Een glutenvrij zuurdesem avontuur…

Een glutenvrij brood met smaak en ook nog gezond! Suzy Do gaat op zoek naar het allerbeste zuurdesem brood, ondertussen zijn haar eerste testers alvast onoverwinnelijk,
wat mij betreft dan.

Wij beginnen met het maken van een starter…

Een starter wil goed verzorgd worden en woont het liefst in een glazen weckpot, want hij kijkt graag naar buiten. Zorg dat je een grote weckpot gebruikt, liefst eentje waar minimaal een liter vloeistof in past.

Het is wel even een werkje, en je moet hem twee maal per dag doorroeren. Eén keer nadat je hem te eten hebt gegeven en één maal voor je gaat slapen. Gebruik daarvoor een houten lepel!

DAG 1: meng 100 gram teffmeel (donker) met ongeveer 120 gram handwarm water. Het moet een soort dikke pap worden. Doe je papje in de weckpot en zet het weg op een plek waar de temperatuur ongeveer 20 graden is en de luchtvochtigheid vrij hoog. Mijn starters wonen daarom in de badkamer. De pot laat je lekker open staan. Eventueel kun je hem half afdekken met een schone, vochtige doek.

Aan het eind van dag 1 roer je de starter een keer goed door.

DAG 2: de starter heeft honger! Voer hem daarom opnieuw 100 gram teffmeel vermengd met ongeveer 120 gram handwarm water. Roer goed door. Aan het einde van dag 2 roer je de starter opnieuw goed door.

DAG 3: Voer je starter 80 gram teffmeel met ongeveer 100 gram handwarm water. Doorroeren. Ook aan het einde van deze dag roer je hem goed door. Is je papje erg dik, voeg dan -eetlepelsgewijs- wat lauw water toe. Misschien zie je al actie! (beetje afhankelijk van het huisklimaat)

DAG 4: als het goed is, begint je starter al friszuur te ruiken en zijn er al belletjes ontstaan. Mogelijk is hij ‘s nachts al wat gegroeid. Beloon de melkzuurbacteriën door ze opnieuw te voeren. Weer met ongeveer 80 gram teff en 100 gram handwarm water. Roer goed door en roer aan het einde van de dag weer goed door.

DAG 5: je zou nu echt al actie moeten zien. Je starter groeit afentoe flink, zakt dan weer wat in en groeit wellicht weer opnieuw. Nu geef je de starter 50 gram teff vermengd met ongeveer 80 gram handwarm water. En zoals in de vorige stappen beschreven: blijven roeren, twee maal daags.

DAG 6: zie dag 5

DAG 7: zie dag 5

DAG 8: de starter is nu klaar. Hij moet flink wat belletjes produceren en friszuur ruiken. Doet hij dat niet of stinkt hij heel erg, gooi hem dan weg en begin opnieuw. Ook als de starter al heel vroeg (bij dag 2 of 3) enorm gaat groeien en erg sterk ruikt, gooi je hem weg. Je hebt dan waarschijnlijk een bacterie gevangen.

Na gebruik kun je het restant starter ‘opsluiten’ in een schone weckpot en enkele weken in de koelkast bewaren. Als je weer een desembrood gaat maken, haal je hem uit de koelkast en maak je hem wakker door hem opnieuw eten te geven, ik ga ervan uit dat dit via de bovenstaande stappen moet.

En dan gaan we bakken…

je hebt nodig:

– 200 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel
– 150 gram donker teffmeel
– 100 gram sorghum-/glutenvrij haver- of rijstmeel
– 650 tot 680 gram desemstarter (zie vorige meel)
– 370 tot 400 gram (afhankelijk van de hoeveelheid desemstarter) lauw water
– 15 gram zout
– 12 gram xanthaangom
– 40 gram suiker
– 20 gram fibre husk (maar niet noodzakelijk, denk ik)
– 100 gram appelstroop
– 15 gram agavesiroop (ook niet noodzakelijk, had een restant staan)
– flinke theelepel wijnsteenpoeder
– pitten en zaden die je lekker vindt

You know the drill, I quess. Meng de melen met zout, suiker, fibre husk, xanthaan, wijnsteenpoeder en je zaden. Voeg de starter toe en meng goed. Voeg het water toe en vervolgens de agavesiroop en de appelstroop. Het moet een mooie massa worden die weliswaar iets kleverig is, maar toch een homogeen geheel vormt. Bekleed een ruime kom met bakpapier en schep daar je deeg in. Maak er een mooie bol van. Dek af met wat folie en een lekker vochtige doek. Zet weg op een warme plek en laat tenminste 6-8 uur rijzen.
Na het rijzen til je je deeg voorzichtig met bakpapier en al op een bakplaat. Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden (220 zou ook kunnen, afhankelijk van je oven). Je kunt het brood eventueel afstrijken met een mengsel van eidooier en een beetje melk en er nog wat extra zaden op gooien. Bak ongeveer 45 minuten. Afhankelijk van je oven en temperatuur heb je wellicht iets langer nodig. Als het hol klinkt, is het goed. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Smakelijk!

*Door Suzy Do

  1. […] smaak. Als ik het echt goed zou willen doen, maak ik een kruidkoek dus het best met een beetje desemstarter. Mijn desemstarter is echter op en de nieuwe is pas over een dag of vijf klaar voor gebruik. Daar […]

  2. […] met wat rauwkost en een stuk stevig brood, zoals het zuurdesem-hennepbrood van […]

Laat een leuke reactie achter!