Glutenvrij Foodfestival

glutenvrijfestival

Vandaag een interviewtje met de bedenkers en organisatoren van het gloednieuwe glutenvrije Foodfestival Frank en Vrij. Voor wie het nog niet had gezien of gelezen -onder welke steen leef jij?! Op zondag 29 mei is de allereerste editie van het Frank en vrij foodfestival. Het festival is tevens dé plek waar Coeliakiemaand.nl z’n feestje viert en ik ben dus uiteraard zelf ook van de partij! Je kunt me herkennen aan een hele grote bek vol glutenvrij lekkers want NO WAY dat ik mezelf die dag niet voor een keer helemaal volprop met veel te veel lekker eten. Het gebeurt bijna nooit dat ik écht alles kan en mag eten.

Ik was nieuwsgierig naar het verhaal achter dit festival. Het is tenslotte maar een relatief kleine doelgroep en dat doet me vermoeden dat er hier meer achter zit. Stiekem ben ik al een tijdje vriendjes met de oprichters en ben ik zelfs verantwoordelijk voor die gekke website van Frank en Vrij. Maar vandaag doen we net alsof ik Nadia Bos en Koosje Janssen nog nooit heb gesproken en ik vraag ze de spreekwoordelijke hemdjes van het lijf. Lees je mee?

 

nadiabos

Wie is Nadia?
Nadia: Toen onze zoon Skip op 1,5 jarige leeftijd coeliakie bleek te hebben, ben ik mij gaan verdiepen in lekker en gezond glutenvrij eten. Mijn opleiding Natuurvoedings-adviseur heeft mij hierbij geholpen. Na mijn opleiding  ben ik aan de slag gegaan met een glutenvrij horeca- en educatieconcept: een veilige plek waar mensen zich geen zorgen hoeven te maken. De Glutenvrije Winkel is nu niet alleen een winkel met een groot assortiment aan glutenvrije producten maar ook een kenniscentrum en een eetgelegenheid. Dit festival is eigenlijk hetzelfde op grotere schaal. Mensen met een gluten-intolerantie een hele dag zorgen-vrij laten genieten in de setting van een foodfestival. Naast een heerlijke dag wil ik de bezoekers van mijn festival ook graag iets meegeven voor in de toekomst. Door middel van lezingen, workshops en ervaringsdeskundigen gaan we dus ook al onze kennis over coeliakie en gezond leven met elkaar delen. Daarnaast maken we er natuurlijk gewoon een feestje van! Een glutenvrij feestje :-))

koosjeWie is Koosje?
Koosje: Ik heb een glutensensiviteit en PDS. Daarom ben ik een blog gaan schrijven. Hier deel ik mijn ervaringen en recepten met andere mensen en probeer ik ze te inspireren tot het maken van heerlijk glutenvrij eten. Ik werk toevallig ;-)) ook in De Glutenvrije Winkel in Amsterdam. Hier ontmoet ik de mensen die mijn blog volgen en kan ik hen persoonlijk adviseren. Waarom een glutenvrij foodfestival organiseren? Nou! ‘gewoon…omdat het kan. (Kijk op Koosglutenloos.nl voor de heerlijke glutenvrije recepten van Koos)

Wat bewoog jullie tot het organiseren van een glutenvrij foodfest?
Nadia: Ik loop al 2 jaar met de gedachte rond om een glutenvrij festival te organiseren. Het idee komt vooral voort uit mijn eigen gemis aan zo’n festival. Ik woon in Amsterdam, als jonge ouders van zoon Skip met Coeliakie gaan we nooit ergens naartoe zonder een tas vol glutenvrije snacks voor Skip. Zelfs op een leuk food event moeten we Skip bijna altijd teleurstellen.  Voor deze tijd én in zo’n grote stad als Amsterdam vind ik dat eigenlijk niet meer kunnen, toch? Ik ben ook de eigenaresse van de Glutenvrije Winkel in Amsterdam, hier organiseren we al vaak leuke lezingen, workshops en events. Ik dacht’ dat kunnen we ook in de vorm van een festival doen! Waarom niet?  En tja… voor ik het wist waren we een festival aan het organiseren.

Koosje: Ik doe natuurlijk graag wat andere mensen van mijn leeftijd (26 jaar) ook graag doen in de zomer. Lekker de festivals af gaan en dan het allerliefste de food festivals. Helaas valt het glutenvrije aanbod op die festivals bijna altijd tegen. Dat kwam dan vooral neer op alweer een patatje, bah! En dat terwijl glutenvrij eten écht niet zo ingewikkeld hoeft te zijn! Onder ’t mom van -een beter milieu begint bij jezelf ;-) Bij deze dan! Dan doen we het toch lekker zelf :-)

Zijn jullie van plan om dit elk jaar te gaan doen? Yes Please!!!!
Nadia: Dat is natuurlijk wel het plan. Het is best spannend allemaal, zo voor de eerste keer. Maar er doen nu al zoveel leuke standhouders en mensen mee, ik weet gewoon zeker dat het een heel groot succes gaat worden. Dus ja! Volgend jaar gewoon weer hoor!

Wat was of is de allergrootste uitdaging tijdens het organiseren van dit festival?
Nadia: Nou…we vonden vooral het bedenken van de naam nog best lastig. Dat én het vinden van een geschikte locatie. Ik denk dat we met de Undercurrent wel echt een hele toffe plek hebben bemachtigd. De markt is nu overdekt dus ongeacht het weer kunnen we gewoon lekker genieten, als de zon wel schijnt is er ook een groot terras aan het water. In het auditorium geven we lezingen en workshops. Ideaal dus!

Wanneer beschouwen jullie het festival als een succes?
Nadia: Eigenlijk nu al. De reacties zijn overweldigend. Mensen zijn zo blij dat ze eindelijk eens zorgeloos naar een festival kunnen. Mensen hebben hier gewoon al jaren op gewacht. net als ikzelf. Het is bijna alsof iedereen uitademt, hé hé eindelijk!! Zelfs mensen die in het vak zitten of vanuit een totaal ander hoek, iedereen is dolenthousiast.
Maarja of het allemaal echt een succes is dat blijkt natuurlijk pas achteraf. Als mensen weer naar huis gaan en een super toffe dag hebben gehad, buikjes volgegeten, dan zijn wij helemaal blij!  

Koosje: Het belangrijkste is dat iedereen het naar z’n zin heeft op ons festival. Gewoon (h)eerlijk genieten en vrij om alles te mogen eten. Daarom ook de naam ‘Frank en Vrij!

Willen jullie misschien nog iets zeggen tegen de lezers van Bakers and Fakers? Je mag ook een liedje zingen ;-)
Nadia: Dan kies ik natuurlijk voor het liedje hahahah, nee hoor……Sharing is Caring en wij delen ons glutenvrije foodfestival heel graag met jullie allemaal. Laat je verassen door glutenvrije merken die je nog niet eerder bent tegengekomen, maak kennis met lotgenoten, deskundigen. Leer meer over gezond eten en leven. Proef van allerlei lekkers, 100% glutenvrij en ENJOY, geniet er van. Alles kan, álles mag!

Koos: We maken er een feestje van!!

Zoals je ziet, Nadia en Koosje zijn gewoon knettergek en dol op feestjes, gelukkig voor ons doen ze dat dus glutenvrij en zijn we allemaal uitgenodigd! Ik hoop jullie op zondag 29 mei allemaal te treffen in Amsterdam op hét Foodfestival zonder gluten met de naam Frank en Vrij. Kom ook even langs bij de stand van de Coeliakiemaand ik ga voor deze speciale gelegenheid ook zelf iets bakken. Laat je hieronder in een reactie weten of je ook komt? Lijkt me leuk!

Klik (hier) voor de website van Frank en Vrij (er is maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar dus wees er snel bij)!

  1. Oh wat leuk! Ik wil ook komen.

  2. Jaah! Gezellig :))

Laat een leuke reactie achter!