Glutenvrije Pastéis de nata

 

Vandaag beginnen we met onze glutenvrije Pastéis de nata #bakingchallenge. Omdat veel van ons thuiszitten en voorlopig ook niet op vakantie kunnen wil ik elke week toch een beetje op reis door samen met jullie leuke nieuwe glutenvrije variaties op bekende internationale culinaire recepten te maken. Bak je mee?

Pastéis de nata

Deze week staat Portugal op het menu. De Pastéis de nata (meervoud van Pastel de nata) is het bekende gele gebakje dat je overal tegenkomt zodra je in Portugal bent gestrand.  Ik koos voor een makkelijk recept met ingrediënten die we meestal wel in huis hebben, dan hoeven jullie hopelijk niet naar de supermarkt. Je kunt de gebakjes warm eten maar gekoeld zijn ze ook zeker niet verkeerd.

pastel de nata glutenvrij

Glutenvrij bladerdeeg

We maken ons glutenvrij bladerdeeg zelf. Met dit eenvoudige snelle recept gaat het je zeker lukken. Qua misschien looks niet helemaal wat je gewend bent maar de smaak is absoluut top! Met dit recept maak ik ook vaak de bodem voor een lekkere tompouce of een hartige quiche. Wil je liever een traditioneel uiterlijk kies dan voor kant en klaar glutenvrij bladerdeeg. Ik heb ook een video gemaakt zodat het recept extra duidelijk is.

Pastéis de nata glutenvrij

Ingrediënten

*voor 12 kleine Pastéis de nata

Bladerdeeg:

  • 150 gram glutenvrij bloem (ik gebruik Schär mix B)
  • extra bloem voor tijdens het uitrollen
  • 150 gram koude boter
  • 50 ml ijskoud water
  • snufje zout
  • 1 el suiker

Custard:

  • 4 eidooiers
  • 250 ml melk
  • 1 tl vanille
  • schil van bio citroen
  • kaneelstokjes
  • 3 el suiker
  • 1 el bloem

Aanwijzingen

  1. Meng 150 gram bloem met zout en suiker en voeg de koude boter in blokjes toe. Verkruimel alles tussen je vingers en kneed al voorzichtig maar niet te veel. Zie ook de video.
  2. Voeg stapsgewijs het koude water toe en kneed langzaam tot een mooi – maar plakkerig –  deeg.
  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad (of bakpapier) uit tot een rechthoek. Vouw twee zijden naar het midden en vouw vervolgend dubbel tot een rechthoekig pakketje. Met genoeg bloem weer uitrollen tot een rechthoek en het proces driemaal herhalen.
  4. Verdeel het deeg in 2 stukken. Rol elk stuk nogmaals uit en verdeel allebei in 6 plakjes *voor een vorm met 12 bakjes.
  5. Bekleed elk bakje van een cupcakevorm zorgvuldig met deeg en prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Plaats de bakvorm met deeg weer in de koeling.
  6. Klop 4 eidooiers van M formaat op met suiker en vanille en 3 el suiker. Schenk melk in een steelpannetje en verwarm samen met de kaneel en citroen tot het kookpunt. Schenk druppelsgewijs toe aan het eimengsel en verhit het mengsel al roerende op laag vuur tot er een custard ontstaat. Verwijder de kaneel en citroen en laat eventjes afkoelen.
  7. Verwarm de oven voor op 220 graden. Schenk de custard in de bakvorm en bak zo’n 15 minuten of tot ze donker beginnen te worden op een rooster in het midden van de oven.
  8. Smullen maar!

Hulp nodig tijdens het bakken? Ga naar de facebookgroep ‘Bakken Zonder Gluten’ en dan help ik je graag met al je glutenvrije bakvragen. Volgende week weer een nieuw recept én video voor tijdens onze bakingchallenge. Bak je mee?


Muziek: Honey Bee Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Laat een leuke reactie achter!