Een Glutenvrije kerststol met pistache en cranberries

Glutenvrije kerststolstolglutenvrij

Wat een drukte voor kerst. De dagen worden al donkerder en alhoewel ik het liefst elke dag met een grote pot thee onder een dekentje kruip met een fijn boek, er moet toch nog (heel even) gewerkt worden. Ik heb wel al enorm veel zin in de kerstdagen. Ik doe nog steeds net alsof er dan sneeuw zal liggen ‘al is dat érg onwaarschijnlijk met deze temperaturen. Zijn jullie ook zo dol op sneeuw?

We gaan trouwens bijna van start met de waanzinnige #XMAS GIVEAWAY! Dan maak jij als lezer kans op een prachtig mooi glutenvrij kerstpakket. Ik ga nog niet verklappen wat er allemaal inzit maar het is absoluut een geweldig pakket geworden.

Voor nu hoop ik je alvast blij te maken met dit heerlijke recept voor een glutenvrije kerststol. Hij is naast glutenvrij ook lactosevrij en hij is gewoon óntzettend lekker. Je kunt deze stol met een gerust hart serveren aan de rest van je gasten of familie (zonder een gluten intolerantie) want niemand zal merken dat het hier om een glutenvrije variant gaat. Wel zo makkelijk!

*Voor 4 kleine glutenvrije kerststollen of 1 hele grote.

Ingrediënten:

500 gram glutenvrij meel (Schär mix B)
1 el fiberhusk
75 gram fijne rietsuiker
gedroogde gist zo’n 7 gram
150 ml amandelmelk
100 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
2 grote losgeklopte eitjes *een beetje apart houden om de bovenkant mee in te strijken
Snuf zout
amandelschaafsel
cranberries 100 a 150 gram
pistachenootjes gepeld en ongezout 75 gram
amandelspijs ongeveer 250 gram

En natuurlijk de poedersuiker niet vergeten! Die strooien we straks op de bovenkant.

Aanwijzingen:

Pak een grote beslagkom en meng hierin eerst het meel met het zout en de fiberhusk. Zet de amandelmelk op laag vuur in een pannetje en los de suiker hierin op, zet het vuur uit en voeg de gist toe en laat even 2 minuten zo staan. Klop de eieren alvast luchtig. maak nu een kuiltje in het midden van je meel en schenk langzaam de amandelmelk met gist en suiker in de kom. Voeg dan ook de boter toe en dan al roerende het losgeklopte ei. Doe dit niet in een keer! Dan gaat het ei stollen door de temperatuur van de amandelmelk. Op het laatste mogen de cranberries en de pistachenootjes ook door het deeg. Kneed nu alles tot een mooie samenhangende bol. Deel ze nu op in vieren, dat deed ik want zo kan ik er een paar invriezen.

Verwarm je oven voor op zo’n 175 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet de amandelspijs alvast klaar. Druk met je vingers het deeg tot een ovale plak, of gebruik een deegroller en leg de amandelspijs in het midden. Vouw de stol weer netjes dicht en leg ze zorgvuldig op je bakplaat. Bestrijk de stol met wat losgeklopt ei en strooi er wat amandelschaafsel op. Bak je stol in ongever 45 minuten in het midden van de oven. Wanneer je vier kleintjes maakt zijn ze natuurlijk veel sneller klaar dan bij één grote kerststol. Laat de stol nu afkoelen op een rooster en bestuif met de gezeefde poedersuiker.

Tot gauw!

  1. Hi! Do you not leave the bread to rise before baking? In your other kerststol recipe you do. Just want to make sure I get it right :) Love your page!!

  2. Hi Grete, To answer your question … Not in this recipe. Because of the egg there’s really no need for it. Thank you for the lovely compliment :))

Laat een leuke reactie achter!