Glutenvrije oliebollen. Met een twist

Voor iedereen die net als ik nog op het allerlaatste moment aan het bakken slaat. Het ultieme recept voor glutenvrije oliebollen. Niet met krenten maar met cranberries want die zijn juist minder zoet en dat geeft echt iets extra’s.

Oliebollen bakken zonder gluten is gewoon net zo’n rotklus als met gluten (Afzuigkap op standje 100 en hopen dat de brandweer niet hoeft langs te komen kinda vibes). Maar het resultaat stelt eigenlijk nooit teleur. Omdat de traditioneel gefrituurde deegballen gewoonlijk ook al een vrije zware bodem voor de drankjes van de laatste oudjaarsdag moeten neerleggen, is dat zo zonder gluten heus niet anders.

Met dit recept durf ik zelfs zo ver te gaan en zeggen dat ‘deze bollen glutenvrij nog veel lekkerder zijn! Dat komt heus wel omdat we de saaie krenten hebben weggelaten en vervangen met gedroogde cranberries. Dat geeft behalve wat kleur  -want mooi rood is niet lelijk- een smaak die meteen lekker in balans is. Want die zoete bol kan best een zuurtje hebben dacht ik zo. Wat jij? Hier het recept waarmee ik zelf zo’n 14 bollen bak.

Ingrediënten:

 • 500 gram glutenvrije bloem * Ik ga meestal voor de mix B van Schär
 • 450 ml lauwwarme melk
 • 350 ml water lauwwarm
 • 60 gram fijne witte suiker
 • 14 gram gedroogde gist
 • Snuf zout
 • Gewelde cranberries flinke hand vol

Aanwijzingen:

 1. Pak een grote kom schenk eerst de melk (lauwwarm) en meng met de suiker. Voeg de gist toe en laat 5 minuten staan.
 2. Zeef de bloem en voeg toe aan het gistmengsel, hier bovenop het zout. pak het water erbij maar voeg stapsgewijs toe totdat je een mooi beslag hebt dat niet de dun is. Het kan dus zijn dat je minder water gebruikt dan staat aangegeven dit verschilt per meelsoort.
 3. Laat het beslag een uurtje rijzen in de kom onder een vochtige theedoek, in de oven op 40 graden brengt het rijsproces sneller op gang.
 4. Als het beslag luchtbellen heeft en is gestegen dan heeft het goed gerezen. Vouw nu de cranberries door het beslag en zet de frituurpan klaar. Ik gebruik arachideolie maar zonnebloemolie kan ook.
 5. Verwarm de olie tot 180 graden en gebruik een ijsschep om de bollen te scheppen. Bak de bollen in zo’n 5 minuten goudbruin. Laat ze goed uitlekken.
 6. Serveer met poedersuiker en champagne! Opwarmen kan in de oven op 160 graden of lekker snel in de magnetron.

Wij verstoppen ons nu met hond en al onder de tafel totdat de rust weer is wedergekeerd. No worries! We’ve got booze and snacks to last us many midnights. In 2020 kom ik hier weer gauw langs met hele nieuwe recepten die je niet wilt missen. Dus goeie roetsj – schrijf je dat wel zo? En Cin Cin. Jazzhands.

Laat een leuke reactie achter!