Een glutenvrije kerststol en de nieuwe broodmixen van Roley’s

 

Van Roley’s kregen we onlangs 3 nieuwe broodmixen om eens te testen.
Naast glutenvrij zijn de broodmixen ook lactosevrij en nu komt ’t… ze zijn biologisch! (jeeeeeh)
Zoals jullie inmiddels wel weten houden we bij Bakers and Fakers wel van groene producten.
En dat is niet altijd even makkelijk bij een glutenvrij dieet.
De grondstoffen voor deze broodmixen zijn van gecontroleerde biologische teelt.
Nog een pluspunt aan deze mixen is dat er geen suikers aan zijn toegevoegd. Dat mag je zelf doen en kun je dus ook laten.
Veel producten van Roley’s zijn op basis van teff meel.
Teffmeel is een oergraan en bevat zeer veel vezels, zelfs meer dan andere granen.
Teff heeft ook een hoge waarde aan calcium, ijzer, proteïne en koolhydraten. De langzaam verteerbare koolhydraten zorgen voor een langer vol gevoel.
In de broodmixen zit een 1kg aan broodmix. Dit is genoeg voor 2 grote broden.

De broodmix die ik ga gebruiken voor mijn kerststol heet de Farmers Breadmix, een broodmix op basis van havermeel en teff.
Op de achterkant van de verpakking staat voor zowel een broodbakmachine als handmatig een handige beschrijving.
Die volgen we lekker niet!
Het is immers bijna kerst en ik heb zin in een wat luxer brood, een kerststol!

Men neme:

500 gram Roley’s Farmer Breadmix
400 ml lauwwarme melk (of een plantaardige melk)
50 gram roomboter (of een plantaardige vervanger)
2 tl honing (of suiker)
1 tl zout
1 zakje droge gist
2 eieren (of ei-vervanger)
amandelschaafsel
rozijnen en cranberry’s
amandelspijs

Mix de melk met de boter, de honing en het zout tot een smeuïge massa. Voeg ook 1 ei toe, het andere ei roer je door de amandelspijs.
Mix nu stapsgewijs de broodmix in je deeg en voeg op het laatst ook de gist toe.
Kneed alles even goed door en laat een uur afgedekt rijzen.

Het overige ei roerde je alvast door je spijs heen.
De rozijnen en krenten mogen even wellen in wat water, spoel ze daarna goed af en zet klaar.
Zet ook alvast een bakje met wat gesmolten boter klaar en je amandelschaafsel. Voor de laatste tien minuten van je baktijd ga je het brood insmeren met boter en dan strooi je ook de amandelen over de korst.
Zo krijgen ze een mooi bruin kleurtje maar branden ze niet aan.

Kijk even of je deeg goed is gerezen. De mijne werd bijna 2 keer zo groot!!!
Nu ga je de rozijnen door het deeg heen vouwen en rol je op een met bloem bestuifde werkbank een ovale plak.
In het midden leg je de rol amandelspijs en dan vouw je het deeg weer dicht zodat je een mooi kerstbrood krijgt.

De oven mag op 225 graden (ik gebruik een elektrische oven) het brood mag zo’n 40 minuten in het midden van de oven, na een half uurtje smeer je de korst in met wat boter en strooi je het amandelschaafsel over de bovenkant.
Bak het brood nog zo’n 10 minuten af. Het brood is klaar als je een hol geluid hoort wanneer je er even op klopt. (klopklop) (wie is daar?) (amandelspijs!)

Hoe smaakt het brood?

Nou, hij is echt superlekker!!!
Door de eieren en melk is het wat cake-achtiger geworden, maar toch met een broodstructuur.
Door de haver heb je er echt een maaltijd aan,  je voelt dat je goed hebt gegeten.

En de andere broodmixen?

Ik ben vooral fan van de bruine broodmix maar ook de teff mix is ideaal. Het brood blijft echt een paar dagen vers, niet droog en het is goed in te vriezen.
Uit een zo’n verpakking haal je twee flinke broden.
Ik denk dat de mixen ook heel erg geschikt zijn voor een broodbakmachine, misschien word het toch eens tijd om er een aan te schaffen.

Naast al die lekkere en handige broodmixen heeft Roley’s ook een heleboel kant en klare producten.
Onlangs zijn ze zelfs verkozen tot speculaasjeswinnaar.
Kijk even op de website van Roley’s als je wilt weten welke producten ze nog meer hebben.

Oh ik zie zelfs vlaai!

X,

Emmelou

Laat een leuke reactie achter!