Gezonde roze koeken! glutenvrij, suikervrij, lactosevrij.

Aaaah roze koeken, weet je het nog? Ze waren er in tussenuren en nog high van de suiker wist je dat wiskunde proefwerk nog best goed af te ronden.
Nevermind de buikpijn of kleurstoffen. Deze koeken waren roze. Who cares?

Tegenwoordig kan dat natuurlijk niet meer, we weten nu al lang dat al die suikers super slecht zijn en laten we vooral niet beginnen over de hele rits aan kleurstoffen en e-nummers die in dit koekenmonster schuilgaan.
Roze mag dan een erg onschuldig kleurtje lijken, deze koeken zijn dat zeker niet.

Maarja ik blijf een klein meisje, en kleine meisjes houden nu eenmaal van al wat roze gloeit. Dus maken we een hele gezonde roze koek. Zonder kleurstoffen, zonder onnatuurlijke suikers en nog mooier dan de koeken uit de automaat.
Deze zijn natuurlijk niet zo lang houdbaar en ook niet zo makkelijk mee te nemen. Deze roze koeken zijn voor thuis aan de keukentafel! Op een mooi bordje met een vorkje voor alle kleine meisjes die nooit zijn groot geworden ;-)

Voor de koekbodem:

  • 80 gram rijstemeel
  • 60 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel natuurlijk vanille extract
  • 60 ml gesmolten kokosolie
  • 2 eetlepels ijswater
  • klein beetje citroen rasp (bio)
  • snufje zout
  • muffinvormpjes (12 stuks)
  • muffinbakblik (12)

Meng eerst alle droge ingrediënten met elkaar in een grote kom, voeg dan de honing, water en gesmolten kokosolie toe.
Kneed tot een bal en leg even in de koelkast zodat de kokosolie weer kan stollen en je het deeg kunt uitrollen.
Ondertussen maken we de prachtige knalroze bovenkant.

Voor het knalroze:

  • Een bakje frambozen (125 gram)
  • 2 perziken
  • 1 el honing
  • Het sap van de citroen die je hierboven gebruikt had!
  • 1 zakje agar agar van lima (4 gram)
  • Een beetje water (80 ml)

Was je fruit en snij de perziken in kleine stukjes, laat de schil er aan zitten die is broodnodig voor de mooie kleur!
Zet alles op in een pannetje, op het vuur welteverstaan en voeg de honing en wat water toe.
Lekker laten pruttelen!
Als alles zacht is geworden en ook het water is gaan kleuren mag alles in de blender. Je kunt natuurlijk ook de staafmixer gebruiken.
Kijk eens wat een mooi kleurtje, vergeet dat bleke roze van vroeger, dit is écht roze!
Doe alles weer terug in je pannetje en zet nog even op met de agar agar, roer goed door en laat minstens 5 minuten zachtjes koken.

Je koekjes deeg mag uit de koelkast, en die rol je uit tot een grote lap. Met een uitsteekvormpje of glas maak je mooie rondjes die op de bodem van je muffinvormpjes passen.
Bak ze ongeveer 15 minuten op 180 graden maar het komt nauw dus blijf erbij!
Er zit geen ei in, dus de koekjes zijn al snel gaar! Ze hoeven zeker niet donker te kleuren en mogen zelfs nog een beetje zacht zijn.

Laat het muffinblik en je koeken even rusten en afkoelen.
Zet je mooie roze nog even op het vuur en roer nog eenmaal goed door, schenk het nu voorzichtig over je koeken in de vormpjes. Een juslepel per koekje moet voldoende zijn.
Dan kom je precies uit!
En dan gaan ze in de koelkast, om op te stijven. Minstens 2 uurtjes.
Deze koeken zijn dus suikervrij, glutenvrij, lactosevrij en voor een vegan variant kun je de honing vervangen met gembersiroop. Bewaren doe je een paar dagen in de koelkast of je kunt ze invriezen.
Deze koeken zijn ook erg leuk voor een kinderfeestje, je kunt ze van te voren maken en op het feestje zelf decoreren met kleine stukjes fruit, kokos, nootjes en ga zo maar door.
Veel plezier met deze gezonde roze koeken!

Girls just wanna have fun :-)


raw mokka taart

Maak ook eens deze waanzinnige mokka taart. Vegan én glutenvrij! (klik hier)

  1. Lekker en ook fijn om een recept te zien voor roze koeken zonder kleurstoffen :-)!

  2. Zou ik met dezelfde ingrediënten/ hoeveelheden ook 1 grote taart kunnen maken in een speingvorm van 24 cm?

  3. Bakers and Fakers

    Hoi Grace, Ja dat kan! maar dan vind je dit recept misschien nog veel leuker! *kokosroomtaart recept

  4. Eindelijk deze aantrekkelijke roze koeken gemaakt. Roze it is! Smakelijk is het ook. Echt fruitig.
    Ik heb een paar dingen uit het recept moeten gokken. Hoeveel gram is een bakje frambozen (125?) of een zakje agar agar (4?), bijvoorbeeld. Wellicht kan dit nog aangepast worden?
    Het werden bij mij 14 koekjes, dus extra genieten. Al maak ik dan volgende keer de koeklaag gewoon wat dikker.
    Tijd voor mij om een nieuw bakexperiment te doen.

  5. Bakers and Fakers

    Hi Thelma. Wat fijn dat ze je smaken :-) Je hebt helemaal goed “gegokt”. Zo’n bakje is meestal ongeveer 125 gram en in de zakjes van Lima zit inderdaad 4 gram aan agar agar. Ben benieuwd naar je volgende bak experiment ;-)

Laat een leuke reactie achter!