Een vegan wortelcake met een heerlijke ‘slagroom’ topping


Je zou’t het zeker niet zeggen maar deze wortelcake is glutenvrij, vegan en vooral belachelijk lekker.

Gezoet met dadels boordevol noten en met lekker veel geraspte wortel en banaan. Deze wortelcake is serieus genieten en eigenlijk geeneens zo ongezond. Voor iedereen die op zoek is naar een glutenvrij recept dat tevens vegan en daarom ook meteen lactosevrij is. Yes!

Koud!

Jongens -en meisjes én allerlei-  wat is het koud! Ik ben dol op winterse taferelen maar dit gaat zelfs mij ietsje te ver. Mijn lijf snakt gewoon naar koolhydraten en dat terwijl ik juist probeer te minderen. Om mezelf toch niet al te veel te ontzeggen bak ik vandaag deze wortelcake. Met een slagroomtopping van kokosroom en veganistische witte chocolade kan mijn dag alvast niet meer stuk.

Houtkachels en muziek

De verwarming draait overuren en ik baal vanwege het feit dat ik geen houtkachel heb. Dat MOET een keer veranderen hoor lieve meelezers. Maar deze cake maakt veel goed. lekker compact en met een flinke bite ideaal voor wat extra vezels in de middag. Zo is het meteen een stuk minder koud en dan wil ik meteen ook wat muziek voor bij dit heerlijke weer voorstellen. Ik luister zodra het vriest graag naar Nick Drake, Nick Drake en… Nick Drake! Ja die weet mij toch altijd heerlijk te vergezellen in deze laatste loodjes alvorens de lente weer aanbreekt.

Kom maar door Zon! Bloemen pluk modis aan. En dat zélfs ik naar lente verlang is eigenlijk volkomen ongekend. Dat je ‘t weet. Hier het recept voor de wortelcake. Als dank mag je mij gerust zo’n retro houtkachel schenken. Zelfgebreide shawls of dekens zijn ook goed!

Wortelcake met ‘slagroom’
Recipe Type: Wortelcake
Cuisine: Vegan Glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Een heerlijke wortelcake met noten, dadels en slagroom gemaakt van kokosroom.
Ingredients
  • (Voor de cake):
  • 50 gram amandelmeel
  • 30 gram rijstmeel
  • 40 gram kokosmeel
  • 100 gram dadels, ontpit en geweld in water
  • 1 geprakte rijpe banaan
  • 50 ml amandelmelk
  • 200 gram wortel, geraspt
  • 50 gram pecannnoten
  • 1 tl speculaaskruiden
  • verse vanille
  • 1 tl bakingsoda
  • snufje zout
  • (Voor de vegan slagroom):
  • een blikje gekoelde bio kokosmelk van 400 ml zonder toevoegingen. Puur natuur dus.
  • 1 el ahornsiroop
  • druppel vanille essence
  • snufje zout
  • (Decoratie):
  • pecannoten en (vegan) witte chocolade
Instructions
  1. We beginnen met de slagroom topping zodat deze alvast kan opstijven.
  2. Zet de avond van te voren een blikje kokosmelk in de koelkast.
  3. NIET schudden!!!
  4. Schep de witte, harde room die bovenop ligt uit het blik.
  5. Klop samen met de ingrediënten tot een mooie slagroom.
  6. Verwarm de oven op 180 graden.
  7. Meng alle droge ingrediënten bij elkaar in een grote kom.
  8. Prak de banaan en meng deze samen met de amandelmelk en dadels tot een smeuïge massa.
  9. Giet de massa in een aparte kom en meng er de geraspte wortel en noten doorheen.
  10. meng dan ook de overige ingrediënten er doorheen.
  11. Vet een cakeblik of kleine springvorm (ca. 15 cm) in giet hier het beslag voorzichtig in.
  12. Bak zo’n 45 minuten in het midden van de oven.
  13. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je er de slagroom op doet.
  14. Decoreer de cake met nootjes en chocolade krullen.

 

  1. Dat ziet er echt super lekker zijn!

Laat een leuke reactie achter!