Glutenvrije brownies met courgette

Vandaag een heerlijke recept voor deze bijzondere brownies met courgette. Ja je leest het goed. De courgette zorgt ervoor dat ze lekker smeuïg blijven en zo heb ik mijn brownies het allerliefst.

Brownies maak ik graag en veel te veel. Mijn AH bezorger kijkt soms vol medeleven naar de hoeveelheid boter, chocolade en eieren die ik elke week laat aanslepen. Tijd voor verandering!
Ik bedacht een minder dikmakend recept. Belangrijk is dat ze net zo lekker zijn als het echte werk.
Met dit recept gaat ‘t lukken.

Courgette

Deze brownies maak ik met courgette. Makkelijk verkrijgbaar, vooral nu! En wie is er niet dol op verstopte groente ;)) Ik bak geregeld een brood op basis van geraspte courgette (handjes omhoog voor wie het recept wil weten) maar ook in je zoete snacks doet deze groene rakker het uitstekend.

De brownies zijn natuurlijk glutenvrij maar daarnaast zijn ze ook lactosevrij. Ik gebruik een lepeltje agavesiroop maar als je nog bewuster omgaat met suikers kun je die gerust weglaten. De dadels en banaan zorgen ook voor een zoete smaak. Liever ook geen eieren in je brownies. Geen probleem. Vervang de eitjes door wat chiazaad of een andere ei-vervanger.

Voor dit recept heb je wel een goedwerkende keukenmachine nodig. Ik heb zelf een Magimix en die krijgt echt álles fijn. Sinds kort ben ik ook aan het experimenteren met zelfgemaakte notenmelk en ik heb met verbazing staan kijken naar hoe zo’n powerblender daar bijna geruisloos melk van draait. #vreemdehobbys

Brownie ontbijtje

Ik gebruik verder een rechthoekige bakvorm of schaal. Daarmee bak ik een flinke portie compacte brownies. Ik kan ze invriezen, een brownie ‘fest’ organiseren of ik smul van een brownie ontbijtje met een verse jus d’orange en een kleine espresso. Echt genieten dus.

 

Glutenvrije brownies met courgette
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Ingredients
  • 100 gram dadels ontpit en geweekt in water
  • 2 bananen
  • 200 gram geraspte courgette
  • 2 eieren
  • 2 el gesmolten kokosolie
  • 1 el agavesiroop
  • 100 gram glutenvrij havermeel
  • 75 gram cacao (ongeveer 6 eetlepels)
  • 1 tl baking soda
  • snufje zout
Instructions
  1. Verwarm je oven voor op 175 graden (ik gebruik een elektrische oven)
  2. Maal je dadels fijn in je keukenmachine, voeg dan de banaan de eieren en ook de courgette toe. Laat je keukenmachine even draaien, zorg voor een mooie en gladde massa. Smelt ondertussen de kokosolie en voeg deze samen met de cacao, agavesiroop, het glutenvrije bloem, de baking soda en het zout. Meng alles voorzichtig met een spatel of lepel.
  3. Ik vet mijn bakblik in met kokosolie en bekleed deze hierna ook nog met 4 dunne stroken bakpapier.
  4. Door de olie blijven de stroken mooi plakken en kan ik de brownies straks eenvoudig uit mijn bakblik omhoog tillen. Dan koelen ze sneller af en kan ik ze dus eerder opeten!
  5. Schep je browniebeslag voorzichtig in je bakblik. Met natte vingers kun je het beslag een beetje aandrukken en gelijkmatig verdelen.
  6. Je bakt de brownies ongeveer 45 minuten in het midden van je oven. Met een mes of prikker test je of ook het midden goed gaar is. De brownies zijn dan nog niet echt stevig van structuur. Dit gebeurt pas tijdens het afkoelen.
  7. Ik eet mijn brownies het allerliefste koud. Na het afkoelen op mijn aanrecht gaan ze dus de koelkast in. Ik bestuif ze soms nog met een goede raw cacao en snijdt de plak in kleine stukken.
  8. De brownies smaken verrassend lekker, en dat zónder roomboter en mét groente. Ik ben erg benieuwd wat jullie vinden van deze brownies.

 

  1. Oooh , wat lijkt dit me jummie jummie! Ik wil dit zeker gaan proberen.
    Liefs Iep

  2. Bakers and Fakers

    Dankjewel voor je leuke reactie Iep!

  3. Ik ben overgevoelig voor chocola /cacao wat kan ik daar voor in de plaats nemen.
    Gr. Ilse

  4. Bakers and Fakers

    Hoi Ilse, er is zoiets als carob poeder. Ken je dat al?

  5. Beste B / F, wanneer voeg ik de cacao toe, want dat staat wel bij de ingrediënten maar wordt later nergens toegevoegd.

    Maal je dadels fijn in je keukenmachine, voeg dan de banaan de eieren en ook de courgette toe. Laat je keukenmachine even draaien, zorg voor een mooie en gladde massa. Smelt ondertussen de kokosolie en voeg deze samen met de agavesiroop, het glutenvrije bloem, de baking soda en het zout.

    Ik hoor het graag van je, met vriendelijke groeten, Mijke

  6. Hoi Mijke,
    Wat leuk dat je dit recept gaat maken.
    Ze zijn errrug lekker :)
    Ik doe zelf de cacao altijd bij de kokosolie. Dan lost de cacao mooi op en gaat het mengen heel gemakkelijk.
    Gr. Emmelou

  7. Rozita van Buel v d Starre

    Ik wil graag dat recept van je courgette brood.en deze brownies ga ik voor mijn verjaardag bakken dank voor je recept. Groet van rozita.

  8. Hi Rozita,
    ik zal het brood binnenkort ook eens online zetten.
    En ik wil je alvast een heerlijke verjaardag wensen.
    Geniet ervan!
    Gr. Emmelou

Laat een leuke reactie achter!