Glutenvrij in Amsterdam

deli beaBea Mung Bean op zoek naar glutenvrij ontbijt in Amsterdam: deel 2

Hey hey lieve Bakers and Fakers!

Welkom allemaal bij deel 2 van onze case study! Onze onderzoeksvraag luidt: Hoe moeilijk is het tegenwoordig om een lekker glutenvrij ontbijtje te scoren in de stad?

Voor ons onderzoek hebben we, zoals jullie vorige keer konden lezen, de Jan Evertsenstraat te Amsterdam tot object gekozen. Want: als het in deze vernieuwende, bruisende straat niet lukt; waar dan wel?

Vandaag zijn we bij deli-caat. Een fijn plekje! Ze zitten er nog niet zo lang, sinds 8 maart 2014. Bijna 2 maanden dus. Het duo dat deze zaak runt, heeft geen ‘food’ achtergrond, maar heeft onlangs een radicale carrière switch gemaakt. Staat ze goed! Je kunt hier lekkere koffie drinken, ontbijten, lunchen, werken, wat biologische boodschapjes doen en een kant-en-klare avondmaaltijd ophalen. Alsof dat nog niet genoeg is, doen ze ook aan catering. En ze staan ook geregeld op de Mercatormarkt. Een beetje een vreemde mengvorm is het wel, en het duurt dan ook een tijdje voordat mensen het concept begrijpen. Maar de warme maaltijden lopen al erg goed. Even een impressie: De sfeer is iets origineler en functioneler dan bij Radijs. Een leuke oude weegschaal staat in de hoek en groente en fruit liggen in charming fruitkistjes. No nonsense, maar wel met stijl. Ze verkopen lekkere producten, zoals de soep van de Soepfabriek. Sommige varianten daarvan zijn gegarandeerd glutenvrij, bijvoorbeeld de Palestijnse olijfoliesoep met kikkererwten. Klinkt goed toch? En – hoewel wij eigenlijk vinden dat diervriendelijk vlees niet bestaat – zelfs de worst is enigszins verantwoord: ze verkopen hier de gedroogde worstjes van Brandt & Levie. “Of je worst lust”, is hun tagline. Grapjassen. Ik niet dus. Maar ze zijn wel glutenvrij. Behalve de bloedworst. Maar dat lust toch niemand.

Bij deli-caat maken ze heel veel lekkere baksels. Maar daardoor krijg ik wel een beetje het gevoel dat de gluten hier volop vrolijk ronddwarrelen… Op hun facebookpagina kun je zien wat voor gerechten ze maken. Voor elk wat wils, en zo nu en dan zit er ook een glutenvrije curry of quinoasalade bij. Dat laatste hadden ze gisteren: met avocado en dubbelgedopte tuinbonen: dat is niet alleen origineel, er zit ook een hoop werk in. En dus liefde, hopen wij! Allemaal goed en wel, maar wat staat er op de kaart? Helaas: het glutenvrij ontbijt laat te wensen over. Yoghurt met fruit. Tja, dat kennen we al van Radijs. We vragen het nog even na, en inderdaad: ze doen niet aan glutenvrije baksels, omdat voor iemand met glutenintolerantie de ovens nooit echt glutenvrij genoeg zullen zijn. Alleen de soepen en de salades kun je veilig eten. Die worden namelijk op een andere plek dan het brood gemaakt en krijgen geregeld het etiket glutenvrij. En die heerlijke sapjes en shakes natuurlijk. Vooral de dadel-banaan shake, met amandelmelk en kaneel lijkt ons heel lekker. Wat een goeie combinatie; die onthouden we en daar gaan we eens een lekker ijsje van maken, a la Nice op een stokje (overigens ook 100% glutenvrij).

De eigenaars van deli-caat begrijpen echter heel goed dat het jammer is voor de glutenvrije medemens dat buiten de deur ontbijten zo ontzettend moeilijk is! En hier komt hun zakelijk concept even heel mooi van pas, want uit de schappen vis ik gewoon een pak glutenvrije citroenkoekjes. En die mag ik dan lekker bij een cappuccino opeten. Ze zijn van Doves Farm, en natuurlijk biologisch, zoals alles in deze winkel! En wat zijn ze lekker.

foto 5

We vinden het een prima oplossing. Of eigenlijk: een tussenoplossing. Want de dag zal komen dat de wereld toch echt een beetje tarwevrijer is…

Welnu, we geven niet op! Dus stay tuned!! Volgende keer gaan we naar Bar Baarsch en Buongiorno.

*Door Bea Mung Bean

  1. Zijn jullie nog naar Bar Baarsch geweest? Ik ben benieuwd naar glutenvrije ervaringen voor diner :)

  2. Qua dineren is Am West nog best lastig ;-) Mocht jij wel iets tegenkomen dan hoor ik ’t graag! Zoek je gewoon iets ergens in Amsterdam ga dan eens naar restaurant Lieve, daar weten ze echt hoe ’t moet!

Laat een leuke reactie achter!