glutenvrij pizza recept

piza tablaux
Eén van de allereerste dingen die ik dacht nadat ik erachter was gekomen dat gluten voor mij een ‘no go’ waren, was: ‘Oh nee! Nooit meer pizza! Klinkt bekend?
De eerste pogingen om glutenvrije pizza’s bakken waren verschrikkelijk, het deeg wilde nooit rijzen, het smaakte naar karton of brak in duizend kruimels. Ik gaf de moed bijna op, maar ontdekte net op tijd een heel eenvoudig pizzabodem recept.
En dat ging eigenlijk heel makkelijk, want het recept staat gewoon op de achterkant van Schär’s broodmix B, maar ik wil het toch graag met jullie delen (mét wat extra tips en inspiratie natuurlijk)!

Voor de bodem: 

300 gram Schär broodmix of een andere witte broodmix (klik hier)
200 ml lauwwarm water
1 el olijfolie
1 zakje gedroogde gist, let op dat deze glutenvrij is!
en een snuf zout

Doe eerst de bloem in een grote plastic kom, voeg dan het water toe, dan de gist, laat even een paar tellen staan.
Voeg nu een eetlepel olijfolie toe en een snufje zout. Roer alles met een houten lepel goed door elkaar, gebruik bij gistdegen nooit een metalen vork of lepel, dit werkt niet goed samen met de gist.
Nu mag je gaan kneden, gebruik je handen en bestuif ze tussentijds met wat extra bloem. Je kneed net zo lang tot het deeg soepel en stevig is, dit houdt in dat je het deeg uiteen kan trekken zonder dat het scheurt.

Nu rol je het deeg uit tot een mooie ronde pizzavorm, ik doe dit zelf altijd al op een stuk bakpapier, zodat het niet aan mijn werkbank kan blijven plakken, mijn deegroller bestuif ik voor het rollen altijd met wat éxtra bloem.
De pizzabodem mag nu even rusten en rijzen, dek ‘m af met folie of een vochtige theedoek en zet ‘m op een tochtvrije warme plaats. Je kunt het deeg ook in je oven bij 35 graden laten rijzen, zet er dan een bakje water bij!

Nu de bodem ligt te rijzen kun je de topping alvast voorbereiden.
Ik maak dit keer een pizza met heel veel verse kruiden en groene asperges.

 
De topping:

groene asperges 4 minuten voorgekookt
courgette in dunne schijfjes
zwarte olijven
belegen biologische kaas
een rode ui
een teentje knoflook
twee el biologische tomatenketchup, let op dat deze glutenvrij is, tomatenpuree is ook goed!
en verse Italiaanse kruiden, basilicum, oregano, tijm en een beetje peterselie.

Verwarm je oven voor op 225 graden. Bestrijk je pizzabodem eerst met olijfolie en dan met de tomatenketchup, wat zout en peper, bak de bodem nu ongeveer 15 min. of tot hij bijna gaar is.
Haal de bodem weer uit de oven en beleg deze met je toppings, eerst de knoflook, ui, dan wat kaas, courgette, de groene asperges de verse kruiden, olijven en dan nog wat geraspte kaas.

Bak de pizza nu nog ongeveer 10 tot 15 minuten, of tot de kaas gesmolten is en de pizza knapperig en goudbruin van kleur is.
Maak de pizza af met nog wat verse kruiden en een goede olijfolie en geniet.

PizzaMargheritaLactoseFreeBI_2015_North

 

 

*Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan met een pizzadeeg dan kan ik je de glutenvrije pizza’s van Schär ook zéker aanraden. Ze liggen in het vriesvak en zijn bijna net zo lekker als een huisgemaakte pizzabodem. Oh en ze zijn trouwens ook lactosevrij!  (klik hier)

 

 

 

*Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Schär.
  1. Pizza, altijd een lekker gerecht voor op zondag. Deze pizza zag er zo lekker uit, dat ik ‘m gister heb uitgeprobeerd. De pizza is goed gelukt, snel klaar en hij smaakte heerlijk. Binnenkort als er weer verse asperges verkrijgbaar zijn, ga ik ‘m nog eens maken.

  2. Wat leuk om te horen dat ‘ie lekker was!

  3. Hoelang moet je het deeg laten rijzen?

  4. Hoi Hanneke, Ik laat dit deeg zelf eigenlijk nooit of amper rijzen. Als je het wel wilt laten rijzen doe dit dan nadat je het deeg al hebt uitgerold. Onder een vochtige theedoek. Maximaal 30 minuten.

Laat een leuke reactie achter!