Glutenvrije havermout koeken. Een knapperig recept.

Bij winter denk ik altijd meteen aan gezellige keukentafels, ovens die overuren draaien en koekjes om mee te nemen bij een lange boswandeling. Deze havermout koeken zijn natuurlijk glutenvrij en het zijn stiekem mijn favoriete koeken voor onderweg.

In het weekend bak ik graag iets lekkers. Het liefste iets waarvan ik de rest van de week met weinig moeite ook nog van kan genieten. Dat is vaak een lekker glutenvrij brood of een flinke pot granola. Maar met koud weer ben ik stiekem meer van de koekjes. Waaronder dit recept voor glutenvrije havermout koeken. Ze zijn lekker knapperig en ideaal voor de snelle trek.

Met dit recept maak je meteen een flinke lading afhankelijk van de grootte maak je meteen zo’n 15 a 20 koeken. Heb je geen havermeel in huis maar wel gewoon glutenvrije havervlokken. Maal de vlokken dan eerst fijn in je keukenmachine en voilà! Havermeel.

Het recept voor glutenvrije havermout koeken

Ingrediënten:

  • 250 gram glutenvrij havermeel (en wat extra voor op het werkblad)
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 gram rietsuiker
  • 1 snufje zout
  • 70 gram gesmolten roomboter (plantaardige boter kan natuurlijk ook)
  • 125 ml water (op kamertemperatuur)

*voeg eventueel nog wat stukjes chocolade of lekkere noten of rozijnen toe aan het deeg.

Werkwijze:

  • Verwarm eerst de oven voor op zo’n 175 graden. (onder en bovenwarmte)
  • Zeef eerst het havermeel en de bakpoeder in een grote kom.
  • Voeg dan de rietsuiker en het zout toe en roer nog even goed door.
  • Voeg de gesmolten boter en het water toe en kneed tot een flexibel deeg.
  • Rol op een licht met (glutenvrije) bloem bestoven werkblad uit tot een plak van de gewenste dikte. Niet al te dun want dan krijg je ze niet meer opgetild.
  • Steek de koekjes uit en leg ze met wat ruimte op een met bakpapier beklede bakplaat in het midden van de oven.
  • Bak de koekjes in zo’n 25 minuten goudbruin en knapperig.
  • Leg de koekjes na het bakken voorzichtig op een rooster en laat ze helemaal afkoelen.
  • Bewaar de koekjes zodra ze helemaal zijn afgekoeld in een gesloten trommel of zak.

 

Laat een leuke reactie achter!