Glutenvrije koekjes en kerst

“Cookies to keep me warm”

Ik wandel nu veel.
Steeds verder en langer.
Hier in het dorp verschijnt langzaam steeds meer kerstversiering. Kerstkransen op de donkergroene deuren, lichtjes voor uitnodigende ramen, het is jammer dat het slechts van tijdelijke aard is.
Ik ben klaar voor de sneeuw, of ik hoop op veel sneeuw. Ik weet dat het lastig is en koud en straks ook nat, maar die paar avonden sjokkend door een dikke laag van witte pasgevallen ijskristallen is het me allemaal waard.
Als ik mijn ogen sluit en de frisse lucht opsnuif kan ik de sneeuw al bijna ruiken. Ze ruikt naar alles wat winter en dan weer lente maakt.

Oh en lieve Bea, ik dank je zo voor de vroege kerstcadeau’s. Het is jammer dat we elkaar pas weer in januari treffen. De Virginia Woolf-beker staat trots op mijn bureau, soms vol met dampende koffie en soms alleen maar om naar te kijken. Een mooie reminder. De mintgroene sokjes van Millie Mae, met de schattige kantrandjes liggen nog mooi verpakt te wachten op de lente. Of zal ik ze aantrekken als de eerste sneeuw valt? En dan met mijn mooiste sokken midden in de nacht stiekem naar buiten om te voelen hoe sneeuwtapijten onder mintgroene sokken met kantrandjes voelen? Verlang jij ook zo naar sneeuw? Is het anders in de stad? Ik kan het me niet meer herinneren.
Weet jij nog wanneer je voor het eerst sneeuw zag?
Kun je het nog proeven?
Het smaakt naar ijsbloemen en breekbare liedjes!

Was je al bij de Nieuwe foodhallen in Amsterdam wezen snuffelen?
Ik hoor dat het een walhalla voor foodies is.
Zelfs voor de glutenvrije vegetariër.

Thuisgekomen moet er weer muziek aan. Ik had een tijd dat muziek me te veel was tijdens het doen van andere dingen. Te veel afleidend. Maar nu het buiten eerder donker wordt, is muziek mijn enige remedie tegen een groots gevoel van gloominess. Soms is gloomy wel fijn. Je kunt er in gaan hangen een beetje schommelen. Maar ik heb het nu te druk en er is dit jaar geen tijd voor fijne winterdepressies.

“I get a little warm in my heart when I think of winter.
I put my hand in my father’s glove”

 Uit ‘Winter’ van Tori Amos.

Om zelfs de allerlaatste gloominess te verdrijven bak ik deze koekjes om me warm te houden. Koekjes om in te bijten. Leuk om samen te versieren en om samen op te eten. Vooral naast een knisperend haardvuur en een grote kerstboom (of wat kaarsjes en een kleine kerstboom!)

Het recept:

250 gram glutenvrije bloem
80 gram suiker (of een vervanger)
125 gram biologische ongezouten roomboter (of een plantaardige variant)
1 ei (of ei vervanger bijv. van Orgran)
1 theelepel baking soda
1 theelepel xanthaangom
2 tl speculaaskruiden
1 el gembersiroop

Doe eerst de bloem in een grote kom en voeg dan alle overige droge ingrediënten toe. meng alles goed door.
Nu mag de rest er ook bij. De boter voeg je koud toe. Kneed alles tot een werkbaar en soepel koekjesdeeg.
Verpak je deeg in folie en plaats het deeg voor een half uurtje in de koeling.
Nu het deeg weer koud is verdeel je de bol in twee delen. Rol je deeg uit tot een dunne plak tussen twee vellen bakpapier.
Steek je koekjes uit met een vormpje naar keuze.

Verwarm je oven op 180 graden en bak je koekjes in 10 tot 15 minuten gaar.
Laat ze voorzichtig afkoelen want ze zijn nu nog erg broos.

Ik had nog 4 hele leuke decoratiestiften liggen, die heb ik hier gebruikt. (gewoon bij de supermarkt gekocht)
Die decoratiestiften zijn er in allerlei kleurtjes en smaken. Erg leuk en handig om mee te werken.
De felgekleurde zijn wel met flink wat kleurstoffen bewerkt. De chocolade variant, die ik nu heb gebruikt is in ieder geval glutenvrij en vegetarisch. Helaas niet lactosevrij.
Bij de iets betere bakwinkel kun je ook decoratiestiften zonder lactose krijgen.
Om je glazuur zelf te maken kun je ook zo’n 100 gram poedersuiker mengen met 1 el water of sinaasappelsap. Even roeren en dan in een spuitzak.

Je bewaart deze koeken niet al te lang, maar dat is niet erg want ze zijn ook zo op!
Veel liefs van Emmelou

#decemberglutenvrij

  1. Ze lijken echt op mooie wanten!

  2. Bakers and Fakers

    Dankjewel!!!

Laat een leuke reactie achter!