Glutenvrije kersen en bessentaart

Een heerlijke glutenvrije kersen en bessentaart. Makkelijk om te maken maar daarom zeker niet minder lekker!

Het was nog koud buiten. Ik maakte een lange wandeling en toen ik weer thuiskwam sneed ik snel een punt van de nog warme taart af. Met een klein beetje nét geklopte slagroom van gekoelde kokosroom en een grote pot groene thee kan mijn dag in ieder geval niet meer stuk.

Bij het maken van het deeg voor dit soort glutenvrije taarten zijn er een paar puntjes om op te letten. Laat het deeg altijd rusten in de koelkast voordat je ‘m gaat uitrollen en uitsteken. Dat is bij een glutenvrije taart zelfs nóg belangrijker dan bij een gewoon deeg mét gluten. Het is verleidelijk om ‘t deeg meteen te bewerken (ik was ook weleens zo ongeduldig) maar het zal snel uiteenvallen en ook veel te veel uitlopen tijdens het bakken. Zorg ook altijd dat je de xanthaangom eerst goed mengt met de melen die je gebruikt. Vooral als je zelf een bakmix samenstelt wil je beslist dat de gom goed kan hechten en de verschillende meelsoorten zal verbinden. Zorg er tenslotte ook altijd voor dat je de bakvorm goed invet. Ik doe dat zelf vaak met wat kokosolie of boter waarna ik de vorm ook nog even bestuif met wat glutenvrij bloem. Maar je mag ook gewoon wat bakpapier gebruiken, dan weet je zeker dat de taart er ook weer makkelijk uit kan.

Glutenvrije kersen en bessentaart
Recipe Type: Glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Verwarm de oven alvast voor op 175 graden
Ingredients
  • kersen 150 gram
  • bosbessen 125 gram
  • 200 gram glutenvrij bloem
  • 1 tl xanthaangom
  • 100 gram rietsuiker
  • 2 eieren
  • 150 gram biologische ongezouten roomboter in kleine koude blokjes of een plantaardige vervanger (en een beetje om de bakvorm mee in te vetten)
  • verse vanillepeul, alleen het merg
  • snufje zout
  • 2 el maismeel
Instructions
  1. Maak eerst het deeg. Met 200 gram bloem, 1 ei, de boter en 80 gram rietsuiker kneed ik een grote bol deeg. Voeg ook de vanille en ‘t zout toe. Verdeel de bol in tweeën en plaats ze ingepakt in folie minstens 30 minuten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Doe de kersen zonder pit en de bosbessen in een kom en schep er 20 gram suiker, 2 eetlepels maismeel een half losgeklopt ei doorheen (de andere helft van het ei bewaar je voor de bovenkant). Laat even staan. Pak je ingevette bakvorm en bekleed de bodem met de ene helft deeg. Voeg dan het fruit toe. Rol het andere deeg ook uit en plaats deze helemaal naar eigen wens op de bovenkant van je taart. Steek bijvoorbeeld vormen uit of ga voor het traditionele vlechtwerk! Bestrijk de bovenkant nog even met het losgekopte ei dat over is en strooi er nog wat extra suiker overheen. Bak de kersentaart zo’n 30 minuten in het midden van de oven. De taart is nog een beetje warm al heel erg lekker, vooral met een beetje slagroom!

 

 

 

 

Laat een leuke reactie achter!