Het recept voor de lekkerste glutenvrije gevulde speculaas

Voor iedereen die op zoek is naar het lekkerste recept voor glutenvrije gevulde speculaas. Zoekt niet verder! Dit is hét recept voor tijdens sinterklaas.

Voor ons glutards zijn de feestdagen soms nogal een gedoe. Ik maak het daarom graag gemakkelijk. Bij mij krijgt iedereen gewoon hetzelfde. Glutenvrij dus! Daar kom je natuurlijk alleen maar mee weg als de smaken ook kloppen. Ik heb liever dat niemand kan proeven dat ze glutenvrij mee-eten. Met dit recept voor gevulde speculaas neem je gegarandeerd zelfs de meest kritische gluten-eter in de maling.

Oh! En voor iedereen die wel gewoon glutenvrij moet eten. Dit is gewoon het ultieme recept voor gevulde speculaas. Wat mij betreft dan!

Het recept voor de lekkerste glutenvrije gevulde speculaas
Recipe Type: koek en gebak
Cuisine: glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Maak het deeg een dag van te voren. Dat rolt makkelijk uit en dan zijn de smaken op z’n best.
Ingredients
  • 200 gram glutenvrije meel mix C van Schär (wat extra voor tijdens het uitrollen)
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram gewone suiker
  • 2 flinke eetlepels speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 150 gram koude roomboter (plantaardige boter werkt ook) in kleine blokjes.
  • 2 eieren (of een ei-vervanger) *1 voor in het deeg en 1 voor de spijs en het bestrijken.
  • 200 gram amandelspijs
  • geschaafde amandelen
Instructions
  1. Doe alle droge ingrediënten, behalve de spijs en amandel, in een grote kom.
  2. Voeg dan 1 ei en de boter toe en kneed het deeg tot een mooie soepele bol.
  3. Druk het deeg tot een plak en laat minstens een uur in de koelkast tot rust komen. TIP *Het is nog lekkerder als je het deeg al een dag van te voren maakt.
  4. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  5. Pak je amandelspijs erbij en roer hem goed los met de helft van een losgeklopt ei.
  6. Bestuif je werkvlak met wat bloem en verdeel het gekoelde deeg in 2 stukken. Rol uit tot 2 mooie plakken in de grootte van je bakvorm.
  7. Ik gebruik een bakvorm van 20 bij 20 cm.
  8. Rol ook de spijs uit tussen 2 vellen bakpapier.
  9. Leg de spijs in het midden van je deeg en druk het deeg netjes aan.
  10. Bestrijk de bovenkant met het ei dat nog over is en doe er nu ook nog wat amandelschaafsel op.
  11. Bak de speculaas zo’n 40 minuten in het midden van je oven. Laat eerst afkoelen voordat je gaat snijden.

*Ik gebruik de glutenvrije meelmix C van Schär. Daar zit johannesbroodpitmeel in die zorgt ervoor dat het deeg niet zo snel uiteen valt. Klik ‘hier‘ voor meer informatie.

 

 

Laat een leuke reactie achter!