Glutenvrij in Antwerpen

Antwerpen is een prachtige stad. Maar hoe zijn de opties qua glutenvrij eten? Ik ging op onderzoek uit. Met een lijstje van mede-glutard Julie, die jullie natuurlijk kennen van het Vlaamse blog Young and Wild and Gluten Free, goede wandelschoenen en het doel ‘eten tot ik er bij neerval!

Het was misschien wat hoogmoedig om de hele lijst met glutenvrije adresjes in een dag af te werken. Ik geef ‘t toe. Maar ik zal de lijst hieronder neerpennen, met dank aan Julie! Dan kunnen wij er met z’n allen ons doel van maken ze minstens een keer te bezoeken.

Ik streek afgelopen vrijdag neer in de wijk Zurenborg. Het centrum kende ik al en alhoewel de dierentuin van Antwerpen beslist een bezoekje waard is had ik zin in een ontdekkingsreis. Ik had mijn zinnen ook gezet op glutenvrije pizza’s bij Orso en die zitten ‘toevallig’ ook in ‘t hele hippe art nouveau rijke Zurenborg.  Het leuke van de wijk is dat hier vrijwel geen toeristen komen. Met de vele basisscholen en terrasjes vol met bewoners en kinderen -want de eerste lentezon, is Zurenborg een wijk die mij een beetje aan ‘t Kreuzberg in Berlijn doet denken. In straten tussen prachtige woonhuizen met jugendstil details en kroonluchters om U tegen te zeggen popt opeens een restaurantje of biowinkel. Hier wandel je volkomen onbewust opeens een LGBT boekhandel binnen met mijn favoriete boeken van Virginia Woolf alsof ze gisteren nog geschreven zijn en de oude tram-remise maakt dat je je heel even kunt herinneren hoe deze wijk er vroeger nog heeft uitgezien. Op de Draakplaats of Dageraadplaats is het druk en gezellig en kun je betaalbaar borrelen en dineren. Hier staat ook de foodtruck van de Loving Hut een veganistische fastfoodketen, helaas niet specifiek glutenvrij maar voor de vegans onder ons een hele goede tip!

Om stipt zes uur kwamen we aan bij Orso. Een pizzeria die ook huisgemaakte glutenvrije pizza’s serveert. Niet voor de hele gevoelige coeliak want er is natuurlijk altijd kans op kruisbestuiving. Maar ze weten hoe ‘t moet en wat gluten zijn en dat is voor Antwerpse begrippen als best bijzonder. Helaas hadden we geen reservering en de zaak is klein maar fijn en op vrijdagavond dus vol voller volst.  Geen probleem want ook wij zaten nog ‘vol’ van de giga salade die we die middag bij het sfeervolle Camping Campina op ‘t dageraad aten. Niet op de lijst maar we hadden trek en het decor was té verleidelijk om niet even te vragen of ‘met zonder gluten’ ook een optie was. Dat ging prima en ik heb nergens last van gehad. Vraag ook even om de huisgemaakte ijsthee, die is zo lekker.

Op ons gemak slenteren we nog even voort. We passeren ook Mikel. Hier koken ze alleen maar met lokale en verse producten dus glutenvrij is zeker niet onmogelijk. Het is wat minder gezellig om te zitten maar het eten ziet er zeker smakelijk uit. Uiteindelijk besluiten we om bij CuiChine op de Draakstraat 13 aan te schuiven. Het is een modern Chinees fusion restaurant. Met wat uitleg en een ober die telkens weer kwam navragen of iets wel of niet mag heb ik uiteindelijk heerlijk gegeten en genoten van waanzinnig mooie gerechtjes. Maar ik ga gauw (met reservering) nog eens bij Orso langs want die pizza MOET ik gewoon eens proberen.

En dan nu… ‘tromgeroffel’ De lijst! Adresjes in Antwerpen waar glutenvrij altijd kan en gewoon ‘gewoon’ is.

[one-third-first]
Lunch:
Native
Exki
De Broers van Julienne
Salad&Co
Urban wraps
Eten vol leven
Falafel Tof
Murni
[/one-third-first]
[one-third]
Koffie etc:
Kornèl
Charlie’s
City Coffee
Rosenobel
Bakker Eugène
Starbucks
[/one-third]
[one-third]
En verder:
Tan
Burgers&Booze
Frituur TrapkenOp
Orso Pizzeria
Umamido
Bar Italia
Lombardia
Spaghettiworld
Zuiderterras
Galliano
[/one-third]


 

*Met dank aan mede-glutard Julie van Young and Wild and Gluten Free! (klik)

 

  1. […] Glutenvrij Antwerpen door Bakers and Fakers […]

Laat een leuke reactie achter!