glutenvrije red velvet cake met een roomkaas frosting

redvelvetxcake2redvelvetglutenvrij2stukjered

Ben je van plan om tijdens de feestdagen flink uit te pakken? Maak dan deze glutenvrije Red Velvet Cake. Zet ‘m in het midden van je kersttafel en maak ook nog snel even een foto want hij is écht zo weer verdwenen ;))

Dit recept komt uit het boek Bakken Zonder Gluten, verkrijgbaar bij bol.com (klik hier).

 

Deze cake, of is het een taart? Hij is in ieder geval belachelijk lekker. Hij is smeuïg, smaakt naar chocolade, heeft een frosting van roomkaas en…ach! Eigenlijk is deze taart gewoon perfect! Hij is natuurlijk niet zo heel erg gezond. Dat is het enige minpuntje. Maar als het tijdens de kerst niet mag wanneer dan nog wel?

*verlopen* Ik ga ook meteen alvast een onthulling doen wat betreft de #XMAS GIVEAWAY (het grote glutenvrije kerstpakket). Want die gaat bijna van start. En weet je wat er o.a. inzit? Het is écht zoooh tof! Juist ja! Het mooie houten taart plateau, dat je hier op de foto’s ziet. Hij is van het duurzame merk Chabatree en ik mag hem in samenwerking met de leuke lifestyle winkel Das Goodshaus aan een van jullie weggeven.  Ik gebruik de cakestand al een tijdje in veel van mijn foto’s en hij staat hier eigenlijk standaard op tafel. Als er geen taart op staat dan ligt er wel iets anders moois op mooi te wezen. Het merk Chabatree heeft tal van prachtige keuken accessoires, allemaal handgemaakt en van het mooiste hout. Benieuwd naar wat ze zoal hebben. Kijk dan eens rond in de webshop van das Goodshaus, een van mijn favoriete winkeltjes in het mooie hipsterhart van Berlijn (klik hier).

Maar nu terug naar de Red Velvet Cake, want die moet je gewoon een keertje maken :))

 

Ingrediënten:

Cake:
280 gram glutenvrij bloem schar mix c
1 tl xanthaangom
50 gram maismeel
1 tl zout
1tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
30 gram cacao
150 gram ongezouten boter (of een plantaardige variant)
200 gram fijne suiker
3 grote eieren
1 tl vanille extract
1 tl appel azijn
240 ml melk (of een plantaardige variant)
1 el eetbare kleurstof rood *ik gebruik een vegetarische variant gemaakt van bieten

Frosting:
100 gram roomkaas (of een plantaardige variant)
50 gram ongezouten boter (of een plantaardige variant)
150 gram gezeefde poedersuiker
Het merg van een vanillepeul of vanillesuiker

*En 2 kleine kerstboompjes, ik scoorde de mijne eens bij de ‘good old’ Hema #notspon

Aanwijzingen:

Maak het biscuitbeslag zoals je dat gewend bent. Meng eerst de melen met de xanthaangom en bakpoeders heel goed door. Klop de suiker samen met de boter flink luchtig en voeg ze samen met de eitjes langzaam aan je meelmix toe. Zorg dat de melk op kamertemperatuur is en voeg ook de rest van je ingrediënten toe. Klop alles minstens 5 minuten tot een luchtig beslag zonder klontjes en zorg dat de suiker en ook de cacao volledig is opgenomen in het beslag. Het helpt om alle melen en de cacao van te voren even te zeven, zo krijg je een gelijkmatig en mooi biscuit. Voeg op het laatste je kleurstof toe en roer alles nog even goed door tot een mooie diep rode kleur.

Verwarm de oven voor op 160 a 170 graden. verdeel je beslag over 3 ingevette taartvormen van middelklein formaat, of bak je biscuit op de plaat en steek hierna pas de 3 lagen uit. De cake mag zo’n 60 minuten in het midden van de oven. Of tot een prikker er weer schoon uitkomt. Ovens zijn altijd verschillend dus blijf er de eerste keer even bij!

De frosting is natuurlijk zo gemaakt. Alles in een grote kom en kloppen maar. Zeef de poedersuiker en voorkom die vervelende klontjes! Laat de frosting even in de koelkast opstijven totdat de cake is afgekoeld en je de taart mag gaan opbouwen. Vaak is de red velvet cake volledig bedekt in een laag van frosting, maar ik ging voor de moderne ‘naked cake’ look en omdat ik te veel frosting ook niet zo lekker vind was dat eigenlijk de perfecte oplossing. Ben jij wel een fan van frosting en maak je liever een traditionele taart, maak dan 2 keer zoveel frosting en smeer de buitenkant ook volledig in. Dat hoeft niet super glad en mag best een beetje rustiek.

Oh! Voor ik het vergeet. Meestal heb je bij het opbouwen van zo’n taart altijd wel wat snijranden over. NIET WEGGOOIEN!!! Deze restjes cake mix je gewoon door een bak roomijs. Een soort van glutenvrije red velvet Ben en Jerry’s deluxe! Je kunt de restjes ook bewaren om een keer als bodem voor je cheesecake te gebruiken, of onderin je trifle toetje. #NOFOODWASTE

Kom van ‘t weekend nog eens langs voor die leuke winactie, ik heb er zo veel zin in! Dat hoor je wel. Tot gauw en…. Bakken maar!

 

  1. Wauw. Wat een mooie taart.
    Mag ik vragen welke lactosevrije roomkaas jij zou aanraden?
    Mvg, Anna

  2. Dankje :-)
    Ik gebruik zelf graag die van Soyananda. Meestal wel te vinden bij de Ekoplaza.

  3. Ik vind jouw taart super mooi en lekker. Ik heb het net gemaakt. Maar mijne is niet zo mooi rood maar gewoon bruin. Ik heb rode biet poeder gebruikt (uit “de tuinen”) welke heb jij gebruikt als ik mag vragen?

  4. Dankjewel Luc. Ik heb een rode kleurstof pasta gebruikt. Deze is wel gemaakt van bieten maar ik heb gemerkt dat gewone bietenpoeder idd erg moeilijk te doseren is. De vegetarische kleur pasta’s zijn verkrijgbaar bij de betere bakwinkels. Gelukkig is de smaak wel goed! Fijne feestdagen :))

  5. Dank je wel, die was dus echt heeeel erg lekker en gemakkelijk te maken! Glutenvrij en glutenvol hebben er gezamenlijk van gesmuld!

  6. Wat leuk om te horen! Dankjewel :))

  7. Anoeska stavleu

    Hoi Ermmelou er staat maïsmeel in het recept is dat dan Maïzena?

  8. Hoi Anoeska,
    Met meel bedoel ik niet de zetmeel variant maar bijv. de PAN maismeel. Geniet ervan want deze taart is echt heel erg lekker!

Laat een leuke reactie achter!