Glutenvrije poffertjes

Glutenvrije poffertjes, een makkelijk en voedzaam recept op basis van boekweitmeel. Behalve glutenvrij is dit recept ook geschikt bij een lactosevrij dieet.

We gaan al langzaam richting december en wat is het al lekker koud buiten. Tijd voor een ouderwets lekker recept, maar dan glutenvrij. Poffertjes! met een bolletje vanille-ijs. Yes please.

Wist je dat de poffertjes oorspronkelijk zijn ontstaan tijdens de Franse revolutie? Napeleon legde beslag op al het tarwemeel om zijn gigantische leger mee te voeden. Er ontstond zo een tekort aan hosties en daarom verzonnen ze in het klooster een recept op basis van boekweitmeel voor de kleine crêpes a.k.a de pseudo hostie, die we in Nederland poffertjes zijn gaan noemen. De grap is dus dat de poffertjes van oorsprong eigenlijk al glutenvrij waren.

Ik gebruik net als tijdens de Franse revolutie boekweitmeel. Boekweit is heerlijk voedzaam. De nootachtige (graan)soort is rijk aan eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamine B en mineralen. In dit recept is boekweitmeel vooral heel erg lekker en daarom hieronder snel het makkelijke recept zodat je het zelf gauw ook eens kunt proeven. Geniet!


Ingrediënten
  • 150 ml melk (plantaardig)
  • 1 rijpe gepureerde/geprakte banaan
  • 1 tl zonnebloemolie
  • 1 eitje
  • 80 gram boekweitmeel
  • 20 gram rijstmeel
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
Aanwijzingen
  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng in een grote kom alle ingrediënten tot een luchtig beslag zonder klontjes. Gebruik een handmixer.
  2. Laat het beslag even staan terwijl je de poffertjespan opwarmt.
  3. Een tip is om het beslag over te schenken in een lege knijpfles zodat je de poffertjespan zonder knoeien gemakkelijk en gelijkmatig kunt vullen.
  4. Gebruik een kwastje en wat kokosolie voor het invetten van de vorm. Draai de poffertjes pas om zodra er luchtbellen in het deeg ontstaan. Serveer de poffertjes met wat boter en suiker of vanille-ijs met warme kersen, mijn favoriet!

 

Laat een leuke reactie achter!