Glutenvrije kaneelbroodjes

Voor wie zin heeft in een decadent ontbijtje met luchtige glutenvrije kaneelbroodjes die eigenlijk alleen maar mogen bij hele speciale gelegenheden.

Deze broodjes zijn dan wel glutenvrij maar je zou het zo op het eerste oog (hap) niet zeggen. Omdat ik gecondenseerde melk gebruik (kokos kan ook) krijgen ze een behoorlijk luchtige structuur die vrij ongebruikelijk is voor een glutenvrij gistgebak. Verlang je al tijden naar een alternatief voor die heerlijke kaneelbroodjes die menig bakkersvitrine altijd zo tergend mooi heeft uitgestald? Maak dan gauw eens deze kaneelbroodjes. Voor een glutenvrij recept voor de “gewone” koffiebroodjes -maar dan glutenvrij, klik je (hier!)

Gecondenseerde melk

Gecondenseerde melk is gewoon melk waaraan ooit suiker is toegevoegd en water is onttrokken. De melk zit doorgaans in een blikje en kan lang buiten de koelkast bewaard blijven. Vaak gebruikt men de melk voor het maken van karamel. Dat doe je door de melk simpelweg ‘met blikje en al’ 4 uur te koken in een pan met kokend water. Er is ook gecondenseerde kokosmelk verkrijgbaar. Mag je dus geen lactose of eet je alleen veganistisch dan vervang je de melk gewoon door gecondenseerde kokosmelk.

Ik maak een breekbrood van ongeveer 10 kaneelbroodjes.

Het deeg:

300 gram glutenvrije broodmix (bijv. schär B)
1 losgeklopt ei op kamertemperatuur
Zakje droge gist (7 gram)
75 gram gesmolten roomboter (of een plantaardige variant)
Een blikje gecondenseerde melk 160 ml (lauwwarm)
1 el suiker
Snufje zout

Vulling:

100 gram gewelde rozijnen of krenten
Noten ‘naar smaak
Kaneel of speculaaskruiden 2 tl
1 el suiker
1 ei losgeklopt
1 el maismeel

* Bestrijk de broodjes met nog wat losgeklopt eigeel of melk alvorens ze de oven in gaan.

Aanwijzingen:

Maak eerst het deeg zoals je gewend bent. Ik begin altijd met het gistpapje. Doe de gist samen met de melk alvast in je beslagkom, voeg de suiker toe en laat even zo’n 10 minuten met rust. Voeg nu ook de andere ingredienten voorzichtig toe en kneed het deeg tot je deze gemakkelijk kunt uitrollen tot een lap met de grootte van je bakplaat. Zorg dat je altijd nog wat extra bloem bij de hand hebt voor het bestuiven van je handen en werkblad.

Meng nu de suiker met het ei en maismeel tot een mooi papje. Als je van spijs houdt voeg je nu nog wat amandelextract toe. Voor een extra gele kleur gebruik je een snufje gemalen kurkuma/geelwortel. Smeer dit uit over je deeglap. Strooit ook de rozijnen ( en noten) uit over je deeg en rol de lap voorzichtig op. Nu ga je de broodjes snijden. Ik haal ongeveer 8 a 10 broodjes uit zo’n rol. Plaats de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de broodjes af met een natte theedoek en laat minstens een half uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de broodjes met het eigeel. Plaats ze in het midden van je oven en draai de temperatuur na 10 minuten terug naar 180 graden. Na zo’n 40 minuten zijn de broodjes goed. Maar ovens verschillen dus blijf er altijd bij en beoordeel zelf of de broodjes goed gaar zijn. Je kunt er nu ook nog een beetje suiker overheen strooien maar dat is optioneel.

Als de broodjes zijn afgekoeld kun je deze natuurlijk ook nog glazuren. Ze zijn ook lekker met schijfjes appel als vulling.


onepiece

Maak ook eens deze feestelijke glutenvrije worteltaart. Het recept staat hier (klik).

 

  1. Christine

    Hoi hoi
    Het is bij mij finaal mis gegaan
    1 vaste droge bedoening
    Bedoel je een heel blikje gecondenseerde melk en daarnaast dan 160 ml lauwwarm water?
    Of echt maar 160 ml melk?
    Mijn deeg was veel te droog en brak…
    Binnen 10 minuten oven was er niks meer van over. Jammer van de ingrediënten….
    Snap niet wat ik fout heb gedaan helas

  2. Hoi Christine,

    Ik bedoel idd 160 ml gecondenseerde melk. Samen met de gesmolten boter en het ei zou dat zeker genoeg vocht moeten zijn.
    Ik maak ze zelf vaker dus ik durf niet te zeggen waar het mis is gegaan.
    Heb je misschien andere glutenvrije bloem gebruikt? Want andere meelsoorten hebben meer of minder vocht nodig.

Laat een leuke reactie achter!