Frisse aardappeltaart met limoen en agavesiroop

potato pie

In Italië schijnt het gebruikelijk te zijn, een zoete aardappeltaart.
Na de heerlijke brownies met zoete bataat ging ik op zoek naar recepten met de gewone aardappel.
Glutenvrij meel is best prijzig dus als ik een deel kan vervangen met gezonde en voordelige groente dan doe ik dat maar al te graag!
Een duidelijk recept kon ik zo gauw niet vinden dus ik ging zelf aan de slag, het resultaat is een lekkere compacte en frisse taart die het goed doet in plaats van brood of pasta. Ook lekker bij een vega barbecue!

Deze aardappeltaart is naast voordelig ook nog eens ideaal als zomers bijgerecht.
Bijvoorbeeld bij een lekkere rucola salade of lichte minestrone soep.
Ik maak nu een zoete frisse variant met limoen en agavesiroop maar je kunt deze natuurlijk ook vervangen door andere smaakmakers. Voor een hartige variant gebruik je bijvoorbeeld wat kaas en zongedroogde tomaten.
Vervang de agavesiroop dan met wat extra zout en italiaanse kruiden.
Vanwege de aardappel is deze taart rijk aan koolhydraten en hiermee vervang je dus de gebruikelijke rijst of pasta in je menu.
Ik vind hem zelf koud het allerlekkerst en de restjes kun je gemakkelijk invriezen.
Ik gebruik een springvorm van ongeveer 24 cm. die vet ik in met kokosolie.
De oven mag op 180 graden.

De ingrediënten;

  • 2 biologische limoenen, uitgeperst en 2 tl geraspte schil
  • 4 kleine vastkokende aardappels (ongeveer 300 gram) gekookt en gepureerd
  • 150 ml yoghurt of kokosmelk, of bij een hartige variant gewone (plantaardige) melk
  • 2 blije eitjes
  • 3 el agavesiroop (niet bij een hartige variant)
  • 3 el kokosolie
  • 1 tl baksoda of bakpoeder
  • 150 gram glutenvrij meel
  • snufje zout

Meng alle ingrediënten tot een glad deeg, het blijft een vrij compact deeg dat bijna in de buurt komt van een nat brooddeeg.
Druk deze goed aan in een ingevette ovenschaal of springvorm, gebruik je handen:-)
Nu mag hij op 180 graden ongeveer een half uurtje in de oven.
Bestrijk de bovenkant de bovenkant met nog een lepel agave siroop.
Bij een hartige variant kun je er wat geraspte kaas overheen doen en hem kort terugplaatsen in de oven.

 

Laat een leuke reactie achter!