Glutenvrij ‘overnight’ brood

Wat als je zonder al te veel gedoe elke ochtend een vers glutenvrij brood kon bakken? En wat als dat brood smaakt naar een rustieke Franse desem dat bijna niet van écht te onderscheiden is? Met dit glutenvrij ‘overnight’ brood recept zet je met maar een heel klein beetje moeite een prachtig brood op tafel. Nieuwsgierig geworden?

Glutenvrij eten wil echt niet zeggen dat smaakvol en elastisch brood verleden tijd is. Met het juiste recept en een paar kleine aanpassingen kun je nog steeds genieten van je zelfgemaakte versgebakken brood in de ochtend, of middag of de avond, dat mag ook!

Voor dit recept heb je een pan nodig met een deksel die op hoge temperaturen in de oven mag.  Dan kan bijvoorbeeld een gietijzeren pan zijn. Mijn geliefde Sambonet pan is van aardewerk en dat proef je ;)) Het recept heet niet voor niets ‘overnight’ brood. Het koosnaampje voor dit brood is ‘maanbrood’ maar er zit geen maanzaad in. Het is vooral omdat het brood op de eerste foto nogal wat gelijkenissen met de échte maan vertoont. Kennen jullie deze al? (klik)

We maken het deeg dus de avond van te voren al zodat het de hele nacht kan rijzen. Omdat het deeg best een tijdje staat en lekker kan gisten krijg je een heerlijke desem-achtige ondertoon. Het is net iets luchtiger dan het traditionele desembrood, wat ik persoonlijk als een pluspuntje zie. Qua smaak kun je natuurlijk experimenteren. Ik ging dit keer aan de slag met een bruinbrood mix van het merk Schär maar je kunt natuurlijk ook voor je eigen meelsoort kiezen. Voeg ook een keer wat noten en zaden toe of maak een brood van glutenvrije haver. Zorg dat het deeg niet op de tocht staat en probeer een lekkere warme plek te kiezen.

Glutenvrij ‘overnight’ brood
Recipe Type: Brood
Cuisine: Glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Pan met deksel die in de oven mag. Begin een avond van te voren met het recept!
Ingredients
  • 600 gram glutenvrij bruin brood mix van Schär
  • 10 gram droge gist
  • 1 el azijn
  • snuf zout
  • 1 el suiker
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 el fiberhusk
  • 430 ml lauwwarm water
  • Extra bloem voor ‘t bestuiven en voor tijdens het kneden
Instructions
  1. Doe de gist in het water, voeg de suiker toe en laat 5 minuten staan.
  2. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed zo’n 5 minuten met de deeghaken tot een soepel deeg.
  3. Bekleed je pan met bakpapier of bestuif met wat extra bloem.
  4. Vorm een ‘soort van’ bol en plaats voorzichtig in je pan.
  5. Plaats de deksel op de pan en laat de hele nacht op een tochtvrije plek staan om te rijzen.
  6. Verwarm je (elektrische) oven tot zo’n 230 graden.
  7. Plaats het deeg in de pan met deksel en al net onder het midden van de oven.
  8. Verwijder na een half uurtje de deksel en bak nog zo’n 15 minuten of tot de korst goudbruin en knapperig is.
  9. Laat het brood afkoelen op een rooster en geniet van je versgebakken glutenvrij brood!

*Ik gebruik de donker bruine broodmix van het merk Schär

  1. Helaas is mijn brood heel hard en van de binnenkant heel stug geworden. Wat doe ik verkeerd??

  2. Wat jammer. Het klinkt alsof het brood te lang of te hoog heeft gebakken. Ovens verschillen helaas. Bak je het brood op de gewone stand? Dus geen hetelucht?
    Is het brood wel mooi omhoog gekomen?

  3. Hanneke de Wit

    ik wil dit brood gaan maken maar dan niet de zuurdesem versie. Kan ik hem dan gelijk in de oven doen?
    Morgen het maisbrood maken. Duimen dat mijn meisje dat wel lekker vindt.

  4. Hey Hanneke, Ik zou het brood wel eerst laten rijzen en de gist zijn werk laten doen. Maar dan moet het zeker lukken. Ik duim met je mee!

  5. Welke maat pan gebruik je hiervoor?

  6. Ik heb 10 gram verse gist gebruikt ipv 10 gram gedroogde gist en 2 uur later was het brood al boven de pan gerezen. Ik denk dat er minder gist gebruikt moet worden.
    Voor mijn pizza, die ik ook weleens meer dan 8 uur laat rijzen, gebruik ik slechts 1,5 gram gist op 900 gram meel.

  7. Hoi Anja, Verse gist werkt anders dan gedroogde en je hebt dan idd veel minder nodig. Een pan vanaf zo’n 21 cm in diameter is goed. Het komt niet zo nauw. Niet alle pannen mogen in de oven dus kijk vooral naar welke pan je al in huis hebt en gewoon in de oven mag.

Laat een leuke reactie achter!