed, als je deeg lekker doorgekneed is, verdeel je het in drie gelijke stukken (ca. 300 gram per stuk). Elk stuk heb ik nog eens apart gekneed. Daarna rolde ik er slangetjes van. Vlecht de deegstrengen en boetseer de uiteinden aan elkaar. Dat gaat het gemakkelijkst met een beetje water.
Als dat allemaal gelukt is, bekleed je een bakplaat met bakpapier en verwarm je je oven voor op zo’n 40 graden. Je kunt natuurlijk ook een warme plek zoeken in huis!  Het gevlochten deeg leg je op de bakplaat. Bekleed het losjes met wat huishoudfolie en een natte doek. Laat het brood minimaal anderhalf uur rijzen, twee uur is misschien zelfs beter.
Als het brood gerezen is, verwarm je de oven voor op 180 graden. Als je wilt, kun je de bovenkant van het brood afstrijken met een mengsel van eidooier en water. Daarna bestrooi je het met flink wat zaanmaadjes…ehm….maanzaadjes dus.
Bak ongeveer een uurtje, maar blijf er wel bij! Vergeet nooit dat mijn oventijden en –temperaturen een richtlijn zijn!
Laat het brood echt even afkoelen voor je het snijdt. Geniet ervan!

 

*Door Suzy Do

Laat een leuke reactie achter!