gevulde speculaastaartjes

Ik weet ‘t ! Sinterklaas is voorbij. Maar ‘ik’ en speculaas gaan ‘way back‘. En we gaan ook ‘way forward‘ want volgens mij mogen speculaaskruiden helemaal tot aan de lente. Niets doet keukens beter ruiken dan versgebakken speculaasjes. In de ochtend eet ik graag een kom glutenvrije havermoutpap en raad eens wat ik daar overheen gooi!? Jazeker, speculaaskruiden! Samen met wat pecannoten en biologische rozijntjes is dat een van mijn favoriete ontbijtjes. Nu wij samen wel hebben vastgesteld dat ik dus best veel voor speculaas voel en ik ook nooit zal accepteren dat deze lekkernij na 5 december niet meer schijnt te mogen. (boycotten die handel)! Een recept voor gevulde speculaas extravagante! Dit zijn namelijk geen koekjes meer, dit zijn taartjes! Met een vulling van zelfgemaakte spijs en sinaasappeljam,  (citrus en speculaas doen echt iets heel speciaals samen), is dit toch wel een van mijn favoriete taart-achtige. Heel ordinair noemen we het misschien een gevulde koek. Maar dat zou toch te min zijn. Als je een beetje van de schok bent bekomen en voorbij durft te gaan aan het feit dat ik natuurlijk stiekem een beetje te laat was met het plaatsen van dit recept. Dan daag ik je uit om het tóch eens te proberen. Niet wachten tot volgend jaar hoor! Dat is veel te lang. En die tip van de speculaaskruiden over de havermoutpap… die moet u ook beslist eens uitproberen.

 


gevulde speculaastaartjes

Verwarm je oven voor op 175 graden
Ingredienten:
  • 75 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 150 gram glutenvrije bloem
  • 75 gram suiker (kokosbloesemsuiker is lekker)
  • 1 tl bakpoeder
  • Het merg van 1 vanillepeul
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 
1 eitje (klein formaat)
  • 
snufje zout
  • ongeveer 150 gram amandelspijs (zelfgemaakte is altijd lekkerder)
  • sinaasappeljam
  • amandelschaafsel
Aanwijzingen:
  1. Mix de boter, samen met het ei en de suiker tot een luchtige massa.
Voeg nu ook de glutenvrije bloem en de rest toe, vergeet de speculaaskruiden niet!
  2. Blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaan is. Laat het deeg even rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  4. Vet je vormpjes in met boter of kokosolie.
  5. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes.
 Boetseer van elk bolletje deeg een rondje van gelijke grootte. Dat zijn er dus 6 voor de bodem en 6 als dekseltje.
  6. Bekleed elk vormpje met een lapje deeg en druk voorzichtig aan tot een mooie bodem. 
Doe in elk taartvormpje nu ook een theelepel (of meer) sinaasappeljam en verdeel gelijkmatig.
  7. Verdeel dan de spijs in 6 gelijkmatige stukjes en maak rondjes van dezelfde grootte. Plaats ze op de jam.
  8. Nu kun je de taartjes afdekken met de 6 overgebleven rondjes deeg. Druk voorzichtig aan zodat ze overal mooi sluiten.
 Laat de jam nog even staan en zet ook een kwastje en het amandelschaafsel klaar.
  9. De taartjes mogen zo’n 20 minuten in het midden van de oven.
 Smeer ze dan nog even met de jam en strooi er wat amandelschaafsel overheen, plaats de taartjes nog zo’n 10 minuten terug in de oven.
  10. Laat de taartjes goed afkoelen voordat je ze uit de vormpjes gaat halen. Het is een broos gebak en je wilt niet dat ze breken.
 *Ook lekker met een bolletje vanille ijs!
  1. Leuk voor volgend jaar: een Sinterklaas afterparty. Ik denk (lees: weet zeker) dat ik deze toch nog even ga maken. Ze zien er heerlijk uit!

  2. Emmelou Green

    Jaaaaah een sinterklaas afterparty! wat een goed idee :-)

Laat een leuke reactie achter!