Glutenvrij Italiaans vloerbrood

Ik ben de laatste tijd regelmatig bezig met het omzetten van glutenvolle broodrecepten naar glutenvrije recepten. Het is leuk, want je moet even puzzelen en het blijft altijd een beetje een verrassing hoe het deeg reageert, of het brood gaar wordt en of de smaak in orde is.
Vandaag maakte ik een glutenvrij vloerbrood met een zweempje Italië. Trek er wel even wat wachttijd voor uit; dit is het eerste glutenvrije brood dat twee maal mag rijzen dus je bent al gauw een uur of vijf verder voor je het brood de oven in schuift. Bovendien maakte ik voor het eerst een voordeeg: dat is een mengsel van water, suiker, gist en een beetje meel dat ook even wat tijd nodig heeft. Maar het geduldige wachten wordt wel beloond als het brood eenmaal gebakken is. Let’s get started (en dat doen we in stapjes).

1. Voor het voordeeg heb je nodig:

  • 350 ml handwarm water
  • 1 theelepel ongeraffineerde (biologische) rietsuiker
  • 15 gram instant gist
  • 2 eetlepels volkoren rijstemeel

Meng het water met de suiker en de gist in een ruime kom. Klop met een garde tot de klontjes verdwenen zijn en voeg daarna twee eetlepels rijstemeel toe. Klop nogmaals goed door en dek af met een schone theedoek. Laat het mengsel zeker 20 minuten zijn werk doen.

2. Voor het ‘echte’ deeg heb je nodig:

  • 250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (Orgran, bijvoorbeeld)
  • 80 gram tapiocaMEEL
  • 20 gram aardappelMEEL
  • 50 gram volkoren rijstemeel
  • 20 gram Fiber Husk
  • 5 gram xanthaangom
  • Een flinke snuf zout
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel wijnsteen bakpoeder
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel appelazijn
  • 4 eetlepels olijfolie

Meng de droge ingrediënten in een ruime kom en zorg dat je ze goed mengt. Maak een kuiltje in het midden van het meel en doe daarin de honing, de appelazijn en de olie. Voeg nu ook het voordeeg toe. Meng goed en kneed tot een stevig deegje. Blijft het te droog, doe er dan nog wat water bij. Blijft het te nat: doe er dan nog een beetje rijstemeel bij. Als het deeg mooi bij elkaar gekomen is, haal je het uit de kom en ga je het nog eens flink door kneden. Gooi alles in de strijd en leef je helemaal uit!
Laat het deeg even rusten en bekleed vast een bakplaat met bakpapier. Leg vast huishoudfolie en een schone doek klaar. Het deeg mag nu op de bakplaat. Bedek het losjes met huishoudfolie en maak de doek lekker nat. Dek het deeg toe met de doek en laat het zeker een uur of twee rijzen op een warme plaats. (Ik ging ondertussen even sporten).
3. Als je deeg mooi gerezen is, haal je het van de bakplaat af. Sla alle lucht eruit en kneed het deeg nog zeker tien minuten goed door. Boetseer het deeg dan in de gewenste vorm en laat het opnieuw zeker twee uur rijzen, langer mag altijd! (Ik ging in de tussentijd een stevige wandeling maken in een veengebied in de buurt.)
4. Het brood is nu weer mooi opgekomen, als het goed is. Verwarm je oven voor op ca. 190-200 graden. Strijk het brood af met een beetje olijfolie en bestrooi het- als je wilt- met een beetje grof zeezout. Bak 40 minuten tot een uur. Het brood moet hol klinken als je erop klopt en de korts mag lekker knapperig zijn.
Laat afkoelen voor je het gaat snijden. Cheers!

*recept van Suzy DO

 

Laat een leuke reactie achter!