Repen van bietjes en witte c(h)ocolade!

Oh wauw! Ik ben zo blij met het recept voor deze (best wel) gezonde repen. Het was nogal een gokje. Eigenlijk is elk recept ‘from scratch‘ een gokje. Maar deze bietjesrepen smaken absoluut naar meer :)) Naast die gezonde bietjes gebruik ik verder alleen maar mooie en pure producten. Zo hoeft er geen geraffineerde suiker in en de witte chocolade is gemaakt van kokosolie en cacaoboter. De mooie granaatappel is optioneel, maar hij maakt ‘t wel helemaal af. Deze ‘healthy bars‘ van bietjes zijn natuurlijk glutenvrij, maar ze zijn toevallig ook vegan en dat betekent dat ze ook lactosevrij zijn. Zullen we beginnen?

*rechthoekige vorm van ongeveer 20 cm bij 15 cm

Ingrediënten:

Voor de bodem,
100 gram glutenvrije haver
4 flinke el kokosolie
1 el agavesiroop (of een andere zoetstof)
snufje zout
1/2 tl kaneel

Voor de bietjesvulling,
5 el bietenpulp of puree
1 el appelpulp of moes
100 gram cranberries
75 gram cashewnoten (geweekt)
1 tl agavesiroop
vanille
3 el gemolten kokosolie
4 el amandelmelk
30 gram geraspte kokos
2 el granaatappelsap (optioneel) & een paar pitjes ter decoratie

C(h)ocolade,
100 gram rauwe cacao boter
80 ml gesmolten kokosolie
30 gram kokosbloesemsuiker
verse vanillepeul

amandelschaafsel (optioneel)
cranberries (optioneel)

 

Aanwijzingen:

Verwarm je oven voor op 170 graden. Vet je bakblik in met een beetje kokosolie. In een grote kom meng je de haver, gesmolten kokosolie en de rest goed door. Schep alles in je vorm en druk goed aan! Bak je bodem voor ongeveer 30 minuten in het midden van je oven. Laat je bodem goed afkoelen voordat je de volgende laag gaat maken.

Ik maak vaak sap. Met een slowjuicer of ordinaire sapcentrifuge heb je altijd pulp over. Zonde om weg te gooien! De cashewnoten hadden al even in het water gestaan. Mix alle ingrediënten voor je 2e laag in een keukenmachine en laat deze goed zijn werk doen. Wanneer alle cranberries onopvallend meegaan in de rest en je een mooie lila kleur hebt, is je bietjesvulling klaar. Smeer deze pasta voorzichtig op de bodem. Met een vochtig mes kun je de laag extra mooi gladstrijken. Zet alles even weg in de vriezer.

Terwijl je lila gekleurde mengsel mag opstijven in het vriesvak maken we de witte “chocolade”. Omdat we geen zuivel gebruiken is deze chocolade vegan en lactosevrij. Meng de cacaoboter samen met de kokosolie ‘au bain marie. Voeg ook je kokosbloesemsuiker en het vanillemerg toe. Als alles mooi gesmolten is mag je deze langzaam over je bietjesvulling schenken. Doe dit alleen als de bietjesvulling al goed is afgekoeld of zelfs lichtjes bevroren is. Het zou jammer zijn als de twee lagen in elkaar oplossen. Nu de c(h)ocolade nog warm is kun je ook wat amandelschaafsel en cranberries toevoegen.  Nu mag alles nog een keer terug in de koeling om op te stijven. En dan mag je de repen opeten. Als ontbijt! waarom niet? Maar omdat ze er zo vrolijk uitzien kunnen ze ook best als gebakje bij de thee. Bewaren doe je in de koelkast of het vriesvak.

Liefs van Emmelou

  1. Wat een bijzondere combinatie en prachtige foto’s! Dit lijkt me erg lekker en wil ik zeker een keer proberen! xo

  2. Bijzondere combinatie inderdaad! Ziet er heerlijk uit!

Laat een leuke reactie achter!