Glutenvrije koffiebroodjes

Het recept voor de heerlijke glutenvrije koffiebroodjes. Niet van glutenvol te onderscheiden. Pas op want als je ze maakt kan ik niet beloven dat je deze broodjes niet voortaan élk weekend wil maken.

Ik maak vandaag weer eens deze heerlijke glutenvrije koffiebroodjes. Sommige dagen vragen om wat extra liefde en de mijne gaat door mijn maag. Ze zijn allesbehalve suikervrij. Sorry alvast voor de “sugarless living people amongst us”. Ze zijn wél heel luchtig, plakkerig en de krent deeg ratio is precies goed. Ik stop er geen bakkersroom in want daar hou ik niet van en ik ben best een eigenwijze bakker. Maar stop er zelf gerust wel nog wat pudding tussen. Je kunt de vulling ook een keer vervangen met appel en kaneel,  of met chocopasta, of wat dacht je van lekker veel rode vruchten. Variëren kun je leren!

Mij mag je hier dus zelfs in het weekend voor wakker maken, das al een kunst op zich! Doe er nog wat versgeperste sinaasappelsap bij en een grote bak koffie en ik wil met je trouwen ;-) Opeten doe je met je slaperige kop onder een dikke wollen deken in de nog koude ochtendzon, bij voorkeur met goed zicht op een met mist omhuld dennenbos.  Oja er zitten ook chiazaadjes in, die zijn dus SUPER gezond! Maar omdat we ze meebakken niet meer zo heel erg gezond, sorry alweer!

Glutenvrije koffiebroodjes
Recipe Type: gebak
Cuisine: Glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
De lekkerste glutenvrije koffiebroodjes.
Ingredients
  • Voor het deeg:
  • 250 gram rijstemeel (ketanmeel, heel goedkoop bij de toko!)
  • 100 gram tapioca meel (cassave)
  • 100 gram aardappelmeel
  • 1 tl xanthaangom
  • zakje droge gist
  • 45 gram suiker
  • verse vanille
  • 50 gram boter
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 1 el appelazijn
  • 115 gram water
  • 170 gram melk
  • 30 gram olie
  • Voor de vulling:
  • 100 gram rozijn (geweld in warm water)
  • 100 gram walnoten (grof gehakt)
  • 2 el chiazaadjes
  • 3 el suiker
  • 50 gram gesmolten boter
  • 2 tl kaneel
  • 1 ei (het eigeel losgeklopt) om de broodjes mee te bestrijken voordat ze in de oven gaan.
  • Voor de glazuur:
  • poedersuiker
  • een paar druppels water of citroensap
Instructions
  1. Meng eerst alle droge ingrediënten in een grote beslagkom.
  2. De xanthaangom zorgt ervoor dat alle verschillende melen goed hechten.
  3. Voeg dan de boter toe, in kleine blokjes gesneden en verkruimel deze door het bloem, gewoon met je handen.
  4. Nu mogen alle natte ingrediënten er ook bij. Het liefst op kamertemperatuur. Kneed alles goed door. Als het klopt heb je nu een deeg met dezelfde structuur als een brooddeeg, is het nog te nat en kleverig voeg dan nog wat rijstemeel toe. Is het iets te droog gebruik dan nog wat melk of water.
  5. Maak een mooie bol en rol uit tot een lap met de grootte van je bakblik.
  6. Doe dit tussen twee vellen bakpapier zodat het deeg niet aan je deegroller blijft zitten.
  7. Giet je rozijnen af en voeg ook de andere ingrediënten van je vulling toe, meng alle smaken goed en strijk deze uit over je lap deeg. Verdeel alles goed over de gehele lap.
  8. Leg nu het vel bakpapier weer over het deeg met de vulling en druk alles voorzichtig een beetje aan. Vouw nu vanuit jezelf langzaam naarbinnen toe. Je gaat de lap dus oprollen. Alsof het een hele grote sushi rol is ;-) Snijd de rol dan in ongeveer 14 plakken. Leg ze plat op je bakplaat en vorm ze nog een beetje na naar wens.
  9. Laat de koffiebroodjes voor ongeveer 2 uur rijzen op een warme tochtvrije plek.
  10. Verwarm je oven voor op 170 graden. (Ik gebruik een elektrische oven)
  11. Bestrijk je broodjes met het losgeklopte eigeel. Gebruik een siliconen kwastje, die zijn superhandig en zo weer schoon!
  12. De broodjes mogen ongeveer 40 minuten in het midden van de oven.
  13. Als de broodjes goudbruin van kleur zijn en een beetje terugveren dan zijn ze klaar!
  14. Als je wilt kun je ze nu nog glazuren. Los simpelweg een paar druppels water of citroensap op in wat poedersuiker en druppel het voorzichtig over je broodjes. Dat geeft een mooi wit glazuur. Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze broodjes heerlijk voor bij de koffie. (of als ontbijtje) Je kunt ze goed invriezen maar in een afgesloten doos blijven ze nog dagenlang lekker vers.
  1. Nazir Taimoennisa

    Goeden morgen,

    een vraag is rijstmeel / ketanmeel koolydratenvrij.
    ik kan nergens vinden hoeveel koolydraten erin zit.

    mvg Taimoennisa

  2. Net het deeg klaargemaakt. Het valt me op dat het plakkerig blijft en ik kan er geen bol van maken. Ook niet na toevoegen van aardig wat rijstemeel. Ik denk dat er teveel vocht bij gaat en dat je moet kiezen tussen water of melk. Ook na lezen van andere koffiebroodrecepten

  3. Hoi Jo,
    Ik heb deze broodjes al vaak gemaakt en de hoeveelheden kloppen. Ik heb ook al tal van succesvolle resultaten voorbij zien komen. Ik ben bang dat er toch iets anders mis is gegaan. Het deeg is wel vrij plakkerig, dat klopt, maar dat is bij glutenvrij deeg wel vaker zo. Anders worden ze heel snel te droog en niet luchtig genoeg.

Laat een leuke reactie achter!