Glutenvrije scones

Scones komen in alle vormen en maten. Veelal in driehoekjes of als klein brood torentje. Ze zijn lekker én luchtig. En je eet ze bij de thee, als ontbijt of wanneer je maar wilt. Glutenvrije scones zijn best een uitdaging. Ik heb al veel recepten gemaakt en getest. Het is nog best lastig om ze luchtig te krijgen. Bij dit recept ben ik gestopt met zoeken. Ik maak ze meestal bij een bijzonder ontbijt, als er iets te vieren valt. Morgen ben ik jarig dus nu mag het! Ik eet de scones het allerliefst gewoon met roomboter, biologische. Ze zijn ook lekker met een dikke laag jam.

Voor morgen waag ik me aan een vegan mokka taart. Het word nogal een gok want ik heb het recept net gereconstrueerd. Ik proefde zoiets in Amsterdam bij de Golden Temple, daar zal ik jullie gauw nog iets meer over vertellen want het eten was super lekker en naast vegetarisch ook glutenvrij!

Voor de scones:

  • 450 gram glutenvrij meel
  • 1 tl xanthaangom
  • 1 zakje droge gist
  • 50 gram rietsuiker
  • verse vanille 1 peul
  • 50 gram boter
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei (en een beetje apart om de bovenkant mee in te strijken)
  • 1 el appelazijn
  • 115 ml water
  • 170 ml melk
  • 30 gram plantaardige olie
  • handjevol rozijnen geweekt in water
  • sinaasappel schijfjes *optioneel

Meng eerst je droge ingrediënten in een grote kom. Voeg dan de rest toe en mix even goed door. Gebruik je handen of je deeghaken en kneed het deeg tot een mooie bol. Soms heb je nog een beetje bloem nodig omdat hij net iets te kleverig is. Verdeel je deeg nu in 10 a 12 kleine bolletjes of gebruik muffinvormen. Leg ze alvast op je bakplaat. Ze mogen nu zo’n twee uur rijzen. Dat kun je bijvoorbeeld in je oven doen, op 40 graden met een bakje water. Bij mij in huis is het nu best tochtig en dan wil mijn brood toch minder graag rijzen dan ik gewend ben.

Na twee uur zijn je bolletjes hopelijk in grootte verdubbeld. Maar dat doen ze helaas niet altijd even goed dus wees gerust, ze zijn zo ook lekker.

Verwarm je oven voor op 175 graden en bestrijk je scones met het beetje ei dat je overhield. Plaats de scones in het midden van de oven en bak ze in 30 minuten gaar en bruin. Als het goed is klinken ze hol. Ik gebruik een elektrische oven. Jouw oventijd kan verschillen van de mijne want het is inmiddels al een oud beestje. Het word eigenlijk wel tijd voor een nieuwe!

*Als je ook lactosevrij of vegan moet eten dan kun je de melk vervangen door een plantaardige variant. Zo ook de boter. het ei is prima te vervangen met orgran ei vervanger. In plaats van suiker heb ik ze ook weleens met ahornsiroop gemaakt. Dat was ook erg lekker.

Ik ga gauw aan de slag met mijn verjaardagstaart, wish me luck!

Veel bakplezier!

 

 

 

 

 

 

Laat een leuke reactie achter!