Een lavendelvloerbrood

Er gaat niets boven de geur van een vers gebakken brood. En dat geldt al helemaal voor een glutenvrij lavendelbrood. Zet de deuren van al je kamers lekker open, je huis gaat heerlijk ruiken van dit broodje!
Ik vergat trouwens om xanthaangom toe te voegen, maar dat vond het brood helemaal niet erg. Het deed precies wat het moest doen en het smaakt ontzettend goed. Ook de structuur van het brood vind ik erg fijn. Het doet een beetje denken aan een rustiek stokbrood.

Wat haal je in huis:

  • 200 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (plus wat extra om te bestuiven)
  • 80 gram tapiocameel
  • 20 gram aardappelmeel
  • 50 gram glutenvrij havermeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 20 gram fiber husk
  • 100 gram glutenvrije havervlokken (plus wat extra om te bestrooien)
  • 9 gram instant gist
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel wijnsteen bakpoeder
  • 1 theelepel suiker
  • 1 flinke snuf zout
  • 1 theelepel appelazijn
  • 1 eetlepel bloemenhoning
  • 250 gram (magere) yoghurt
  • 100 ml handwarm water
  • 1 heel blij ei
  • 1 blije eidooier
  • 2 à 3 el gedroogde lavendelbloempjes (even kneuzen in een vijzel)
  • 1 theelepel gedroogde salie

En zo doe je dat:
Activeer de gist in een aparte kom met het water en de theelepel suiker. Klop door met een garde tot de klontjes zijn verdwenen en laat ca. tien minuten staan.

Meng alle droge ingrediënten in een ruime kom, ook de havervlokken, de lavendel en de salie. Maak een kuiltje in het midden en voeg daar het water met de geactiveerde gist aan toe. Meng de gist in het kuiltje met een beetje meel tot een papje en laat even staan. In een andere kom ga je vast de yoghurt, de honing en het ei mengen. Dat mengsel mag vervolgens bij het meel. De appelazijn mag er dan ook bij. Meng en kneed tot een stevig, iets plakkerig deegje. Ik deed er overigens nog een beetje bakmeel bij om het goed te kunnen kneden. Je deeg moet namelijk wel loskomen van de kom. Blijft het te droog, doe er dan nog een beetje water of-als je het in huis hebt- karnemelk bij.

Als dat gelukt is, bestuif je een werkvlak met nog wat meel en kneed je het deeg nog eens goed door. Laat even rusten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg vast een schone handdoek klaar. Je oven mag je voorverwarmen op maximaal 45 graden. Boetseer het deeg in de gewenste vorm en leg het op de bakplaat. Bekleed het losjes met een stuk huishoudfolie en een natte doek. Laat gedurende een uur of 2 rijzen.

Als het brood mooi gerezen is, haal je de bakplaat –voorzichtig!- uit de oven. Klop de eidooier los met wat water en een beetje olie en strijk het brood daar mee af. Op de bovenkant strooi je nog wat havervlokken en lavendelbloempjes. Verwarm de oven voor op zo’n 190 graden. Vul ook een klein vuurvast kommetje met wat water. Dat mag samen met je brood in de oven; zo voorkom je dat de lavendel op de korst verbrandt. Bak zeker 50 minuten, of tot je brood hol klinkt als je er op klopt. Is het na 50 minuten niet gaar, zet dan de oven terug naar 180 graden en laat nog een kwartiertje bakken.

Laat het brood afkoelen voor je het snijdt. S U P E R  lekker met salieboter bij een goede herfstsalade, bij een mooi glas rode wijn of bij een zelfgemaakte pompoensoep!

*recept van Suzy Do

Laat een leuke reactie achter!