Glutenvrije flapjacks

Flapjacks (6)

Na alle taarten, vlaaien en koekjes (wij hebben ervan gesmuld! Jullie ook?) is het tijd voor iets anders. En het is zo verbluffend simpel dat ik me bijna schaam dat ik ze niet eerder maakte: flapjacks!
De flapjack is van oorsprong een Engelse lekkernij die gemaakt is van haver. Haver is van nature een glutenvrije graansoort, maar wordt doorgaans verwerkt in een omgeving waar ook andere granen – die wèl gluten bevatten- aanwezig zijn. Kruisbesmetting tot en met dus. De ‘gewone’ havermout uit de supermarkt is daarom een no go. Let er dus altijd op dat je gecertificeerde glutenvrije haver in huis haalt!
De flapjacks zijn in een handomdraai gemaakt en prima in te vriezen. Bovendien doen ze het goed als (best wel gezond) tussendoortje op lange werk- en schooldagen. Het is een beetje afhankelijk van je snijkunsten, maar dit recept is ruim voldoende voor 12 stuks.
Wat je in huis haalt, is het volgende:

  • 330 gram glutenvrije havervlokken
  • 90 à 100 gram honing
  • 200 gram kokosolie
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels kokosrasp (optioneel)
  • Een flinke handvol gewelde abrikozen, in stukjes gesneden

En zo doe je dat:
Bekleed een (liefst vierkante) ruime ovenschaal met bakpapier en verwarm je oven voor op 180 graden. Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Daarna mag het vuur uit en giet je de honing door de olie. Roer goed.
Ondertussen gaan de havervlokken samen met een snufje zout, de kokosrasp en de abrikozen in een ruime kom. Het mengsel van olie en honing giet je erbij. Roer heel goed door en laat bij voorkeur een minuut of 5 staan. De havervlokken kunnen op die manier mooi zacht worden.  Verdeel het mengsel zo gelijkmatig mogelijk over de ovenschaal en druk goed aan.
Bak een klein half uurtje en laat je niet foppen: de flapjacks mogen best een beetje bleek blijven. Laat afkoelen en snijd ze in stukken. Eventueel kun je de flapjacks apart verpakken in stukjes bakpapier (handig voor onderweg!).
Oh ja, en variaties zijn natuurlijk  E I N D E L O O S …. cranberries, stukjes rauwe cacao, rozijnen, sesamzaadjes, een topping van chocolade….hmmm…

*Door Suzy Do

  1. hallo

    Ik heb de flapjacks gemaakt maar ze zien er niet zo mooi uit als op het plaatje. Lijkt meer op een mueslireep qua structuur. Op de foto hierboven is de flapjack veel compacter. Lijkt welmof de havervlokken zijn gebroken of gemaald.

    Wat doe ik fout?
    Heb in het recept de abrikozen vervangen door cranberries.

    Ben benieuwd of je nog tips voor me hebt.

    Gr
    Peter

  2. Bakers and Fakers

    Hi Peter,

    Wat jammer dat ze niet net zo mooi zijn geworden, waren ze wel lekker? Heb je het mengsel voor het bakken even laten staan? dan worden de havervlokken namelijk een beetje zacht. We hebben het recept inmiddels alledrie uitgeprobeerd en zijn er zeer tevreden oven, de mijne leken eerst ook minder compact maar toen ze in de koelkast hadden gestaan waren ze perfect. Misschien de oven iets lager de volgende keer, dat wil wel eens helpen. De mijne gaat ook een stuk harder dan die van Suzy Do :-)

    Gr. van Emmelou

  3. Hallo,

    Ik heb de flapjacks vandaag gemaakt.
    Bij mij leek de bovenkant ook meer op een mueslireep. Ik had het mengsel 5 minuten laten staan.
    Ik had er zonnebloempitten door heen gedaan. De smaak was heerlijk.
    Iedereen thuis vond ze lekker.
    Ik ga ze vaker maken :) .

  4. Bedankt voor de reactie. Heb nu gewone havermoutvlokken uit de super gebruikt ipv de havervlokken uit de natuurwinkel. Deze vlokken zijn aanmerkelijk kleiner.
    Het resultaat was al een stuk beter maar nog lijkt ie enigszins op de structuur van een meuslireep. Volgende keer zal ik me eens omdraaien na een minuut of 20. Dan zakt de kokosolie weer terug. Hopelijk wordt u dan iets compacter.
    Verder had ik m toch te dik gemaakt. Was nu ongeveer 3 cm dik.
    De smaak was inderdaad prima. Heb nooit geweten dat havermout zo lekker was.

  5. Bakers and Fakers

    Wat jammer dat ze qua stuctuur nog niet helemaal willen lukken, de enige tip die ik nog kan geven is om de flapjacks echt heel goed aan te drukken voor ze de oven in gaan. De dikte is in iedergeval goed. Gelukkig smaken ze wel lekker :-)

Laat een leuke reactie achter!